Hyppää sisältöön

Kolmekymppiset miehet tilasivat yli sata kiloa amfetamiinia säilykepurkkeihin ja kynttilöihin kätkettynä – poikkeuksellinen salakuljetus käräjillä

Syyttäjän mukaan päätekijät ostivat huumeet Hollannista ja järjestivät niiden kuljetuksen yhteistyössä huumeiden maahantuontia pyörittävän rikollisjoukon kanssa.

Poliisin kotietsinnällä löytämiä anastettuja esineitä.
Poliisi takavarikoi kotietsinnällä muun muassa laittomia aseita. Kuva: Itä-Uudenmaan poliisilaitos
Katri Kirsi

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus alkoi tänään keskiviikkona käsitellä yhtä Suomen rikoshistorian mittavimmista amfetamiinin salakuljetustapauksista.

Syytteiden mukaan suomalaisista ja virolaisista henkilöistä koostunut järjestäytynyt rikollisjoukko yritti tuoda Hollannista Suomeen yhteensä 165 kiloa amfetamiinia. Huumeiden arvo katukaupassa Suomessa olisi ollut jopa neljä miljoonaa euroa.

Poliisi onnistui kuitenkin takavarikoimaan 113 kilogrammaa amfetamiinia ja 103 grammaa kokaiinia sisältäneen huumausaine-erän kokonaisuudessaan.

– Takavarikko on yksi suurimpia, ellei suurin yhdellä kertaa tehty amfetamiinitakavarikko Suomen poliisin tutkimien rikostapausten yhteydessä, kertoi rikoskomisario Mikko Minkkinen aiemmin esitutkinnan valmistumisen yhteydessä.

Huumeet kätkettiin säilykepurkkeihin

Syytteen huumausainerikosvyyhdissä sai yhteensä 15 henkilöä. Syyttäjä vaatii suurimmalle osalle ehdottomia vankeustuomioita, mutta tuomioiden mittaa ei vielä esitetty. Osa rangaistusvaatimuksista ja syytekohdista on tässä vaiheessa salattu.

Syytetyt olivat hankkineet huumeet syyskuussa 2021. Niitä oli tuotu maahan useissa erissä viime syksyn aikana. Poliisi vangitsi ensimmäiset epäillyt syyskuussa.

Huumeet oli maksettu hollantilaiselle välittäjälle bitcoineina. Avunannosta törkeään huumausainerikokseen syytetään miestä, joka oli liikutellut rahoja useilla tileillään, muuttanut niitä virtuaalivaluutaksi ja siirtänyt valuuttaa epäillyn päätekijän tileille.

Hänellä ja kahdella törkeistä huumausainerikoksista syytetyllä päätekijällä on yritystoimintaa. Yritysten tilejä oli käytetty hyödyksi huumekaupan rahoittamisessa.

Huumeita kuljettamassa olleet pääosin virolaiset syytetyt toivat huumeet Hollannista Viron kautta Suomeen muun muassa säilykepurkkeihin ja kynttilöihin kätkettyinä.

Päätekijöinä logistiikka-alan yrittäjät

Poliisin epäilyn mukaan kuusi henkilöistä kuului amfetamiinin maahantuonnin järjestäneeseen rikollisryhmään. Ryhmän johtajina ja amfetamiinin tilaajina pidetään kahta suomalaista miestä. Epäillyt ovat kolmekymppisiä, syntyneet vuosina 1991 ja 1992.

Syytekohtia tapauksessa on kaikkiaan 32, joista suurin osa koskee törkeitä huumausainerikoksia. Päätekijänä pidetty mies myöntää syytteet omalta osaltaan. Hänellä on muun muassa kuljetusalan yritys.

Toinen päätekijänä pidetty mies kiistää syytteet törkeistä huumausainerikoksista. Hän väittää siirrelleensä rahaa yrityksensä tililtä toiselle epäillylle päätekijälle muista syistä. Hän väittää, ettei tiennyt huumeista mitään. Myös tällä syytetyllä on kuljetusalan yritys.

Avunannosta törkeään huumausainerikokseen syytetty yrittäjä kiistää syytteet. Hän väittää rahojen siirtelyn liittyneen muihin asioihin.

Uhkailua väkivallalla velkojen vuoksi

Muut ryhmän jäseniksi epäillyt ovat Viron kansalaisia, joista osa asuu Suomessa. Heidän epäillään toimineen ryhmässä salakuljetuksen järjestäjinä ja osin myös amfetamiinin säilyttäjinä sekä levittäjinä. Heistä enemmistö kiistää syytteet.

Muun muassa huumeiden kuljettajana toiminut mies väittää kirjallisessa vastauksessaan, ettei tiennyt lastinsa sisältävän huumeita. Hän on ammattimainen kuljettaja.

Huumeiden kuljetukseen liittyi yhden syytetyn kirjallisen vastauksen perusteella pakottamista. Amfetamiinin kuljetuksen järjestämisestä syytetty mies väittää, että hänen omaisiaan uhattiin vakavalla väkivallalla. Miehellä oli ilmeisesti velkoja, joita vastaan hänet oli painostettu mukaan huumeiden salakuljetukseen.

Poliisi ja syyttäjät tekivät tutkinnan aikana yhteistyötä Europolin sekä Hollannin ja Viron poliisin kanssa. Asian käsittely jatkuu käräjäoikeudessa.

Lisää aiheesta:

Poliisi pääsi yhden Suomen suurimman amfetamiinin salakuljetusjutun jäljille ja esti 580 000 annoksen pääsyn katukauppaan

Suosittelemme sinulle