Hyppää sisältöön

Venäjän Pohjoinen laivasto aloitti sotaharjoituksen ja julisti poikkeuksellisen suuren vaara-alueen Norjan pohjoispuolella

Harjoitus riepoo norjalaiskalastajia, jotka yrittivät irlantilaiskalastajien tapaan saada sotaharjoituksen siirrettyä kalavesiltään.

Sota-alus Murmanskissa.
Arkistokuva lentotukialus Admiral Kuznetsovista Murmanskissa lokakuussa 2016. Murmansk on yksi Pohjoisen laivaston tukikohdista Kuolan alueella. Kuva: AOP
Annu Passoja

Venäjän Pohjoinen Laivasto on aloittanut Barentsinmerellä nelipäiväisen sotaharjoituksen ja ilmoittanut ohjusammuntojen vuoksi vaara-alueeksi ennennäkemättömän suuren alueen. Asiasta kertoo norjalainen uutissivusto The Barents Observer (siirryt toiseen palveluun). Norjan puolustusvoimien edustaja vahvistaa uutissivustolle, että kyse on suurimmasta vaara-alueesta sitten kylmän sodan.

Harjoitukseen osallistuu risteilyohjuksilla varustettuja Pohjoisen laivaston aluksia, sukellusveneitä ja tukialuksia. Joukossa on myös ydinkäyttöinen taisteluristeilijä Pjotr Veliki. Mukana Barentsinmerellä on myös laivaston ilmavoimien koneita ja ilmatorjuntaa.

Kyse on jälleen yhdestä Venäjän voimannäytöstä sanoo sotilasasiantuntija, kenraalimajuri (evp.) Pekka Toveri.

– Vaikka maavoimien joukkoja on keskitetty Ukrainan tuntumaan, niin on muuta sotilaallista voimaa, jolla voidaan toimia ympäri maailmaa. Siellä varmaan toteutetaan erilaisia pitkän kantaman asejärjestelmien ammuntoja ja osoitetaan sillä tavalla voimaa, Toveri sanoo.

Venäjän laivasto on järjestänyt tammi-helmikuussa harjoituksia niin Välimerellä, Mustallamerellä kuin Atlantilla lähellä Irlannin rannikkoa. Venäjällä on meneillään myös suuri yhteinen sotaharjoitus Valko-Venäjän kanssa.

Barentsinmerellä Venäjä on antanut Notam-varoituksen alueesta, joka ulottuu tuhannen kilometrin matkan itäiseltä Kolgujevin saarelta Huippuvuoriin kuuluvalle Karhusaarelle. Karhusaari on reitillä Norjan mantereelta Huippuvuorille.

Notam on ilmailuviranomaisille annettava ilmoitus lentoliikenteelle mahdollisesti koituvista vaaroista.

Vaaravaroitus tuo vapautta Venäjälle

Vaara-alueen ulottuminen Norjan pohjoispuolelle herättää kysymyksen, onko taustalla kenties jotain muuta kuin tavallista mittavampi harjoitus. Toverin mukaan sitä on vaikea sanoa, mutta mahdollista se on.

– Kun alue julistetaan vaaralliseksi ja rajoitetaan toimintaa, niin siellä voi toimia itse vapaammin ja tehdä mitä tekee. On se sitten vedenalaista toimintaa tai muuta vastaavaa.

Venäjän selvästi kasvanut sukellusvenetoiminta ja kyky vahingoittaa esimerkiksi tietoliikennekaapeleita huolestuttaa Euroopassa. Norjassa on viime aikoina selvitetty merikaapeleiden vaurioita ja katoamisia.

Pohjoinen laivasto harjoittelee säännöllisesti ja ohjuksia on ammuttu esimerkiksi Kuolan niemimaalta Kaukoidän suuntaan. Aiemmin Venäjälle on riittänyt selvästi pienempi alue, toteaa pääesikunnan tiedustelupäällikkönä aiemmin toiminut Toveri.

– On aika ihmeellistä, että julistetaan näin iso alue vaaralliseksi ja haitataan muiden alueella toimivien normaalia toimintaa. Se on poikkeuksellista.

Keskiviikosta lauantaihin kestävä harjoitus vaikuttaa lentoliikenteen lisäksi myös laivaliikenteeseen ja keskeyttää esimerkiksi kalastuksen. Ammattikalastajat ovat The Barents Observerin mukaan pyytäneet Norjan hallitusta vetoamaan Venäjään, jotta se siirtäisi harjoituksen pois Norjan talousvesiltä, mutta näin ei ole tapahtunut.

Irlannin kalastajat onnistuivat siirtämään Venäjän harjoituksen pois katkarapurikkailta Irlannin talousvesiltä helmikuun alussa.

Suosittelemme sinulle