Hyppää sisältöön

Hailuodon jäätie on suljettu kokonaan tältä talvelta – nyt selvitetään, voidaanko tietä enää tulevina vuosina avata

Sulkemispäätös juontaa tiistaina 15. helmikuuta palomiehen kuolemaan johtaneeseen onnettomuuteen.

Ohitukieltomerkki Hailuodon jäätiellä.
Haluoidon jäätie suljetaan tältä talvelta. Kuva: Timo Nykyri / Yle
Pekka Loukkola
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on päättänyt sulkea Hailuodon jäätien kuluvan talvikauden osalta pysyvästi. 

Päätös tehtiin, koska tien kunnossapitotöiden turvallisuutta ei voida varmistaa. Johtaja Timo Mäkikyrö ELY-keskuksesta kertoo, että muuta vaihtoehtoa ei nyt ollut. 

– Turvallisuus täytyy olla kunnossa myös ajourien ulkopuolilla. Tämä on tullut yllätyksenä jäätien ylläpidosta vastaaville. Turvallinen työskentely pitää pystyä turvaamaan. Nyt sitä ei voida taata, kertoo Mäkikyrö. 

Tien kunnossapidon vuoksi on välttämätöntä työskennellä myös ajokaistojen ulkopuolella, missä jään kantavuutta ei ole mahdollista varmistaa kattavasti.

– Kyseessä on 7–8 kilometriä pitkä osuus ja laajojen reuna-alueiden jään mittaus on käytännössä mahdotonta. Muuttuvat sääolosuhteet, kuten kova tuuli ja veden virtaus jään alla ovat vuosien aikana muuttuneet niin, että tilanteen uudelleenarviointi on tehtävä, kertoo Mäkikyrö.

– Aloitamme selvityksen siitä, voidaanko tulevina talvina ylipäätänsä jäätietä enää avata, jatkaa Mäkikyrö. 

Mäkikyrön mukaan jäätie on ajokaistojen osalta ollut turvallinen liikkua ja tien kuntoa ja kantavuutta on seurattu ja mitattu jatkuvasti. 

Sulkemispäätös juontaa palomiehen kuolemaan johtaneeseen onnettomuuteen. Jäätien kunnossapitotöissä ollut työkone vajosi jäihin viime tiistaina. Onnettomuus tapahtui jäätien ajokaistojen ulkopuolella. Työkoneen pelastustöissä tapahtui pelastuslaitoksen työntekijän kuolemaan johtanut työtapaturma.

Lue lisää:

Pelastajat tietävät alan riskit, mutta työtoverin kuolema on "pahin, mitä voi sattua" – pelastuslaitokset hiljenevät kuolleen palomiehen muistolle

Punainen viiva näkyy nyt pelastusalan ihmisten profiilikuvissa somessa – tästä kansainvälisessä tavassa on kyse

Suosittelemme