Hyppää sisältöön

Ovatko hyvinvointianalyytikot terveydenhuollon uusia pelle pelottomia? Uusi ammattiryhmä pyrkii vastaamaan terveydenhuollon osaamisvajeeseen

Satakunnan ammattikorkeakoulu aloittaa hyvinvointianalyytikon tehtävään pätevöittävän koulutuksen syksyllä. Haku koulutukseen alkaa maaliskuussa.

Minna-Maarit Ampio ja Sari Merilampi Satakunnan ammattikorkeakoulussa Porissa.
Hyvinvointianalyytikko Minna-Maarit Ampio ja tutkijayliopettaja Sari Merilampi uskovat, että hyvinvointianalyytikoille on huutava tarve eri organisaatioissa. Kuva: Jari Pelkonen / Yle
Jari Pelkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

SAMK ja Lapin AMK tarjoavat ensi syksystä lähtien mahdollisuuden kouluttautua hyvinvointianalyytikoksi. Selvitimme, mitä hyvinvointianalyytikon duuniin kuuluu. Toimittaja Jani Aarnion unisiin uteluihin vastailee pirteästi SAMKin tutkijayliopettaja Sari Merilampi.

Mitä tapahtuu, kun laitetaan sairaanhoitaja, insinööri ja bisneshenkilö yhdessä pohtimaan terveydenhuollon pullonkauloja ja muita epäkohtia?

Satakunnan ammattikorkeakoulu pyrkii yhteentörmäyttämään eri alojen osaajia uudessa koulutuksessa, joka tähtää hyvinvointianalyytikon ammattinimikkeeseen.

Moniosaajista toivotaan tuoretta näkökulmaa hoitovajeen kattamiseksi, kertoo dosentti, tutkijayliopettaja Sari Merilampi.

– Viimeistään nyt meidän on pakko herätä ja saada eri alojen ihmiset toimimaan yhdessä. Kun tiedetään, että esimerkiksi väestö ikääntyy, niin mitä keinoja meillä on pysyä tilanteen mukana? Yksi tunnistettu keino on teknologian hyötykäyttö.

Robotiikka entistä vahvemmin mukaan terveydenhuoltoon?

Hyvinvointianalyytikon pätevyys vastaa osaamisvajeeseen. Koulutus on leivottu Satakunnan ammattikorkeakoulun hyvinvointiteknologian koulutusohjelman sisään.

Esimerkiksi Satakunnassa vahvalla robotiikka-osaamisen hyödyntämisellä olisi paljon annettavaa terveydenhuollolle.

– On määrätynlaiset reunaehdot, mutta ei se ole mikään mahdoton kenttä. Haluaisimme, että sinnekin vietäisiin oppeja, joita jo teollisuudessa hyödynnetään.

Haku koulutukseen alkaa maaliskuussa ja ylempään ammattikorkeakoulututkintoon tähtäävät opinnot alkavat syksyllä. Hakijoiksi toivotaan eri alojen osaajia, joilla on jo kokemusta oman alansa töistä. Hakijalla pitäisi olla myös paloa kehittää jotain aivan uutta.

– Haemme sellaisia boksin ulkopuolelta ajattelevia henkilöitä, joilla on uskallusta ajatella asiat toisella tavalla, Merilampi tiivistää.

Satasairaalan hyvinvointianalyytikko mukana kehitystyössä

Porilainen Minna-Maarit Ampio on toiminut hyvinvointianalyytikkona Satakunnan sairaanhoitopiirissä jo kolmen vuoden ajan. Ampio osallistui hyvinvointianalyytikon pilottikoulutukseen, josta nyt alkava koulutus on jalostettu.

Hänen kokemuksensa työelämästä kertovat, että uudelle ammattiryhmälle on olemassa iso tilaus.

– On huomattu, että istumme valtavan data-arkun päällä, emmekä oikein osaa tehdä sillä mitään tai ainakaan käyttää riittävän hyvin hyväksemme. Näkisin, että jokainen terveydenhuollon organisaatio tarvitsisi oman analyytikkonsa.

Robottikäsi siirtää palikkaa.
Hyvinvointianalyytikko voi halutessaan opiskella vaikka robotiikkaa osana koulutustaan. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Satasairaalan hyvinvointianalyytikon tehtäviin kuuluu paljon eri tietokannoista yhdistetyn tiedon analysointia ja havaintojen sekä epäkohtien saattamista tietoon. Ampio pitää tärkeänä, että tiedon avulla johtaminen näkyisi etenkin potilaiden parempana ja sujuvampana hoitona.

Ampion mukaan tärkein oppi työelämästä on ollut, että tilastoja luettaessa pitää osata katsoa myös numeroiden taakse. Sen tiedon hän haluaa välittää myös tuleville opiskelijoille.

– Vaikka opetetaan ihan perus data-analytiikkaa ja sitä, miten numeroita pyöritetään eri taulukoissa, opetetaan myös, mistä ne koostuvat ja mitä numerot tarkoittavat.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 18.2. kello 23.

Lue myös:

"Mikään ei hälytä, jos sama potilas käy vuoden aikana 20 kertaa päivystyksessä" – Hyvinvointianalyytikko haluaa asiaan muutoksen

Suosittelemme