Hyppää sisältöön

Puolustusvoimat nostaa sisäistä turvallisuustasoaan – Ilkka Kanerva: Ilman muuta liittyy Ukrainaan

Puolustusvoimien mukaan Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa. Tasoa on nostettua neliportaisella asteikolla toiseksi alimmalle tasolle.  

Satakunnan lennoston varusmiehet harjoittelivat tammikuussa ampumaradalla. Kuva: Marko Melto / Yle

Puolustusvoimat on nostanut sisäistä turvallisuustasoaan.

Tasoa on nostettua neliportaisella asteikolla toiseksi alimmalle tasolle B.

– Turvallisuustason nostamisen tarkoitus on tehostaa vartiointia ja valvontaa ja kiinnittää henkilöstön huomio toimintaympäristön havainnointiin, sanoo puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Torsti Astrén Ylelle.

Venäjä on tuonut lisää sotilaita Ukrainan rajalle, ja sodan uhka on näyttänyt aiempaa suuremmalta.

Puolustusvoimat tehosti tammikuussa valmiuttaan. Puolustusvoimat kertoi tuolloin olevansa valmis säätelemään sotilaallista valmiuttaan, mikäli tilanne Itämerellä kiristyy.

– Näemme, että tilanne Suomen lähialueilla on vakaa ja Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa, Astrén sanoo.

Kanerva: Olemme hereillä

Puolustusvoimat ei kerro tarkasti mikä on syynä turvallisuustason nostoon. Puolustusvoimien mukaan turvallisuustason säätely on osa sen normaalia toimintaa.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kuitenkin myöntää Ylelle, että taustalla on Ukrainan ja Venäjän jännittynyt tilanne.

Liittyykö turvallisuustason nosto kansainväliseen turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen, Ukrainaan ja Venäjään?

– Ilman muuta, tottakai. Olisimme vähän erikoisessa tilanteessa, jos sanoisimme, että tällä mitä siellä [Ukrainassa] tapahtuu tai Euroopassa ylipäätään, ei ole mitään merkitystä meidän toimintatapoihimme, Kanerva sanoo.

– Kyllä tämä on merkki siitä, että me seuraamme tilanteen kehitystä ja olemme itse hereillä sen osalta, että minkälaisiin toimintatapoihin tässä on jatkossa syytä turvautua, Kanerva jatkaa.

Poliisi on suojannut poliisilaitoksiaan ja toimipaikkojaan poikkeuksellisilla turvatoimilla viime päivinä. Puolustusvoimien viestintäjohtaja Torsti Astrénin mukaan puolustusvoimien turvallisuustason nosto ei liity tähän.

Väkivallan tai voimankäytön uhan varuskuntia tai Puolustusvoimien henkilöstöä kohtaan ei ole tunnistettu olevan tavanomaista korkeammalla tasolla.

Tarkoittaa käytännössä pienimuotoisia toimenpiteitä

Puolustusvoimat kertoo tiedotteessaan, että turvallisuustasojärjestelmä on tarkoitettu puolustusvoimien henkilöstön ja puolustusvoimien alueella toimivien henkilöiden toiminnan suojaksi. Tavoitteena on turvata Puolustusvoimien kyky täyttää tehtävänsä kaikissa tilanteissa.

Turvallisuustason nosto tarkoittaa Astrénin mukaan pienimuotoisia käytännön toimenpiteitä, joilla varmistetaan turvallisuuden ylläpitäminen puolustusvoimien kohteissa.

Puolustusvoimat nosti turvallisuustasoa paikallisesti edellisen kerran joulukuussa harjoituksen takia. Turvallisuustasoa on nostettu aiemmin myös koronaepidemian takia.

Turvallisuustason korotukset eivät merkitse sotilaallisen valmiuden kohottamista (siirryt toiseen palveluun), jota puolustusvoimat säätelee erillisellä järjestelmällä.

Uutista muokattu 15.2.2022 klo 19:17: Lisätty llkka Kanervan kommentit.

Lue lisää:

Yle seuraa tapahtumia: Putin: Venäjä ei halua sotaa, Venäjä-pakotteet tuntuisivat suomalaisten taloudessa

Suosittelemme sinulle