Hyppää sisältöön

Yle: Kansalaisilla on oikeus kuulla myös poliitikon kiistapuheet – syyttäjä vaatii Yleä poistamaan ohjelmastaan Päivi Räsäsen puheet homoista

Yle ei ole syytettynä oikeudenkäynnissä, joka pui Päivi Räsäsen syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Päivi Räsäsen syytteitä käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa 14. helmikuuta.
Syyttäjä vaatii kansanedustaja Päivi Räsäselle (kd.) vähintään 120 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kuva: Silja Viitala / Yle
Merja Niilola

Yle vastustaa syyttäjien vaatimusta poistaa osia vuoden 2019 radio-ohjelmastaan, joka käsitteli homoseksuaaleja.

Yle on antanut tänään 17.2. vastauksensa Helsingin käräjäjäoikeudelle syyttäjien poistovaatimuksiin, jotka koskevat kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) esittämiä mielipiteitä toimittaja Ruben Stillerin ohjelmassa “Mitä Jeesus ajatteli homoista”.

Ohjelmassa keskusteltiin kristillisestä sukupuolimoraalista ja avioliittokäsityksestä. Syyttäjä katsoo, että Räsänen syyllistyi ohjelmassa kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Syyttäjä vaatii oikeudenkäynnissä kansanedustaja Päivi Räsäselle sakkorangaistusta kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Räsänen on syytteiden mukaan solvannut homoseksuaaleja twiitissään, kirjoituksessaan ja radiohaastattelussa.

Räsänen on kiistänyt oikeudessa syytteet. Hän katsoo, että hän ei ole solvannut homoseksuaaleja.

Oikeus velvoitti Ylen antamaan oman vastauksensa Ylen ohjelmasta, jossa Räsänen on keskustelemassa homoseksuaalisuudesta. Syyttäjä vaatii, että Yleisradio poistaa ohjelmasta ne kohdat, jotka syyttäjän mukaan ovat lainvastaisia.

Yle ei ole oikeudessa syytettyjen penkillä, vaan käräjäoikeus on pyytänyt Yleltä kantaa syyttäjien vaatimuksiin poistaa osia ohjelmasta.

"Hävittämismääräyksen kohdistaminen mediaan tilanteessa, jossa media ei ole esittänyt loukkaavia näkemyksiä eikä näin ollen syyllistynyt rikokseen, voisi johtaa itsesensuuriin, joka vaarantaa sananvapauden toteutumisen demokraattisessa yhteiskunnassa."

Ylen vastauksesta käräjäoikeudelle

Ylen mukaan sen tiedonvälitystehtävään kuuluu kertoa myös kiistellyistä asioista. Tuomioistuin puolestaan ottaa kantaa siihen, onko Päivi Räsänen syyllistynyt rikokseen vai ei.

Ylen vastauksessa vedotaan muun muassa siihen, että median tehtävä on kertoa kiinnostavista ja kiistanalaisitakin asioista ja näkökannoista, varsinkin kun niitä esittää valtaapitävä henkilö.

Jälkikäteen asioita ei Ylen mukaan ohjelmista pidä poistaa, koska tällöin muutettaisiin keskustelua ja ajan historiaa. Kyseinen radio-ohjelma on myös tällä hetkellä saatavilla Yle Areenassa..

Ylen mukaan ohjelmajakson keskeisenä tarkoituksena on ollut tuoda kansalaisten ja äänestäjien tietoon, mikä vaikutusvaltaisena ja keskeisenä poliittisena toimijana olevan Räsäsen asenne homoseksuaaleja kohtaan on ja mihin se perustuu.

Lue lisää: "Räsänen voi lisätä homofobiaa yhteiskunnassa", sanoo syyttäjä – Räsänen poistui oikeudesta rauhallisin mielin: "Syytteet oli helppo kumota"

Suosittelemme sinulle