Hyppää sisältöön

Kehitysvammaiset jäävät usein liikuntaharrastusten ulkopuolelle – Piia Martikainen, 40, aloitti voimistelun heti, kun sopiva ryhmä perustettiin

Kehitysvammaisten liikunnan lisääminen vaatii aktiivisia toimijoita. Kaksi joensuulaista erityispedagogiikan opiskelijaa löysi soveltavan rytmisen voimistelun sosiaalisesta mediasta ja sitten ideasta tuli totta.

Erityisryhmien rytmisen voimistelun ryhmä on aloittanut Joensuussa. Piia Martikainen ja muut ryhmäläiset kertovat videolla harrastuksesta.
Erityisryhmien rytmisen voimistelun ryhmä on aloittanut Joensuussa. Piia Martikainen ja muut ryhmäläiset kertovat videolla harrastuksesta.
Jaana Kainulainen

Musiikki pysähtyy ja liike loppuu. Voimistelijat jäävät tasapainoilemaan kukin omaan asentoonsa. Joensuun Katajan soveltavan rytmisen voimistelun ryhmässä liikunnasta nauttii neljä voimistelijaa.

Yksi heistä on 40-vuotias joensuulainen Piia Martikainen.

– Ihan hyvä treeni oli. Teimme laukat sivuttain, tykkäsin niistä ja siitä, kun liikuttiin pallon kanssa ja ilman sitä.

Noora Kantola (vas.) ja Elina Ristimäki istuvat jumppamatoilla ohjaamassa harjoituksia.
Ryhmää valmentavilla Noora Kantolalla (vas.) ja Ella Ristimäellä on kokemusta voimistelusta ja kehitysvammaisten kanssa toimimisesta. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Noora Kantola, 23 ja Ella Ristimäki, 29, perustivat Joensuuhun soveltavan voimistelun ryhmän. Molemmat valmentajat opiskelevat erityispedagogiikkaa ja heillä on kokemusta kehitysvammaisten kanssa toimimisesta.

– Kehitysvammaiset jäävät yhteiskunnassa lähes kaikesta ulos, yhdenvertaisuutta ei juuri ole. Haluamme tarjota tasa-arvoisen mahdollisuuden liikkua, toteaa Kantola.

Joensuun Katajan uusi voimisteluryhmä treenaa Special Olympics -lajia, soveltavaa rytmistä voimistelua. Kyseessä on erityisesti kehitysvammaisille suunnattua liikunta- ja urheilutoimintaa, joissa voi myös kilpailla.

Sekä Kantolalla että Ristimäellä on molemmilla aiempaa kokemusta sekä voimistelusta että kehitysvammaisista.

– Halusimme järjestää kehitysvammaisille mahdollisuuden liikkua. Sitten löysimme Instagramista Special Olympicsin rytmisen voimistelun ja otimme yhteyttä Voimisteluliittoon, nuoret naiset kertovat.

Valmentaja Noora Kantola, Pauliina Oksman, Selma Heikkinen ja Piia Martikainen koukistavat polviaan harjoituksissa liikuntasalissa.
16-vuotias Selma Heikkinen (etualalla) käy voimistelemassa Joensuussa noin tunnin ajomatkan päästä Juuasta. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Tavoitteena on perustaa kehitysvammaisille oma voimisteluryhmä kaikille paikkakunnille

Paralympiakomitean mukaan Suomessa mennään kohti avointa harrastamisen mallia ja mahdollisuutta liikkua itseään lähellä omista rajoituksista huolimatta.

– Tämä voi tarkoittaa omaa ryhmää esimerkiksi urheiluseurassa, mutta usein – ja pienemmillä paikkakunnilla sekä pienemmissä seuroissa se saattaa tarkoittaa mukaan tulemisen mahdollistamista yleiseen harrastusryhmään, toteaa Elina Ahtiainen Paralympiakomiteasta.

Vuonna 2015 voimaan astunut uusi liikuntalaki korostaa liikunnan yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Liikunnan tulee olla kaikille mahdollista läpi elämän ja huolimatta toimintakyvyn rajoituksista.

Tutkimukseen tai selvitykseen perustuvaa faktaa lakimuutoksen tai suuntauksen toteutumisesta käytännössä ei ole.

Liina Leskinen osoittaa taulusta tanssivien ihmisten kuvaa kertoen, että se oli mieluisinta harjoituksissa.
Liina Leskinen, 16, kertoo voimistelutunnin jälkeen tuntemuksistaan myös kuvien avulla. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Kehitysvammaliiton mukaan tuntuma on, että kehitysvammaisten on erittäin vaikea päästä sellaisiin liikuntaryhmiin mukaan, joita ei ole erityisesti kehitysvammaisille ihmisille suunnattu.

Vastaavia ryhmiä toimii nyt Suomessa yksitoista ja voimistelijoita noin 70–80.

– Soveltavan voimistelun suosio on kasvussa. Voimisteluliiton tavoitteena on perustaa oma ryhmä kaikille kilpavoimistelupaikkakunnille, toteaa tamperelainen Mari Mieskonen, joka vastaa voimistelun osalta Special Olympics -toiminnasta Suomessa.

Tavoite on hieno mutta sen saavuttaminen ei ole helppoa.

– Isoin kynnys on saada seurat ja harrastajat mukaan.

Pauliina Oksman tanssii liikuntasalissa.
Pauliina Oksman, 39, nauttii esiintymisestä ja tanssista. - Olen harrastanut myös diskotanssia, ja kouluaikaan voitin yhden kilpailunkin. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Kilpaileminen ja esiintyminen kasvattaa itsevarmuutta

Soveltavan rytminen voimistelu on kilpalaji, jossa on elementtejä voimistelusta, baletista sekä välineen käsittelystä. Lajissa voimistelijat jaetaan iän, sukupuolen ja kyvyn mukaan omiin ryhmiin.

Moni vierastaa ajatusta kilpailemisesta, mutta turhaan.

Kilpaileminen ja esiintyminen lisäävät itsevarmuutta ja yhteenkuuluvuuden kokemusta.

– On kaikille ihmisille tärkeää, että pystyy näyttämään, että minä osaan ja onnistun, olen taitava, toteaa valmentaja Ella Ristimäki.

Piia Martikainen aloitti soveltavan voimistelun tammikuussa. Takana on vasta kolme harjoituskertaa.

– En ole vielä varma, haluanko kilpailla. Pistän sen ajatuksen korvan taakse.

Pauliina Oksman, Selma Heikkinen ja Piia Martikainen liikkuvat musiikin tahtiin jumppasalissa.
Piia Martikaisen mielestä yhdessä liikkuminen on mukavaa. Ryhmältä irtosi treeneissä tanssin ohella myös laulua. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Aiheesta voi keskustella 19.2.2022 kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Joka viides kehitysvammainen ei liiku lainkaan – mitään edistystä ei ole tapahtunut 15 vuoteen: "Edellyttää ilmoittautumista ja kulkemista"

Veera Luhtanen haluaa voimistella huipulle – jumppasalissa varttuneesta down-lapsesta kasvoi selviytyjä

Kettuhahmo elävöittää kulttuurikierroksia ja lapset saivat sirkusryhmän – kehitysvammaisten kulttuuri- ja liikuntapalveluita kehitetään perinnön turvin

Suosittelemme sinulle