Hyppää sisältöön

Demarit ja perussuomalaiset eivät kaipaa säästöjä Porin palloiluhallista – muissa ryhmissä valmiutta karsia yli 25 miljoonan euron budjettia

Porin kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Isomäkeen rakennettavan palloiluhallin kustannuksiksi 25,1 miljoonaa euroa. Halvemmallakin voitaisiin selvitä, arvioi enemmistö Porin valtuustoryhmistä.

Porin palloiluhallin havainnekuva.
Havainnekuva Poriin suunnitellusta palloiluhallista. Kuva: Porin kaupunki
Antti Laakso
Avaa Yle-sovelluksessa

Porin valtuustoryhmissä kytee ajatus, että Isomäkeen suunnitellun palloiluhallin kustannuksia pitää saada alaspäin.

Valtuusto hyväksyi palloiluhallin kustannusarvioksi viime syksynä 25,1 miljoonaa euroa. Sen jälkeen julkisuudessa on esitetty, että halli voitaisiin rakentaa halvemmallakin ilman, että sen käytettävyys kärsisi.

Arvioissa on korostettu, että verrattuna monen muun kaupungin palloiluhalleihin Porin suunnitelmissa on korkeat rakentamiskustannukset neliötä kohti.

Demarit ja perussuomalaiset: Arvion mukaan mennään

Ainoastaan SDP:ssä ja perussuomalaisissa katsotaan, että kustannusarviota ei tarvitse erityisesti lähteä hilaamaan alaspäin.

– Julkisuudessa esitettyjen arvioiden motiivit ovat minulle epäselviä. Valtuusto päätti palloiluhallin hankesuunnitelmansta ja rahoista. Niissä raameissa edetään. Se on tietenkin selvää, että rakentaminen pitää toteuttaa kustannustehokkaasti, demarien valtuustoryhmää johtava Jyrki Levonen toteaa.

Kaikkein innokkaimmin kustannusarviota puolustaa perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Ismo Läntinen, joka on puhunut palloilulajien olosuhteiden parantamisesta Porissa koko poliittisen uransa ajan.

– Jos nyt lähdetään uskomaan muutamia mielipidekirjoittajia, eikä luoteta kuukausia kestäneeseen suunnitteluun, ja oletetaan, että miljoonia halvemmalla saadaan samanveroinen toiminnallinen palloiluhalli, niin tehdään todella iso virhe. Päätöksenteossa näin isossa asiassa ei luottamushenkilö vaan voi ottaa sellaista riskiä, ettei luottaisi asiantuntijoihin, Läntinen sanoo.

Muut karsisivat kernaasti

Muissa valtuustoryhmissä kustannusten kohtuullistaminen saa voimakastakin tukea. Esimerkiksi vasemmistoliiton valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Tapio Furuholm ei näe mitään syytä, miksi kustannusten karsimista ei tehtäisi.

– Iloksemme olemme vasemmistoliiton ryhmässä huomanneet, että muiden ryhmien poliitikoissa on samaa henkeä, Furuholm sanoo.

Kokoomuksen ryhmän puheenjohtaja Bia Kaski uskoo, että hallisuunnitelman edetessä hallin hintaa voidaan saada pienennettyä.

– Kokoomuksen valtuustoryhmän tahtotila on rakentaa palloiluhalli toiminnallisesti järkevästi mutta mahdollisemman kustannustehokkaasti. Tekninen lautakunta paneutuu asiaan puheenjohtajansa [Mikael Ropon, (kok.)] johdolla erittäin huolellisesti, Kaski arvioi.

Kokoomus hajosi kahtia, kun valtuusto äänesti palloiluhallista syksyllä. Puolueen oikea laita ei hyväksynyt hallin korkeita kustannuksia samaan aikaan, kun Porin kaupunki velkaantuu.

Ennen rakentamista helppo säästää?

Vihreiden Laura Pullinen pitää järkevänä etsiä säästöjä ennen kuin rakentaminen alkaa.

– Palloiluhalli on suunniteltu näkyvälle paikalle, joten kaikista kriteereistä ulkomuodonkaan suhteen ei voida joustaa.

Myös keskustan Juha Kantola sanoo, että kustannuksia pitää karsia kaikilla sellaisilla keinoilla, jotka eivät vaikuta hallin toiminnallisuuteen.

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Simo Korpela ei vastannut Ylen kyselyyn.

SDP:llä ja perussuomalaisilla ei ole Porin kaupunginvaltuustossa enemmistöä, joten jos muut puolueet ovat yhtenäisiä, ne pystyvät muokkaamaan hallihankkeen kustannuksia.

Suosittelemme sinulle