Hyppää sisältöön

Olympiapronssia! Naisleijonien mitaliputki jatkuu, Sveitsi komeasti nurin – "Nämä ovat spesiaaleja hetkiä"

Suomi hallitsi ottelua alusta lähtien. Jenni Hiirikoski ja Michelle Karvinen ottivat ensimmäisinä eurooppalaisnaisina kolmannet jääkiekon olympiamitalinsa.

Naisleijonat juhlii pronssia.
Naisleijonien tähdet joukkuekuvassa ottelun jälkeen. Kuva: Getty Images
Jaakko Palvaila,
Matias Strozyk,
Sari Sirkkiä
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen naisten jääkiekkojoukkue otti upeasti olympiapronssia kaatamalla pronssiottelussa Sveitsin maalein 4–0.

Kolmannen olympiamitalinsa voittanut joukkueen kapteeni Jenni Hiirikoski kertoi ottelun jälkeen olevansa valtavan ylpeä pronssijoukkueesta.

– Tällä joukkueella on ollut opettavainen matka. Olen todella ylpeä tästä porukasta ja siitä, miten olemme käsitelleet kaikkia näitä asioita matkan varrella ja löytäneet ilon tekemiseen.

– Mitään tarinaa ei ole kirjoitettu helpoksi alusta loppuun. Nämä ovat spesiaaleja hetkiä, että saadaan mitali kotiin, Hiirikoski totesi Yle Urheilulle.

Michelle Karvinen kasteltiin kesken haastattelun

Pronssiottelu käynnistyi Suomen kannalta vahvasti Viivi Vainikan iskettyä turnauksen toisen maalinsa, kun erää oli pelattu 11.38.

– Päästiin lähtemään omalta alueelta hyvin. Sain pakilta kiekon laitaan ja päästiin hyvään suoraan hyökkäykseen. Noora Tulus laittoi kiekon maalille ja sain panna paluukiekon sisään. Hyvä, että meni, Vainikka sanoi avauserän jälkeen Yle Urheilun haastattelussa.

Avauserä oli Sveitsille heikko, vaikka joukkue pääsi kahdesti ylivoimalle. Laukaukset maalia kohti menivät Suomelle 13–6, mutta Andrea Brändli pelasi vahvasti Sveitsin maalilla. Myös Anni Keisala jatkoi vahvoja otteitaan Naisleijonien maalinsuulla.

Toinen erä oli Naisleijonien täydellistä hallintaa. Brändli joutui venymään erässä kiekon eteen 21 kertaa ja Keisala vain kolmesti, mutta kumpikaan joukkue ei saanut maaleja tehtyä ylivoimamahdollisuuksista huolimatta.

Viivi Vainikka tekee Suomen 1-0-maalin.
Suomi laukoi toisessa erässä 21 kertaa kohti maalia. Kuva: Getty Images

Kolmannen erän alussa Suomi antoi Sveitsille mahdollisuuden tasoitusmaaliin ottamalla joukkuerangaistuksen liian monesta pelaajasta jäällä. Susanna Tapani anasti kuitenkin alivoimalla kiekon oman pään siniviivalla Sveitsin puolustajalta ja painoi limpun vastustamattomasti 2 vastaan 1 -hyökkäyksestä Sveitsin maaliin.

Sveitsi haki vimmatusti kavennusta, mutta sortui virheisiin. Nelli Laitinen ampui kiekon ylivoimalla ohi Brändlin ajassa 54.24 ja lukemiksi jo 3–0 Laura Zimmermannin otettua jäähyn sääntöjen vastaisesta taklauksesta.

Michelle Karvinen viimeisteli ottelun loppulukemiksi 4–0, kun ottelua oli jäljellä 56 sekuntia.

Juttu jatkuu kuvan ja grafiikan jälkeen.

Damlejonen jublar över OS-bronset.
Suomen pelaajat juhlivat ottelun ratkettua. Kuva: EPA-EFE/MARK CRISTINO

Karvisesta, Hiirikoskesta ja Minttu Tuomisesta tuli Pekingin pronssimitalien myötä ensimmäiset eurooppalaisnaiset, joilla on jääkiekkomitali kolmista olympialaisista. Naisilla oli entuudestaan pronssimitalit Vancouverista 2010 ja Pyeongchangista 2018. Sotshissa 2014 Suomi oli turnauksen viides.

Hiirikoski vastasi ottelun jälkeen myös jatkavansa jääkiekkouraansa luultavasti vielä syksyn MM-kilpailujen jälkeenkin. Hän ei tyrmännyt edes mahdollista jatkoa kohti Milanon vuoden 2026 kisoja.

– Nyt on intoa pelata, niin antaa palaa.

Uransa olympiapronssiin päättänyt Tanja Niskanen kyynelehti tunteikkaassa haastattelussa

Ottelun jälkeen tunteet nousivat pintaan, kun Tanja Niskanen kertoi lopettavansa uransa.

– Todella paljon olen saanut kokea vuosien aikana. Paljon iloa. Olen päässyt tutustumaan hienoihin ihmisiin. Kyllä tämä on sellainen matka, että tästä aika paljon jää käteen. Tunteet ovat aika pinnassa, Niskanen summasi kyyneleet silmissä.

Naisleijonien leirissä nähtiin iloa ja haikeutta.

Naisleijonien päävalmentaja Juuso Toivola iloitsi olympiapronssista

Naisleijonien päävalmentajaksi kesken turnauksen noussut Juuso Toivola oli ennen haastatteluun saapumista saanut takkinsa kosteaksi.

– Takki on märkä ja takki on tyhjä. Tarina sai mahtavan ja onnellisen päätöksen. Matka oli täynnä ylä- ja alamäkiä, mutta paransimme jatkuvasti ja se tekee minut onnelliseksi, Toivola kertoi.

– Haluan tässä samalla kiittää (entistä päävalmentajaa) Pasi Mustosta edellisistä kahdeksasta vuodesta. Olen saanut oppia todella paljon ja kasvaa tähän ruutuun. Harmi, että tämä jäi yhdessä kokematta, mutta kiitokset Pasille.

Juuso Toivola juhlimassa Suomen pronssia.
Päävalmentaja Juuso Toivola sai onnellisen päätöksen debyytilleen joukkueen peräsimessä. Kuva: Harry How / Getty Images

Suomalaisen naiskiekkoilun nykytilaa Toivola kertoi pitävänsä lupaavana.

– Meillä on hyviä nuoria kasvamassa isoihin peleihin. Yhteistyö liigaseurojen kanssa on avain sille, että saamme jatkossakin hyviä pelaajia näihin peleihin, vietyä heitä eteenpäin ja otettua askelia kohti finaalia, Toivola totesi.

Pekingin mitali oli Suomelle viides peräkkäinen naisten jääkiekon arvokisoissa. Mitaliputki käynnistyi pronssilla kevään 2017 MM-kisoista, minkä jälkeen Suomi on voittanut kaksi olympiapronssia, MM-hopeaa 2019 ja MM-pronssia 2021.

Pekingin pronssi on Suomelle kautta aikojen neljäs. Aiemmat mitalit ovat tulleet Naganosta, Vancouverista ja Pyeongchangista.

Lue myös:

Uransa olympiapronssiin päättänyt Tanja Niskanen kyynelehti tunteikkaassa haastattelussa: "On ollut ihan uskomaton matka"

Naisleijonien sankari Anni Keisala kiitti läheisiään tärkeästä tuesta kovassa paikassa – joutui Noora Räty -kohussa myrskyn silmään

Kommentti: Naisleijonat on mitaliautomaatti, mutta naisten jääkiekon karulta arjelta ei saa ummistaa silmiä

Naisleijonien sankari Anni Keisala kiitti läheisiään tärkeästä tuesta kovassa paikassa – joutui Noora Räty -kohussa myrskyn silmään

Kommentti: Naisleijonat on mitaliautomaatti, mutta naisten jääkiekon karulta arjelta ei saa ummistaa silmiä

Leijonat eteni jääkiekon olympiavälieriin! Sveitsi meni vakuuttavasti nurin puolivälierässä – Jalonen ei suostunut puhumaan kultamitalista

Leijonat kohtaa olympiavälierässä Slovakian perjantaina kello 6.10 – näin miesten jääkiekkoturnaus etenee

Suosittelemme