Hyppää sisältöön

Lapissa hiihtolomalla autoilevan kannattaa muistaa, että tiellä voi olla hirviä – riistayhdistykset listaavat pahimmat vaaranpaikat

Jos ajaa hirvikolarin, tulee soittaa hätänumeroon 112. Suurriistavirka-apu lähettää sen jälkeen paikalle henkilöitä, jotka voivat jäljittää kolarihirven ja lopettaa sen.

Hirvi- ja peurakolareita sattuu kaikkina vuodenaikoina eniten silloin, kun auringonlaskusta on kulunut yksi tunti, kertoo Liikenneturva. Kuva: Petri Timonen / Luke
Mia Sivula

Ensi viikonvaihteessa käynnistyvät koulujen hiihtolomat tuovat maanteille lisää liikkujia. Liikennettä riittää kolmen seuraavan viikon ajan etenkin viikonloppuisin, sillä hiihtolomia vietetään alueittain kolmessa erässä viikoilla 8, 9 ja 10.

Lapissa tietä E75 eli nelostietä pitkin liikkuvien kannattaa muistaa, että liikenteessä voi olla myös hirviä, muistuttavat Rovaniemen, Tervolan ja Keminmaan riistanhoitoyhdistykset.

Suurin riski välillä Kemi–Rovaniemi

Suurin hirvionnettomuusriski on yhdistysten mukaan Kemin ja Rovaniemen välisellä nelostiellä.

Keminmaassa vaaranpaikat ovat Kemin ja Tornion välisellä moottoritiellä, ja siellä etenkin lentokentän kohdalla, jossa ei ole riista-aitaa. Hirviä talvehtii myös Keminmaan uudella teollisuusalueella.

Autoilijan kannattaa olla valppaana myös Keminmaan ja Tervolan kunnanrajalla, Tervolassa Louella ja Koivussa, Tervolan ja Rovaniemen kunnanrajalla sekä Rovaniemen Niskanperällä noin 10 kilometriä ennen Rovaniemen keskustaa.

Riistanhoitoyhdistysten neuvo on, että hirvikolarin sattuessa tulee soittaa hätänumeroon 112. Sen jälkeen kun riistanhoitoyhdistys on saanut poliisilta tiedon hirvikolarista, suurriistavirka-avun kautta paikalle pyydetään henkilöitä, jotka pystyvät jäljittämään kolarihirvet ja lopettamaan ne.

Lue myös:
Lapin mökit kiinnostivat hiihtolomalaisia – iso osa kohteista on jo varattu

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle