Hyppää sisältöön

Supo: Poliisiin kohdistuva uhka ei liity Ukrainan tilanteeseen eikä Euroopan poliisiväkivaltaan – myös suojelupoliisi jatkaa tehostettua varautumista

Monissa Euroopan maissa on viime vuosina tehty poliisia vastaan useita iskuja. Supon mukaan Suomessa poliisiin kohdistuva mahdollinen uhka ei linkity muiden maiden tämänhetkisiin tilanteisiin.

Kuvassa on Suojelupoliisin kyltti ovessa.
Poliisiin kohdistuvasta uhasta tiedottaminen on keskitetty Poliisihallitukselle. Suojelupoliisi vastasi kahteentoista Ylen esittämään kysymykseen. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP
Marjatta Rautio
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Poliisiin kohdistuva turvallisuusuhka pohdituttaa alan opiskelijoita: "parempi tottua siihen, et kaikkea tietoa ei kaikki saa"
Poliisiin kohdistuva turvallisuusuhka ei Ylen tietojen mukaan tule järjestäytyneen rikollisuuden taholta. Keräsimme keissin tähänastiset tiedonjyvät yhteen audioon. Lisäksi kysyimme poliisiopiskelijoilta, että kuinka he tilanteeseen suhtautuvat. Toimittajana Jani Aarnio. Kuva: Areena

Poliisiin kohdistuva turvallisuusuhka jatkuu. Poliisihallituksen arvion mukaan tilanne uhan osalta on ennallaan.

Poliisiasemien eteen on tänäänkin parkkeerattu panssariautoja. Poliisit kantavat asetta myös asemalla ollessaan ja pukeutuvat suojaliiveihin talon ulkopuolella.

– Poliisi pysyy edelleen vaitonaisena turvallisuusuhan luonteesta muun muassa siksi, että asian käsittely julkisuudessa voisi heikentää suojaustoimenpiteitä, kertoo Poliisihallitus tiedotteessaan.

Tiedottaminen on keskitetty Poliisihallitukselle, mutta Yle kysyi tilanteesta myös Suojelupoliisin näkemyksiä. Supo vastasi Ylen kysymyksiin sähköpostilla.

1. Tuliko tieto turvallisuusuhasta poliisia kohtaan Supon tietojen perusteella? Helsingin Sanomat uutisoi asiasta viime viikolla.

Emme ota tähän asiaan tässä vaiheessa kantaa.

2. Myös Supo on tehostanut varautumistaan uhan vuoksi. Vieläkö tehostettu varautuminen jatkuu?

Kyllä, tehostettu varautuminen jatkuu edelleen.

3. Millä tavoin uhka vaikuttaa Supon toimintaan?

Suojelupoliisin varautumiseen liittyvät asiat ovat salassa pidettäviä.

4. Suomessa ei koskaan aiemmin ole ollut tämän tasoista uhkaa poliisia kohtaan. Mitä voitte siitä kertoa?

Emme voi valitettavasti avata mahdollisen uhkan luonnetta.

5. Ylen tietojen mukaan kyse ei ole perinteisen järjestäytyneen rikollisuuden aiheuttamasta uhasta. Viranomaiset eivät ole kommentoineet turvallisuusuhan syytä. Voiko kyse olla terroriuhasta tai hybridiuhasta?

Emme voi valitettavasti avata mahdollisen uhkan luonnetta.

6. Tuleeko uhka kotimaan sisältä vai ulkomailta? Vai molemmista?

Tätäkään emme valitettavasti pysty tarkentamaan julkisesti.

7. Supo on aiemmin arvioinut, että suurin uhka Suomessa aiheutuu äärioikeiston toimijoista. Onko kyseessä äärioikeiston toiminnan aiheuttama uhka?

Emme voi valitettavasti avata uhkan luonnetta.

8. Liittyykö uhka Ukrainan tilanteeseen?

Ei liity.

9. Terroriuhan taso on Suomessa ollut pitkään tasolla kaksi eli kohonnut. Harkitseeko Supo uhkatason nostamista vai onko sitä jo nostettu?

Terrorismin uhka on edelleen neliportaisen asteikon tasolla kaksi eli kohonnut. Uhkatasoa arvioidaan jatkuvasti, ja tasoa päivitetään tarvittaessa.

10. Mitä uhalla Supon käsityksen mukaan pyritään saamaan aikaan?

Mahdollinen uhka kohdistuu poliisiin, mutta sen tarkemmin emme voi valitettavasti julkisesti arvioida tarkoitusperiä.

11. Ulkomailla on tehty hyökkäyksiä yksittäisiä poliiseja vastaan. Minkälaisista tapauksista muissa maissa Supo on saanut tietoa?

Suojelupoliisi vaihtaa jatkuvasti tietoa kansainvälisten kumppaneidensa kanssa. Monissa Euroopan maissa on viime vuosina tehty poliisia kohtaan useita iskuja, jotka on myös uutisoitu. Tekovälineenä on usein ollut veitsi tai muu helposti saatava tekoväline.

12. Onko muissa maissa havaittu samankaltaista laajaa uhkaa poliisia kohtaan?

Edellä kuvattujen iskujen vuoksi esimerkiksi Ranskassa uhka poliisia kohtaan on ollut pysyvästi korkea. Suomessa poliisiin kohdistuva mahdollinen uhka ei kuitenkaan linkity muiden maiden tämänhetkisiin tilanteisiin.

Lue myös aiemmat jutut:

Poliisiasemalla asiointi ei huoleta asiakkaita poliisiin kohdistuvasta uhasta huolimatta – katso mikä kaikki on muuttunut

Ylen tieto: Poliisin turvallisuutta ei uhkaa perinteinen järjestäytynyt rikollisuus – "Uhkaajalla on räjähteitä ja konetuliaseita", kertoo poliisilähde

Poliisiministeri Mikkonen yhä jatkuvasta uhasta poliisia kohtaan: "Olen iloinen, että turvallisuusviranomaiset ovat hyvin ajan tasalla"

Poliisiväkivaltaa tutkinut asiantuntija poliisiin kohdistuvasta uhasta: "On hyvä taktiikka tässä vaiheessa olla kertomatta asioista liikaa"

Poliisilähde Ylelle uhkatilanteesta: "Nyt on niin kovat panokset, ettei mitään voi puhua" – tämä kaikki tilanteesta tiedetään tällä hetkellä

Panssariautot ovat suojanneet poliisitaloja Helsingissä ja Tampereella turvallisuusuhan vuoksi – Poliisilähde Ylelle: "Ei tällaiseen lähdetä leikillään"

Suosittelemme