Hyppää sisältöön

Tietomurrossa uusi käänne: Savonian opiskelijoiden tietoja julkaistiin Tor-verkossa

Pimeästä verkosta on löytynyt tähän mennessä noin 50 opiskelijan tiedot. Kyseessä ei ole yksittäinen ryhmä, vaan eri alojen opiskelijoita.

Miehen kädet kannettavalla tietokoneella.
Poliisin mukaan Savonia on ollut yhteydessä kaikkiin opiskelijoihin, joiden tiedot ovat olleet esillä. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Anne-Pauliina Rytkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Savonia-ammattikorkeakoulun laajassa verkkohyökkäyksessä on tapahtunut uusi käänne. Korkeakoulu ehti jo tiedottaa, että sen toiminta on palautumassa normaaliksi, eikä esimerkiksi henkilötietoja tai muuta arkaluontoista tietoa olisi vaarantunut.

Savonian rehtori Mervi Vidgrén kertoi jo tuolloin, että asiasta on tehty rikosilmoitus ja että poliisi tutkii tapahtunutta.

Ilta-Sanomien Digitoday-sivuston mukaan opiskelijoiden tietoja on kuitenkin julkaistu kaikkien saataville pimeässä Tor-verkossa keskiviikkona 9.2. Tietomurto havaittiin edellisenä perjantaina.

Savon Sanomien mukaan kyseessä on LockBit 2.0 -kiristysohjelma, joka lähettää tiedostoista kopiot rikollisille, lukitsee tiedostokansioita ja vaatii lunnaita niiden avaamisesta.

– Tunkeutuja ei ole ollut meidän opiskelijahallinnon tai palkkahallinnon kaltaisissa ohjelmissa. Nämä olivat henkilöstön käyttämiä levyjä, jotka joutuivat tämän kohteeksi, Vidgrén kertoo.

Poliisi tutkii rikosta kovilla nimikkeillä, Savonia selvittää tietovuodon laajuutta

Rikoksen tutkinta on alkuvaiheessa, mutta nimikkeet ovat kovat: törkeä tietojärjestelmän häirintä, törkeä tietomurto ja törkeä datavahingonteko.

Verkosta on löytynyt tähän mennessä noin 50 opiskelijan tiedot. Kyseessä ei ole yksittäinen ryhmä, vaan eri alojen opiskelijoita.

– Siellä on julkaistu nimiä ja henkilötunnuksia, sanoo rikoskomisario Mikko Hakkarainen Itä-Suomen poliisista.

Poliisin mukaan Savonia on ollut puhelimitse ja kirjeitse yhteydessä kaikkiin opiskelijoihin, joiden tiedot ovat olleet esillä. Savonia-ammattikorkeakoulu selvittää tietovuodon laajuutta.

Rehtori Mervi Vidgrénin mukaan on edelleen mahdollista, että tutkinnan edetessä pimeästä verkosta löytyy lisää opiskelijoiden tietoja. Siinä tapauksessa myös heihin ollaan yhteydessä.

Savonia on pyytänyt kaikkia opiskelijoitaan vaihtamaan Savonian palveluissa käyttämänsä salasanat. Ohjeet lähetettiin tekstiviestillä ja sähköpostilla alkuviikosta.

Savonialla on kampukset Kuopiossa, Iisalmessa ja Varkaudessa. Savoniassa työskentelee noin 530 työntekijää. Opiskelijoita on yli 7000.

Aiheesta aiemmin:

Savonia toipuu tietoverkkohyökkäyksestä – poliisi tutkii tapahtunutta

Savonia-ammattikorkeakoulu jatkaa perjantaina havaitun tietoturvahyökkäyksen selvittelyä

Savonia-ammattikorkeakouluun tehty massiivinen tietoturvahyökkäys – kiristysohjelma lukinnut tietoja

Suosittelemme