Hyppää sisältöön

Koronatartunnat vain kasvavat Etelä-Savossa, vaikka rajoituksia puretaan – vaakakupeissa painavat viruksen aiheuttamat riskit ja toisaalta rajoituksista aiheutuvat haitat

Pelkästään Essoten alueella neljän viime viikon aikana on sairastunut koronaan varmistetusti yli 4000 henkilöä. Ennätyksellisistä tartuntamääristä huolimatta rajoituksia puretaan, koska rajoituksista aiheutuvia haittoja pyritään myös minimoimaan.

Mikkelin keskussairaala, Essoten lattiamatto
Kuva: Juho Liukkonen / Yle
Juho Liukkonen

Herkästi tarttuva koronan omikron-variantti tuo painetta henkilökunnan riittävyydelle Etelä-Savon sote-kuntayhtymä Essotessa.

Hoitohenkilöstöä on paljon poissa koronatartuntojen takia. Etelä-Savossa koronatartuntojen määrä on ollut useita viikkoja huippulukemissa koko pandemian ajalta.

– Tartuntojen määrät on ylivoimaisesti suurimpia. Myös sairaalahoitoisten määrät on koko epidemia-ajan suurimpia. Mikä on hyvä puoli, niiin kuolleisuus ei ole epidemia-ajan suurinta. Eli kyllä siinä mielessä rokotuksen vaikutus näkyy erinomaisen hyvin. Eli vaikka ollaan hyvin hankalassa tilanteessa, niin kuolleisuus ei ole lähtenyt nousemaan, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Rajoituksia puretaan vaikka tartunnat ovat kasvussa

Uudenmaan alueella koronatartunnoissa huippu on näillä näkymin jo nähty, mutta Etelä-Savon maakunnan alueella vasta nyt epidemia kiihtyy toden teolla. Silti rajoituksia puretaan koko Suomessa.

– Tietysti vähän harmittaa se, että valtakunnan viestintä ja ehkä vähän Valtioneuvoston ajatuskin on ollut niin Helsinki-keskeinen.

– Rajoitusten purussakin julkinen viestintä on ollut niin, että tilanne helpottuu.

Etelä-Savossa kovimpien rajoitusten purkua perustelee toisaalta rokotekattavuus ja toisaalta myös rajoituksista aiheutuvat muut inhimilliset vaikutukset.

– Ei missään nimessä voi sanoa, että se, ettei eristäytymisellä tai voimakkailla rajoituksilla olisi vaikutusta ihmisten hyvinvointiin tai terveyteen. Me nähdään todella vakavia nousuja esimerkiksi mielenterveyden häiriöissä ja psykiatriassa.

– Toisessa vaakakupissa on se, että ei korona ole mikään pieni nuha tai flunssa monelle. Se vie ihmisiä sairaalahoitoon ja ihmisiä kuolee edelleen siihen tautiin.

Tartuntahuippu saattaa olla käsillä

Seppälä kertoo terveydenhuollon kantokyvyn olevan koetuksella.

– Kyllä meillä vielä kiireellinen hoito on pystytty kaikille sitä haluaville hyvissä ajoissa toteuttamaan ja laadukkaasti. Se mistä on jouduttu väistämään, on kiireetön hoito. Puhutaan todennäköisesti puolesta vuodesta vuoteen, mikä meillä menee tilanteen korjaamiseen.

Tautihuippua Etelä-Savossa on vielä toistaiseksi vaikea ennakoida Seppälän mukaan.

– Nyt ehkä odotetaan sitä, että missä vaiheessa me se huippu saavutetaan. Se varmaan tulee lähiviikkoina, jos ei jo aikaisemminkin, meillä vastaan.

Lue myös:

Etelä-Savossa koronavirustartuntojen nousu jyrkkenee edelleen – epidemiahuippua tuskin vieläkään saavutettu

Suosittelemme sinulle