Hyppää sisältöön

Luokanopettaja väsyi työhönsä ja elättää nyt itsensä taiteella – taulut käyvät kaupaksi, mutta itseoppinut taiteilija ei kelpaa taidepiireihin

Taidetta tekevä Teija Kosenius ei haikaile entisen opettajan ammattinsa perään. Itseoppinut taiteilija pärjää myös taloudellisesti, sillä taulut käyvät kaupaksi somen kautta.

Riihimäkeläinen Teija Kosenius kehitti ainutlaatuisen tekniikan rakennusten piirtämiseen. Hänen tauluissaan seikkailee usein myös eläimiä. Kuvaus: Ville Välimäki.
Miki Wallenius
Avaa Yle-sovelluksessa

Reilut kolme vuotta sitten opettaja Teija Kosenius väsyi työhönsä. Luokanopettajan koulutuksen saanut Kosenius teki rohkean loikan pois päivätyöstä. Hän päätti ryhtyä maalaamaan tauluja.

Riihimäkeläisellä itseoppineella taiteilijalla on nykyisin työhuone keskellä kaupunkia, vanhassa kauppakeskuksessa. Teoksia syntyy hurjaa tahtia, parhaimmillaan viisi taulua viikossa. Kosenius sanoo maalaavansa tunteella.

– Huiskin menemään. Minulla on vaan joku fiilis, jonka koetan saada kankaalle.

Muutamassa vuodessa siveltimen jälki on vahvistunut ja otteisiin on tullut varmuutta. Taulujen värimaailma on rikas.

Eläimet kuin ihmiset

Ystävänpäiväksi syntyi ruskeansävyinen taulu, jossa seikkailevat Teija Koseniukselle tutut hahmot: hirvi, karhu, jänis ja orava.

– Maalasin ne kohottamaan maljat ystävyydelle kesäiltana. Teoksen nimi on ”Asiaan kuuluvalla hartaudella”, kuten joulurauhan julistuksessakin sanotaan.

Taulussa hirvi, karhu, jänis ja orava nostavat ystävyyden maljoja iltaauringon valossa.
Suomen luonnossa elävät eläimet tekevät Koseniuksen värikkäissä maalauksissa usein inhimillisiä asioita. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Taiteilija sanoo, että eläinten kautta on helppoa kuvata inhimillisiä tunteita.

Inhimillistettyjen eläinten lisäksi taulujen aiheina ovat usein lapsihahmot ja vanhat rakennukset. Kosenius suosii töissään sekatekniikkaa. Käytössä ovat akryylivärit, pastellit, akryylinmuste, hiili ja gesso, joka on taulunpohjustusainetta.

Gesson juovuttamat talot

Erityisesti kehuja ovat saaneet Teija Koseniuksen kaupunkiaiheiset taulut. Niissä hän jättää gesson tahallaan koholle piirtäessään rakennusten ääriviivoja. Lopputuloksessa talojen profiilit ovat huojuvia ja epätodellisen tuntuisia.

– Varsinkin taidepiirit ovat innostuneet näistä. Kukaan muu ei ole aikaisemmin ainakaan tuolla lailla tehnyt näitä maisemia.

Tauluissa on Helsingistä katunäkymiä, joissa talot näyttävät hieman huojuvilta.
Taiteilija kehitti omalaatuisen tekniikan, jolla hän sai katunäkymiin kolmiulotteisuutta ja taloihin eloa. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Ryhtyessään kokopäiväiseksi taiteilijaksi, Kosenius asetti tavoitteeksi tulla toimeen maalaamisella. Hyppy opettajan työstä taiteen tekijäksi kannatti myös taloudellisesti.

– Kyllä tämä on kovaa työtä henkisesti. Laitan itseni aika koville, mutta olen tosi tyytyväinen, että uskalsin sen loikan tehdä.

Taulut ovat käyneet korona-aikana kaupaksi yllättävän hyvin. Teokset löytävät ostavan yleisön pääasiassa sosiaalisen median kautta.

Ammattilaisten hyväksyntä uupuu

Itseoppineena taiteilijana Teija Koseniusta ei ole hyväksytty jäseneksi esimerkiksi taidemaalariliittoon, jossa arvostetaan koulutusta.

– Aluksi säikähdin, että tyssääkö tämä nyt siihen, kun minua ei hyväksytä. Vastaan tuli tällainen lasikatto.

Mutta hän uskoo, että ahkera työnteko, lukuisat näyttelyt ja kehitys taiteilijana vielä joskus avaa ovet kuvataiteen ammattilaisten pariin.

Taiteilija nostaa ja asettaa lapsiaiheista maalausta työhuoneensa seinälle.
Teija Kosenius järjestää ahkerasti näyttelyitä eri puolilla Suomea. Hänen maalauksiaan on parhaillaan nähtävillä Loviisassa Almintalossa 6. maaliskuuta asti. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Suosittelemme