Hyppää sisältöön

Helmarit aloittaa kovatasoisen kutsuturnauksen Ranskassa – Linda Sällström palasi vanhaan kotiinsa, jotta voi olla EM-kisoissa huippuiskussa

Helmarit kohtaa tiivistahtisessa turnauksessa Ranskan, Hollannin ja Brasilian. Kesän EM-lopputurnaus kutkuttelee jo pelaajien mielissä.

Linda Sällström och Adelina Engman firar mål i landslaget.
Linda Sällström ja Adelina Engman juhlivat maalia MM-karsintaottelussa syyskuussa. Kuva: All Over Press
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen alkulohko kesän EM-kisoissa on armottoman kova. Saksan, Espanjan ja Tanskan seurassa Helmarit lähtee jokaiseen peliin altavastaajana.

EM-kisavuoden ensimmäiset pelit simuloivat mainiosti kesän urakkaa, sillä joukkue osallistuu keskiviikkona alkavaan kutsuturnaukseen Ranskan Le Havressa. Emäntämaan lisäksi Suomi kohtaa Hollannin ja Brasilian.

Joukkue saapui pelipaikalle maanantaina ja kohtaa Ranskan keskiviikkoiltana. Tapahtumalla on suuri merkitys EM-valmisteluissa. Kilpailulliset ottelut jatkuvat huhtikuussa MM-karsinnoissa.

– Kiva olla taas yhdessä ja päästä pelaamaan kovia pelejä. Tavoitteita tähän turnaukseen ja EM-kisoihin on tarkoitus käydä läpi leirin aikana, hyökkääjä Linda Sällström kertoo.

Sällström, 33, palasi hiljattain Ruotsin pääsarjaan tuttuun joukkueeseen Vittsjön riveihin. Viime kesän Sällström vietti HJK:ssa, mutta EM-kisat ja lääkäriopinnot saivat pelaajan palaamaan länsinaapuriin.

– Muutin takaisin vanhaan kämppääni ja sain vanhan pelinumeronkin takaisin. Sopeutumiseen ei ole tarvinnut laittaa aikaa ja energiaa, vaan tiesin tarkkaan, mitä odottaa. Tuntuu, että olisin ollut vain pienellä lomalla ja tullut takaisin, Sällström kertaa.

Linda Sällström tuulettaa osumaa kädet ylhäällä hymyillen.
Linda Sällström osui Ruotsin verkkoon MM-karsintaottelussa marraskuussa. Kuva: imago images/Sports Press Photo/ All Over Press

Sällströmin pesti HJK:ssa ei mennyt odotusten mukaan, sillä hyökkääjä pelasi vain kahdeksan ottelua, joissa syntyi kaksi maalia. Kaikki tekeminen Ruotsissa tähtää nyt EM-kisoihin, joilla on Sällströmille suuri merkitys. Kun Suomi oli edellisen kerran mukana yhdeksän vuotta sitten, Sällström jäi loukkaantumisen takia ulos joukkueesta.

– Koen, että minulla on Vittsjössä tosi hyvät olosuhteet siihen, että voin olla kesällä paras versio itsestäni. Viimeksi kun pelasin siellä, olin hyvässä iskussa ja samanlaista iskua toivon nytkin.

Edellisellä visiitillään vuosina 2015–2018 Sällström viimeisteli 29 maalia 71 ottelussa. Ruotsin liigakausi alkaa maaliskuun lopussa.

Summanen viihtynyt suurseurassa

Uusissa maisemissa EM-lopputurnaukseen valmistautuu myös keskikenttäpelaaja Eveliina Summanen. Suomen kisa-areena Milton Keynesissä Englannissa ei ole kaukana Summasen uudesta kodista, sillä hän siirtyi hiljattain Englannin Superliigaan Tottenhamin riveihin.

Sopeutuminen Lontooseen on sujunut hyvin eikä vähiten siksi, että maajoukkueen maalivahti Tinja-Riikka Korpela on voinut auttaa asiassa kuin asiassa.

– Melkein joka päivä tulee jotain kysyttävää "Tinniltä" ja muutenkin on aina kiva vaihtaa kuulumisia suomeksi. Varsinkin ensimmäisinä päivinä kuljin hänen perässään ja kopioin kaiken, mitä hän teki. Maalivahtiharjoituksiin en ihan päässyt, mutta kaiken muun, Summanen naurahtaa.

Eveliina Summanen Tottenhamin paidassa ottelussa Birminghamia vastaan.
Eveliina Summanen kaksinkamppailussa Birminghamin Veatriki Sarria vastaan helmikuun puolivälissä. Kuva: Tottenham Hotspur FC via Getty I

Summanen, 23, on ehtinyt pelata Tottenhamin paidassa jo muutaman ottelun ja pääsi kuun alussa avauskokoonpanoon Brightonia vastaan. Viime vuodet Ruotsissa pelanneen lappeenrantalaisen odotukset englantilaisesta jalkapallosta ovat osuneet kohdalleen.

– Totta kai odotin, että peli olisi fyysisempää ja nopeampaa mitä aikaisemmin ja sen ensimmäiset pelit ovat osoittaneet. Odotan, että pääsen näkemään enemmän, kunhan sopeudun kunnolla arkeen.

Tottenham on Englannin Superliigassa kolmantena neljän pisteen päässä sarjakärki Arsenalista.

EM-kisat ovat sen sijaan vajaan viiden kuukauden päässä. Kisapaikka varmistui Helsingin pakkasessa vuosi sitten, joten odotus on ollut pitkä. Nyt edessä on loppusuora.

– EM-kisat ovat joka päivä mielessä treeneissä. Vaikka välillä tuntuu rankalta mennä treeneihin, niin tiedän, että teen sitä ollakseni kesällä huippuiskussa. Siitä saa koko ajan motivaatiota, Sällström sanoo.

– Varsinkin täällä leirillä on tärkeää, että jokainen muistaa tavoitteen kesässä. Kyllä se on koko ajan mielessä, Summanen komppaa.

Suomi kohtaa keskiviikkona Ranskan neljän maan turnauksessa Le Havressa. Ottelua voi seurata suorana TV2:ssa ja Areenassa kello 22 alkaen.

Jalkapallon EM-kisojen kaikki ottelut Ylen kanavilla 6.–31. heinäkuuta.

Lue myös:

Kansallisen liigan kausi käynnistyy maaliskuun lopulla – EM-lopputurnaus laittaa sarjan kesällä kuukaudeksi tauolle

Eveliina Summanen siirtyy Tinja-Riikka Korpelan seurakaveriksi Euroopan kovimpaan sarjaan: "Kun Tottenhamin tasoinen joukkue kertoi kiinnostuksestaan, valinta oli helppo"

Suosittelemme