Hyppää sisältöön

Opiskelijat valtasivat keskiviikkona Vaasan yliopiston luentosalin puhuakseen lähiopintojen tärkeydestä

Opiskelijoilla on suuri huoli yhteisöllisyyden puutteesta. Jo kaksi vuosikurssia on joutunut opiskelemaan lähes koko ajan etänä.

Opiskelijat valtasivat luentosalin Vaasan yliopistossa - tempauksella opiskelijat haluavat kertoa kaipuusta lähiopetukseen
Opiskelijat valtasivat luentosalin Vaasan yliopistossa - tempauksella opiskelijat haluavat kertoa kaipuusta lähiopetukseen
Terhi Varjonen,
Elina Kaakinen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Etäluentoihin kyllästyneet opiskelijat kokoontuivat keskiviikkona puolilta päivin Vaasan yliopiston luentosaliin oleskelemaan ja opiskelemaan yhdessä.

Voit katsoa tunnelmia tempauksesta täältä:

Vaasan yliopiston sisäänkäynti_
Korona-aika on koetellut opiskelijoita, jotka eivät ole päässeet tapaamaan toisiaan kampuksella. Vaasalaisopiskelijoiden tempauksessa halutaan tuoda esiin lähiopetuksen ja yhteisöllisyyden merkitystä. Suora lähetys Vaasan yliopistolta klo 12.05 - 12.35.

– Tosi moni opiskelija voi huonosti. Tuntuu, että koko valtakunnassa korkeakouluopiskelijat on unohdettu. Itsellänikin on kaveripiirissä ihmisiä, jotka sanovat, etteivät enää jaksa jatkuvaa etäopiskelua, kertoo opiskelija Vilja Tallgren.

Hänen mukaansa monet ovat pohtineet, että lähtisivät muualle Suomeen opiskelemaan tai lähteneet vaihtoon. Toisaalta myös moni on korona-aikana perunut vaihtoja, kun on ajatellut, että kohdemaassakin on lock down.

Tallgren on kuitenkin iloinen, että jo pelkkä tämä tempaus on yksi osoitus siitä, että vihdoinkin alkaa olla pientä toiveikkuutta ilmassa.

"Seinät kaatuvat yksiössä päälle"

Opiskelijat haluavat puhua lähiopetuksen tärkeydestä ja näyttää lähes kaikki opintonsa etänä opiskelleille ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijoille, että yhdessä opiskelu on kivaa.

– Heistä se voi tuntua vieraalta, sanoo yksi järjestäjistä, tietojärjestelmätiedettä kolmatta vuotta opiskeleva Emma Lehtonen.

Tempausta lähiopetuksen ja yhteisöllisyyden puolesta on ollut puuhaamassa muutaman teekkarin porukka. He kantavat huolta erityisesti ykkös- ja kakkosvuosikurssin opiskelijosta.

– Voi olla, että kynnys tulla kampukselle on kasvanut korkeaksi. Siksi toivomme erityisesti heitä paikalle, sanoo Otto Runola, yksi tempauksen järjestäjistä.

Runola painottaa, että yhteisöllisyys on olennainen osa opiskelijaelämää, eikä se synny pelkästään vapaa-ajan riennoissa.

– Yleinen kuulemamme tarina on, että seinät kaatuvat yksiössä päälle. Yhteisöllisyys syntyy kampuksella.

Siksi Runola pitää tärkeänä, että vaikka etäopetus tulevaisuudessa lisääntyisi, se ei tapahtuisi liikaa lähiopetuksen kustannuksella.

Etäopetuksesta uusi normaali?

Noin 5 000 opiskelijan Vaasan yliopisto on alkanut siirtyä asteittain lähiopetukseen helmikuun alussa. Suuret massaluennot järjestetään edelleen etäyhteyksin, mutta pienemmille ryhmille tarkoitettuja luentoja ja pienryhmätyöskentelyä on jo lisätty.

Minna-Maarit Jaskari katsoo opettaja silmin tulevaisuutta.

– Emme palaa siihen, missä joskus on oltu. Lähiopetuksen kautta on helpompi saavuttaa syväoppimista, mutta uskon, että myös etäopetus säilyy mukana.

Yliopiston rehtori Jari Kuusisto sanoo, että kevät 2022 on opetuksen toteutuksessa siirtymäaikaa. Paluuta kor.onaa edeltävään aikaan ei ole. Etäopetusta on tarkoitus lisätä varsinkin maisterivaiheen opinnoissa

Satojen opiskelijoiden massaluennoista ollaan vähitellen luopumassa, koska niitä ei ole enää koettu parhaiten toimivaksi malliksi.

Kuusisto näkee lähiopetuksen jatkossa aktiivisena tekemisenä, esimerkiksi ryhmätöinä.

– Massaluentoja voidaan järjestää, mutta myös videoida ne esimerkiksi parinkymmenen minuutin klipeiksi, joita opiskelijat voivat katsoa silloin, kun heillä on aikaa eli vaikka yöllä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun torstaihin 17.2. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle