Hyppää sisältöön

Liittolaisesta etsintäkuulutetuksi – Yhdysvallat haluaa Hondurasin ex-presidentin oikeuteen syytettynä huumekaupoista

Yhdysvallat esitti luovutusvaatimuksen pian sen jälkeen, kun entinen presidentti Juan Orlando Hernandez menetti syytesuojansa. Tämän syytetään pyörittäneen veljensä kanssa laajaa huumebisnestä.

Poliiseja kadulla.
Poliisit ja turvallisuusjoukot ympäröivät Hondurasin entisen presidentin Juan Orlando Hernandezin talon Tegucigalpassa 14.2.2022. Kuva: Gustavo Amador / EPA
Jyrki Saarikoski

Keski-Amerikassa sijaitsevan Hondurasin poliisi ja sotilaat piirittivät entisen presidentin Juan Orlando Hernandezin talon maanantai-iltana. Maan ulkoministeriö ilmoitti välittäneensä korkeimmalle oikeudelle tiedon Yhdysvaltain lähetystön esittämästä luovutusvaatimuksesta.

Vaikka luovutettavaksi vaaditun poliitikon nimeä ei aluksi paljastettu, Hondurasin varapresidentti Salvador Nasralla vahvisti uutistoimisto AP:lle, että kyseessä on maan entinen presidentti.

Hernandezin asianajaja protestoi pidätyshanketta vastaan. Hondurasissa levisi aiemmin huhuja Hernandezin maanpaosta. Hän yritti kumota huhut julkaisemalla viikonloppuna kuvia, joissa hän leikki koiriensa kanssa.

Luovutusvaatimus esitettiin pikavauhtia

Hernandezin presidenttikausi päättyi tammikuussa.

Tämän jälkeen entinen presidentti nimitettiin maan edustajaksi Keski-Amerikan maiden parlamenttiin. Tämän yhteistyöelimen jäsenyydestä ei näytä enää olleen Hernandezille apua.

Yhdysvaltain odotettiin puuttuvan asiaan ja vaativan entisen presidentin luovutusta heti, kun tämä on menettänyt asemansa tarjoaman syytesuojan. Näin myös kävi.

Xiomara Castro.
Hondurasin presidentti Xiomara Castro osallistumassa maan suojeluspyhimyksen muistoksi järjestettyyn tilaisuuteen Tegucigalpassa 2.2.2022. Kuva: Jorge Cabrera / AOP

Syksyllä Hondurasin presidentinvaalit voitti selvin luvuin vasemmiston ehdokas Xiomara Castro. Tammikuun lopulla virkaan astunut maan ensimmäinen naispresidentti on vallankaappauksessa vuonna 2009 syrjäytetyn presidentti Manuel Zelayan puoliso.

Vallanvaihto merkitsi lopun alkua

Hernandezille vallanvaihto merkitsi lopun alkua. Yhdysvalloissa liittovaltion syyttäjäviranomainen oli jo pitkään tutkinut raskaita syytöksiä Hernandezia vastaan.

Niiden mukaan hän oli sekaantunut veljensä huumebisneksiin, joiden voitoilla hän oli rahoittanut poliittista uraansa.

Ex-presidentin veli Juan Antonio Hernandez sai vuosi sitten Yhdysvalloissa elinkautisen vankeustuomion huume- ja asekaupoista.

Apulaissyyttäjä Matthew Laroche luonnehti hänen rikoksiaan "valtion sponsoroimaksi huumekaupaksi". Syytetyn sanottiin kiristäneen huumekauppiailta lahjuksia veljelleen.

Joissakin tapauksissa huumelastien rahtausta suojeli Hondurasin poliisi. Veljensä tavoin myös Antonio Hernandez kuului maan poliittiseen eliittiin, ja oli maan kongressin jäsen.

Presidentti muuttui liittolaisesta huumepomoksi

Maan presidentiksi vuonna 2014 valittu Hernandez raivasi tiensä maan politiikkaan 1990-luvun lopussa. Hondurasin maaseudulta kotoisin oleva Hernandez kohosi ensin kongressin johtoon.

Perustuslain muutos salli huumekauppiaiden luovutuksen Yhdysvaltoihin. Väkivaltarikollisuuden ja huumekaupan riivaamassa maassa uusi presidentti Hernandez aloitti aluksi taistelun jengejä vastaan, raportoi Guardian-lehti. (siirryt toiseen palveluun) Vankilat täyttyivät, ja huumeparoneita luovutettiin Yhdysvaltoihin.

Felipe VI ja Juan Orlando Hernández.
Hondurasin virasta väistyvä presidentti Juan Orlando Hernández tapasi maassa vierailleen Espanjan kuninkaan Filipin 26.1..2022. Kuva: Bienvenido Velasco / EPA

Presidentin päätös asettua ehdokkaaksi toiselle kaudelle vastoin Hondurasin perustuslakia oli kuitenkin monille jo liikaa. Väärinkäytösten avulla hän onnistui varmistamaan valtakautensa jatkon.

Presidentin veljen rikolliset puuhat kävivät yhä näkyvämmiksi. Tällä oli huumeiden valmistukseen tarkoitettu laboratorio, ja laittomien lastien kuljetukseen käytettiin myös helikopteria.

Presidentin veli pidätettiin Miamissa, ja hän joutui oikeuteen.

Yhdysvaltain viranomaiset olivat myös havainneet, että presidentin veljen rikostoverit välttyivät karkotuksilta.

Nyt entinen presidentti saa tehdä veljelleen seuraa. Viime viikolla Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken sanoi, että luotettavien tietojen mukaan Hernandez on edistänyt huumekauppaa ja korruptiota, ja tukenut laittomilla keinoilla omaa poliittista asemaansa.

Hernandez on torjunut syytökset, jotka hän on leimannut Yhdysvaltoihin karkottamiensa ja siellä tuomittujen huumeparonien kostoksi itselleen. Nyt näyttää siltä, että entinen presidentti päätyy itse samaan seuraan.

Lue myös:

Vasemmiston ehdokas voitti Hondurasin presidentinvaalit – USA onnitteli Castroa

Hondurasissa presidentinvaalit, joiden pelätään jo ennakolta sytyttävän mellakoita

Tuhannet vaeltamassa taas Hondurasista kohti Yhdysvaltoja

Suosittelemme sinulle