Hyppää sisältöön

Pello tarjoaa lukiolaisille ajokortin, mutta myös muut pikkukunnat kilpailevat opiskelijoista: Tablettitietokone, ilmaista asumista tai 500 euroa

Monet lukiot kärsivät opiskelijapulasta, kun ikäluokat pienenevät. Koulujen keskinäinen kilpailu ei ole kuitenkaan kestävä ratkaisu, sanoo asiantuntija.

Pellon lukio tarjoaa uusille opiskelijoilleen tonnin täkyn – näin pellolaiset yhdeksäsluokkalaiset arvioivat ilmaisen ajokortin imua
Pellon lukio tarjoaa uusille opiskelijoilleen tonnin täkyn – näin pellolaiset yhdeksäsluokkalaiset arvioivat ilmaisen ajokortin imua
Kimmo Hiltula,
Jarmo Siivikko,
Risto Koskinen

Lapin pienet kunnat houkuttelevat opiskelijoita lukioihinsa kirjavin keinoin.

Pellossa uudet lukiolaiset voivat suorittaa ajokortin osana opiskeluja. Rehtori Piia Kilpeläinen-Tuoman mukaan etu koskee kaikkia ensi syksynä ja myöhemmin aloittavia lukiolaisia, myös ulkopaikkakuntalaisia.

– Kuitenkin suurin tavoite on saada oman paikkakunnan nuoria jäämään lukioon meille.

Enontekiön erälukio puolestaan tukee kaukaa tulevien asumista. Esimerkiksi Kilpisjärveltä tulevien oppilaiden asuminen maksetaan kokonaan. Ulkopaikkakuntalaisetkin saavat jopa 200 euron kuukausittaisen avustuksen asumiskustannuksiin.

Myös Posio päivitti hiljattain lukiolaisten etuja. Maksuttoman asuntola-asumisen lisäksi lukiolaiset voivat valita maksuttoman kuntosalikortin ja kansalaisopiston kurssin väliltä.

Ylitornion lukio puolestaan tukee ulkopaikkakuntalaisten opintoja ja itsenäistä elämistä. Kuntaan lukio-opintojen takia muuttaneet ulkopaikkakuntalaiset saavat vuodessa 500 euroa kannusterahaa, joka on käytettävissä esimerkiksi harrastuksiin.

“Varmaan moni ysiluokkalainen lähtee Pellon lukioon”

Pellon yhdeksäsluokkalaiset Jonne Koberg ja Eemeli Romakkaniemi uskovat ajokorttiedun houkuttelevan nuoria lukioon.

– Onhan se ihan mielenkiintoista. Varmaan moni ysiluokkalainen lähtee Pellon lukioon ja opiskelijamäärät kasvaa suuresti. Itse olen ihan alusta lähtien päättänyt, että menen lukioon. Minulle tämä on vain oikein mukava bonus, kertoo Koberg.

Romakkaniemen suunnitelmana on lähteä opiskelemaan ammattikouluun Rovaniemelle. Ajokortti kiinnostaa häntäkin.

– Ainakin maarakennusalalla on saanut yhdistelmäajoneuvokortin ja ajokortin ilmaiseksi, hän tietää.

Eemeli Romakkaniemi kuvassa.
Eemeli Romakkaniemen mielestä Rovaniemi tarjoaa houkuttelevamman ajokortin kuin Pello. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Yhdeksäsluokkalaisen Aada Askan mielestäajokorttiporkkana on ihan kiva mahdollisuus, mutta ei hetkauta hänen suunnitelmiaan.

– Suunnitelmat ovat vielä auki. Joko jään Pelloon tai lähden muualle, Aska toteaa.

Pello ei ole ensimmäinen kunta, joka ajokorttia tarjoaa. Pohjois-Pohjanmaalla Siikalatvan ja Kärsämäen lukiot ovat houkutelleet opiskelijoita tarjoamalla maksuttomasti autokoulun teoriatunnit ja pakolliset ajoharjoittelut.

Siikalatvan lukiossa autokouluopinnot ovat olleet suosittuja, kertoo kehitysrehtori Riikka Leinonen. Kunnassa autokoulu korvataan kokonaan lukion päästötodistuksen suorittaneille. Leinosen mukaan toinen vetovoimatekijä on samalla kampuksella sijaitseva ammatillinen oppilaitos, jossa voi myös suorittaa opintoja.

Enontekiön koulukeskus Hetassa.
Enontekiön erälukio houkuttelee lukiolaisia ympäröivällä luonnolla. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Enontekiön erälukio luottaa luonnon vetovoimaan

Enontekiön lukio houkuttelee oppilaita asumistuen lisäksi myös luontoteemallaan. Erälukiossa voi suorittaa luontoon liittyviä soveltavia kursseja normaalin lukion oppimäärän lisäksi.

– Eräkurssit ovat olleet suosittuja ainakin tänä vuonna, kertoo Enontekiön lukion rehtori Riitta Peltovuoma.

Kunnassa pidetään elinehtona, että ainoa keskiasteen oppilaitos säilyy alueella, ja siksi Enontekiön erälukiota markkinoidaan vahvasti myös kunnan ulkopuolisille opiskelijoille. Tällä hetkellä pieneksi, yhteisölliseksi ja rauhalliseksi luonnehditussa lukiossa on 21 lukiolaista.

– Tämän määrän ainakin haluamme säilyttää, kertoo Peltovuoma.

Peltovuoman mukaan samalla on mahdollista säilyttää hyvä opetuksen taso, ja pätevät opettajat myös perusopetuksen puolella.

Asiantuntija: Yhteistyö parempi kuin keskinäinen kilpailu

Pello tai Enontekiö eivät ole ainoita kuntia, joissa lukiot kärsivät opiskelijapulasta. Ikäluokkien pieneneminen on jatkunut useimmilla paikkakunnilla koko 2000-luvun.

Tällä hetkellä neljäsosassa Suomen lukioista on korkeintaan 80 opiskelijaa, kertoo lukiokoulutuksen erityisasiantuntija Kyösti Värri Kuntaliitosta.

Pienenevät ikäluokat vaikuttavat erityisesti lukioissa, joihin lähes kaikki opiskelijat tulevat suoraan peruskouluista, toisin kuin ammatilliseen koulutukseen. Toisaalta pääkaupunkiseudun ja kasvukeskusten, kuten Oulun tai Tampereen, lukiot taistelevat tilanpuutteen kanssa.

Maksuttomien oppimateriaalien vetovoima katosi, kun niistä tuli uusille opiskelijoille ilmaiset oppivelvollisuuden laajenemisen myötä. Nyt pienet lukiot yrittävät lisätä houkuttelevuuttaan tarjoamalla opiskelijoille erilaisia taloudellisia etuja. Värri pitää tätä sinänsä ymmärrettävänä, vaikka ei toivottavana.

– Keskinäinen kilpailu ei ole kestävä ratkaisu. Nyt lukiossa pitäisi miettiä, kuinka koulutuksen järjestäjien yhteistyöllä saadaan huolehdittua laadukkaan koulutuksen saavutettavuudesta myös ikäluokkien edelleen pienentyessä, Värri sanoo.

Mitä mieltä olet lukioiden houkuttimista? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 17.2. kello 23 saakka.

Lue myös:

Lukiot houkuttelevat opiskelijoita läppäreillä, ajokorteilla ja jopa vuokra-asunnoilla, kun nuorten määrä vähenee – katso oman kuntasi kehitys

Pello tarjoaa lukiossa aloittaville ilmaisen ajokortin

Suosittelemme sinulle