Opiskelijoiden juhlat ja bileillat ovat koronarajoitusten myötä olleet tauolla. Ainejärjestöt ovat järjestäneet koronarajoitusten puristuksessa lähinnä etätapaamisia ja ulkoliikuntaa.
Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Tamkon puheenjohtaja Joonas Soukkion mukaan maaliskuulle on suunnitteilla uusia juhlia.
– Silloin on tulossa iso tapahtuma, toivottavasti voidaan se järjestää, Soukkio sanoo.
Hänen mukaansa esimerkiksi some-keskusteluista on välittynyt opiskelijoiden kaipuu yhteisten illanviettojen järjestämiseen.
– Seurataan keskustelua tiiviisti. Halu järjestää bileitä on kova, opiskelijat kaipaavat yhteisöllisyyttä.
Viime syksynä koronarajoitusten hellitettyä opiskelijabileissä nähtiin paljon väkeä.
– Liput menivät sekunneissa. On paljon opiskelijoita, jotka eivät ole päässeet kokemaan opiskelijabileitä ollenkaan. Varmasti on jatkossa kysyntää, kun rajoitukset raukeavat, pohtii Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Tamkon tapahtumavastaava Arttu Laukkanen.
Vähemmän viinaa, enemmän yhteisöllisyyttä
Opiskelijajuhlien alkoholittomuus on puhuttanut viime aikoina. Tamkon johtokunnassa ollaan trendistä tietoisia.
– Tarvetta alkoholittomille tapahtumille on, olemme järjestämässä niitäkin keväällä. Yhteistyökumppaneilta on tullut toivetta ja halua tukea alkoholittomia tapahtumia, Tamkon kulttuurivastaava Jutta-Noora Kuosi sanoo.
Tampereen yliopiston hallintotieteiden opiskelijoiden ainejärjestö Staabi ry suunnittelee Kolmioiden 20-vuotisjuhlia.
– Tänä talvena emme ole voineet järjestää mitään juhlia, mutta nyt tähtäämme 20-vuotisjuhliin tänä vuonna. Meillä on muuten ollut aktiivista toimintaa etänä ja ulkona. Etenkin erilaiset visat on ollut helppoa järjestää etänä. Myös hankifutis, pilkkipäivä ja lenkkiryhmät ovat olleet suosittuja, kertoo Staabin kolmio- ja yhdenvertaisuusvastaava Ada Siikaluoma.
– Ihmiset kaipaa kohtaamisia. Kolmiot ovat poikkitieteellinen yhdistys, varmasti sen suosio tulee säilymään ennallaan vielä rajoitusten purun jälkeenkin, Staabin varapuheenjohtaja ja viestintävastaava Elina Reims jatkaa.
Niin ikään Staabissa suunnitellaan syksylle uutta suurtapahtumaa, joka on ei-alkoholillinen.
– Väittäisin, että korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa on kasvava trendi alkoholittomien tapahtumien kulutukseen, uskon että niitä tullaan järjestämään jatkossa enemmän. Ihmiset kaipaavat monipuolista toimintaa: tapahtumasektori, juhlat ja alkoholittomat tapahtumat ja liikunta. Mielestä tärkeää, että jokaiselle on jotain, Siikaluoma sanoo.
"Tuotot eivät tärkeitä, vaan ihmiset"
Korona-aika on vaikuttanut myös opiskelijayhdistysten kassavirtoihin. Iso osa tuloista syntyy lipputuloista.
Tapahtumat ovat tärkeä opiskelijayhdistyksille tulonlähde.
– Korona-aika on opettanut, että toiminnan jatkuminen resursseista riippumatta on tärkeää. Eli silloin kun tuloja ei ole, niin toimintaa pitkää jatkaa kuitenkin. Tuotot eivät tärkeitä, vaan ihmiset, Reims sanoo.
Minkälalisia ajatuksia uutinen herätti? Vois keskustella aiheesta 18. helmikuuta klo 23:een asti.
Lue aiheesta lisää: