Hyppää sisältöön

Historiallisen rakennuksen siirtoon ja remonttiin on käytetty Tampereella jo yli 9 miljoonaa euroa – käyttötarkoitus edelleen auki

Harva rakennus on herättänyt Tampereella niin suuria tunteita kuin vanha tavara-asema aivan kaupungin keskustassa. Purku-uhan ja ainutlaatuisen siirtourakan jälkeen rakennukseen on maalailtu jääkiekon MM-kisojen tapahtumia.

Kurkistus Tampereen vanhan tavara-aseman yläikkunasta sisälle saliin, siellä on vielä työmaa käynnissä.
Vanhan tavara-aseman korjaustyöt valmistuvat loppuvuodesta. Yle vieraili tavara-aseman työmaalla helmikuussa. Katso, miltä asemalla nyt näyttää. Video: toimittaja ja kuvaaja Mari Vesanummi / Yle

Poikkeuksellinen rakennushanke on Tampereen keskustassa viimein tulossa päätökseen.

Pelkkä historiallisen tavara-aseman siirtäminen maksoi kaksi vuotta sitten 2,7 miljoonaa euroa. Sitä siirrettiin 28 metriä. Tavoitteena oli suoristaa katu ja se onnistuikin. Itse rakennusta remontoidaan yhä huolella.

Sisällissodassa ammuttujen luodinreikien merkitsemän rakennuksen käyttötarkoitus on vielä auki. Varmaa on vain se, että tavara-asema ja sen viereinen rautatieläisten asuinrakennus saadaan valmiiksi lokakuun lopussa.

Tiloihin on visioitu muun muassa jääkiekkokaupungin MM-areenaa.

– Olemme miettineet, että pitäisimme toukokuussa rakentamisessa taukoa ja järjestäisimme ehkä MM-kisoihin liittyviä pieniä tilaisuuksia. Asia on vielä täysin auki, toteaa Jatke Pirkanmaa Oy:n projektinjohtaja Rauno Kulmala.

Vanhasta tavara-asemasta ovat jäljellä enää vain seinät. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Pyynikin käsityöläispanimon piti perustaa vanhan tavara-aseman tiloihin ravintola ja tislaamo, mutta se vetäytyi pois hankkeesta.

– Uusi toimija on tiedossa, ja se julkistetaan helmikuun lopussa, kertoo Jatke Pirkanmaa Oy:n toimitusjohtaja Jukka Hannus.

Paikallisille tärkeä rakennus

Pirkanmaan maakuntamuseon rakennustutkija Miinu Mäkelä on tyytyväinen nähdessään, miten vanha tavara-asema rakentuu uuteen kuosiin.

– Oli jännittävää päästä katsomaan sitä tässä vaiheessa, kun työt ovat kesken. Siirto on ollut aikamoinen urakka ja kaikkinensa aika erikoinen tilanne. Hauska nähdä, kun se nyt siihen nousee ja rakentuu - loppujen lopuksi siitähän ovat jäljellä vain seinät.

Siirtäminen sinänsä ei Mäkelän mukaan ole rakennussuojelun kannalta paras ratkaisu.

– Rakennuksen kulttuurihistoriallinen arvo liittyy aina osittain sen alkuperäiseen paikkaan. Se on kuitenkin osoitus ihmisten kiinnostuksesta kulttuuriympäristöä ja rakennettua ympäristöä kohtaan.

– Koko prosessi, ihmisten kannanotto asiaan ja lopulta siirtopäätös ovat tarinana hieno ja samalla osoitus siitä, että tavara-asema on tamperelaisille tärkeä.

Tavara-asema kytkeytyy rataan

Kuinka suuri merkitys on sillä, että tavara-asema siirtyi alkuperäiseltä paikaltaan parikymmentä metriä?

– Pieni siirtäminen on pienempi asia kuin rakennuksen siirtäminen täysin toiselle paikkakunnalle tai irti lähiympäristöstään. Tavara-asemalle on tuotu junalla tavarat tai ne ovat sieltä jatkaneet matkaansa junalla eteenpäin - totta kai sillä on ollut tärkeä merkitys rakennuksen ymmärrettävyydelle, Mäkelä huomauttaa.

Tavara-aseman vanhoja punatiiliä on korjausurakan aikana jouduttu jonkin verran vaihtamaan uusiin. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

– Nyt rakennuksen alkuperäinen tehtävä ei enää tavallaan aukea ihan samanlaisella tavalla. Siinä mielessä se on totta kai menettänyt arvoaan.

Mikä sitten vanhan tavara-aseman tiloihin tulevaisuudessa rakennustutkijan mielestä sopisi?

– Se voi olla hyvinkin monenlaisia asioita. Kun kyseessä on julkinen rakennus, olisi hienoa, että jatkossakin ihan tavalliset tamperelaiset pääsisivät kurkkaamaan sinne sisälle.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Keskustelu on auki torstaihin 16. helmikuuta kello 23.00 asti.

Lue lisää:

Tampere jatkaa keskustan rajua uudistamista miljardihankkeella – katso, miltä rautatieaseman seutu näyttää 15 vuoden kuluttua

Oikaistu Ratapihankatu on nyt avattu Tampereella – töitä riittää vielä ensi kesänäkin

Tampereen tavara-aseman uusi käyttö voi selvitä jo kesän aikana – katso video, kuinka iso kivirakennus vaihtoi paikkaa

2 000 tonnia kiveä nousee ilmaan tunkkien avulla – Tampereen vanha tavara-asema vaihtaa nyt paikkaa yli vuosikymmenen kiistelyn jälkeen

Tampere maksaa lähes 3 miljoonaa euroa mutkan suoristamisesta: katso videolta, miten historiallinen talo hävisi toisen tieltä

Suosittelemme sinulle