Hyppää sisältöön

Soiten terveyskeskuksissa kärsitään kovasta lääkärivajeesta – "Keski-Pohjanmaata ei koeta vetovoimaiseksi"

Terveyskeskuksissa on melkein puolet lääkärivakansseista täyttämättä. Pulaa on paikattu erilaisilla järjestelyillä.

Kolme lääkäriä kävelee käytävällä.
Koko maassa on pulaa lääkäreistä, mutta ongelma kärjistyy maaseudulla. Arkistokuva. Kuva: Alamy/All Over Press
Heini Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Soiten alueen perusterveydenhuollossa on huutava pula lääkäreistä.

Perusterveydenhuollon vastaanottopalveluissa on 56 lääkärin vakanssia, mutta niistä 21 on täyttämättä kaikista yrityksistä huolimatta. Vajausta on paikattu ostopalvelulla, jolla on saatu hankittu 7,6 lääkärin työpanoksen verran apuvoimaa. Työtä hoidetaan niin etä- kuin lähipalvelunakin.

Terveyden- ja sairaanhoidon toimialueen toimialuejohtaja Tuula Rajaniemi summaa, että vielä puuttuu työvoimaa 13,4 lääkärin veran.

– Potilaitten pääsyä nopeammin avun piiriin on yritetty kehittää. Fyysisten vastaanottokäyntien lisäksi käytössä ovat puhelinajat. Sähköisten kanavien käyttö on vielä vähäistä.

Lääkärien puheluiden määrät ovat tavoitteiden mukaisesti kasvaneet viimeisten kolmen vuoden aikana 50 prosentilla.

Lääkärivajausta on Perhossa ja Lestijärvellä, mutta tällä hetkellä erityisesti Tunkkarin terveyskeskuksessa Vetelissä tarvittaisiin lisää osaajia. Kruunupyyssä on myös vajausta, mutta palkkaamista hankaloittaa kielitaitovaade.

Keski-Pohjanmaa ei vedä

Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi taustoittaa, että perusterveydenhuollon lääkäritilanne on hankala koko maassa, mutta kärjistynein tilanne on pienissä syrjäisissä terveyskeskuksissa, joissa lääkäri joutuu työskentelemään ilman kollegoita. Niihin on vaikea saada houkuteltua henkilökuntaa.

Lääkäripulan vuoksi asiakkaiden hoitoon pääsy pitkittyy. Soite aikoo ratkoa ongelmaa uudistamalla vastaanottoprosesseja. Myös etälääkärityön toivotaan tuovan ratkaisuja.

Korkiakoski-Västi on huomannut, että eri alojen erityisosaajat eivät koe Keski-Pohjanmaata houkuttelevaksi, Soite on turhaan etsinyt esimerkiksi ict-osaajia.

– Liian usein esimerkiksi kesätöissä olevat lääkärit kertovat, etteivät jää tänne töihin, koska maakunnassa ei ole mitään heitä kiinnostavaa. Vaikka Soitessa kiinnitettäisiin huomiota työhyvinvointiin ja palkkakin olisi kohdallaan, tänne ei vain haluta jäädä, harmittelee Korkiakoski-Västi.

Hän miettii, että maakunnan vetovoimaa pitäisi pohtia yhdessä kuntien, yritysten, järjestöjen ja maakunnallisen liiton kanssa.

Suosittelemme sinulle