Sotkamolainen Oona Kettunen kerää kukkurallisen lautasen ruokaa lounaalla. Määrä näyttää isolta, mutta väitöskirjatutkija tietää tarkkaan, mitä tekee.
Kettunen syö juuri sen verran kuin tarvitsee. Korkeat treenimäärät ohjaavat syömään isoja lautasannoksia.
Kettunen on tutkinut energiantarpeen määrää nuorilla naisurheilijoilla.
Hän kertoo, että ihmisen energiankulutus on yksilöllistä, mutta sitä pystyy arvioimaan esimerkiksi sykemittareiden avulla. Myös oma tunne vireystilasta ja tunnelmista on hyvä ohjaaja syömisen suhteen. Jos esimerkiksi treeni ei kulje, energiamäärän lisääminen voi auttaa.
– Ykkösjuttu on, että söisi riittävästi. Ja sen jälkeen voidaan lähteä tarkemmin miettimään, mitä syö. Kotiruoalla pärjää, kun syöminen on säännöllistä.
Kultainen keskitie
Laillistetun ravitsemusterapeutin Petteri Lindbladin kokemuksen mukaan urheilevilla naisilla liian vähäinen syöminen on yleinen ongelma ja se aiheuttaa terveyshaittoja.
– Terveellinen ruokavalio ei ole sellainen, jossa ei tehdä yhtään niin sanottuja huonoja valintoja. Terveellisessä ruokavaliossa tasapainoillaan kultaisen keskitien kautta.
Lindblad summaa, että jos ruokavalio on liian iso osa elämää, se voi altistaa syömishäiriöille.
Oona Kettunen arvioi, että tänä päivänä yleinen suhtautuminen ruokaan on menossa oikeaan suuntaan.
– Ihmiset ymmärtävät, että riittävä syöminen on todella tärkeää urheilijan kehittymisen ja terveyden kannalta. Myös urheilijat ja valmentajat ovat tästä entistä tietoisempia.
Rautaa ja kaloreita
Raudansaanti heikkenee, kun syödään liian vähän ja yksipuolisesti, Petteri Lindblad kertoo.
– Kalori ja rauta kulkevat käsi kädessä: jos syöt liian vähän kaloreita, todennäköisesti saat liian vähän rautaa.
Lindblad on työskennellyt vuosien ajan kuntokeskusmaailmassa ja antanut ravitsemusohjausta niin kuntoilijoille kuin SM- ja MM-tason urheilijoillekin.
Hän on huomannut, että koulutettujen ammattilaisten keskuudessa on yhteinen ymmärrys riittävän ravinnon tärkeydestä.
Mutta somessa keskustelu usein vääntyy ja kärjistyy.
Tämän on huomannut myös Oona Kettunen. Some saattaa vääristää käsitystä siitä, miten tulisi syödä. Lisäksi hoikkuuden ihannointi ja esimerkiksi pienissä asuissa kilpaileminen ovat tyypillisiä joidenkin urheilulajien kulttuureille.
– Tämä on todella merkittävä asia. Etenkin kun puhutaan nuorista urheilijoista, joilla identiteetti on vielä muodostumassa.
Kuukautiset toimivat signaalina
Yksi hyvä mittari naisen terveydelle ovat kuukautiset. Lisäksi, jos urheilija jaksaa hyvin, palautuu ja kuukautiset sekä paino ovat normaalit, kaikki on todennäköisesti hyvin.
– Siinä vaiheessa aletaan liikkumaan vaaravyöhykkeellä, kun kuukautiset alkavat jäämään pois tai temppuilemaan, sanoo ravitsemusterapeutti Lindblad.
Kuinka sitten syödä tarpeeksi?
Ennen treeniä, treenin aikana ja sen jälkeen, neuvoo Petteri Lindblad. Treenin välipalaksi käy esimerkiksi hedelmä.
Kun lähtee urheilemaan hyvillä energiavarastoilla, harjoitus ei ime lihaksia tyhjiksi ja jälkikäteen hyvä ateria auttaa palautumista.
– Jos sunnuntaina on suoritus, lauantai on valmistautumispäivä.
Lindblad toteaa syömisen oleva yksi ihmisen luonnollisimmista toiminnoista.
– Ei tehdä siitä liian teknistä ja monimutkaista.
Kiinnitätkö huomiota siihen, syötkö riittävästi? Keskustelu on auki 16. helmikuuta kello 23:n saakka.
Jatka lukemista: