Hyppää sisältöön

Koronaan sairastunut saa nyt aiempaa helpommin tartuntatautipäivärahaa – kaikki lääkärit voivat kirjoittaa poissaolotodistuksen

Koronatartunnan saanut voi hakea tartuntatautipäivärahaa ilman tartuntatautilääkärin tekemää virallista eristämismääräystä. Rahaa voi saada myös takautuvasti.

Koronatestin näytteenottajan ottaa testattavalta nenänäytettä drive-in testauspisteellä.
Koronatartunnan saanut voi nyt hakea tartuntatautipäivärahaa ilman tartuntatautilääkärin tekemää virallista eristämismääräystä. Arkistokuvaa Mehiläisen drive-in koronatestauspisteeltä Helsingin Messukeskuksessa 12. tammikuuta 2022. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Pekka Kinnunen

Tartuntatautipäivärahan hakemisen ehdot muuttuvat.

Eduskunta hyväksyi tiistaina yksimielisesti hallituksen esityksen sairausvakuutuslain määräaikaisesta muutoksesta. Sosiaali- ja terveysvaliokunta oli mietinnössään (siirryt toiseen palveluun) tukenut hallituksen esityksen hyväksymistä yksimielisesti.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mukaan tartuntatautipäivärahan saamisen edellytysten joustavoittaminen turvaa niiden henkilöiden toimeentuloa, joita ei ole määrätty tartuntatautilain mukaiseen eristykseen, mutta jotka jäävät palkatta pois ansiotyöstään koronatartunnan vuoksi.

– Tartuntatautipäiväraha korvaa ansiotulon menetyksen täysimääräisenä. Näin ollen ehdotetut muutokset voivat kannustaa tartunnan saaneita jäämään pois työstään silloin, kun työpaikalle meneminen aiheuttaa tartuttamisriskin muille työntekijöille, valiokunnan mietinnössä arvioidaan lainmuutoksen vaikutuksia.

Valiokunta totesi, että muutos vähentää myös työnantajalle koituvaa taloudellista rasitusta.

– Jos työnantaja maksaa palkkaa poissaolon ajalta, tartuntatautipäiväraha maksetaan työnantajalle, valiokunta huomautti.

Valiokunta korosti mietinnössään, että tartuntatautipäivärahaa maksetaan vain tartunnan leviämisen ehkäisemiseksi tarpeellisen työstä poissaolon ajalta ja jos sairaus pitkittyy, kyse on normaalista sairauspoissaolosta, johon sovelletaan voimassa olevia sairauspoissaoloa ja sairauspäivärahaa koskevia säännöksiä.

Lakimuutoksen mukaan kaikki lääkärit voivat kirjoittaa koronan vuoksi työstä poissaolotodistuksen. Koronatartunnan saanut voi nyt hakea tartuntatautipäivärahaa ilman tartuntatautilääkärin tekemää virallista eristämismääräystä.

Tartuntatautipäivärahaan on oikeus, jos työntekijällä on laboratoriotestillä todettu koronatartunta ja lääkäri on suositellut työstä poissaoloa taudin leviämisriskin takia.

Sairausvakuutuslain väliaikainen muutos tulee voimaan takautuvasti. Muutos koskee poissaoloja, jotka ovat alkaneet tämän vuoden aikana. Määräaikanen lainmuutos on voimassa kesäkuun loppuun saakka.

EK: Iso askel yrityksille ja työntekijöille

Työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto on tyytyväinen lainmuutokseen (siirryt toiseen palveluun).

– Tämä on iso askel sekä yrityksille että työntekijöille. Nyt työpaikoille ei tulla oireettomana koronapositiivisena tartuttamaan muita. Tämä on askel kohti normaalimpaa yhteiskuntaa ja samalla estetään tartuntoja, EK:n asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara toteaa.

EK:n juristi Suvi Lahti-Leeve ennakoi, että lainsäädäntöä voidaan tarvita myös, jos koronaviruksesta tulee hankalampi muoto.

– Muutos on tarpeen taloudellisen korvauksen saamiseksi poissaolojen ajalta sekä työntekijöille että työantajille. Sairauslomaa ei voi kirjoittaa, jos työntekijä ei ole sairas ja työkyvytön, mutta tämän lain avulla voidaan taata, että poissaolotodistus turvaa työpaikkoja oireettomilta koronapositiivisilta, Suvi Lahti-Leeve toteaa.

Voit keskustella tästä artikkelista 16.2.2022 klo 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Hallitus esittää oikeutta tartuntatautipäivärahaan ilman virallista eristämismääräystä

Suosittelemme sinulle