Hyppää sisältöön

Moni sairaalasta kotiutuva soittaa hädissään ruoka-apuun – ruokajakelun konkari: "Heti päälle tulevia ongelmia on nyt enemmän"

Hurstin ja Myllypuron ruokajonoissa käy yhteensä noin 5 500 ihmistä viikossa. Vaikka jonot ovat paikoin pitkiä, ennen koronaa määrät olivat vielä suurempia.

Ihmisiä jonottamassa ruoka-apua Helsinginkadulla Hurstin ruokajonossa.
Hurstin ruoka-apua jonottaa viikottain lähes 1500 ihmistä.
Vesa Marttinen

Helsinginkadulla Hurstin Avun ruoka-apujonossa käy lähes 1 500 avuntarvitsijaa joka viikko. Toisella puolella kaupunkia Myllypuron elintarvikeavun ruokajonossa käy noin 4 000 ihmistä viikossa.

Määrät ovat suuria ja jonot venyvät välillä pitkiksi, mutta todellisuudessa kävijöitä on korona-aikana ollut jonkin verran vähemmän kuin ennen. Ehkä merkittävin syy tähän on Stadin Safkan hävikkiruokaterminaalin aloittaminen vuoden 2020 lopulla.

Tapulikaupungissa toimiva terminaali toimittaa ruokaa kymmenille pienille ja keskisuurille toimijoille, jotka osaltaan täydentävät Myllypuron ja Hurstin toimintaa.

Hädässä olevien soitot lisääntyneet

Sinikka Backman on ollut mukana pyörittämässä Myllypuron ruokajakelua jo pitkälle yli 20 vuoden ajan. Hän arvioi, että jonossa on nyt tuhansia ihmisiä vähemmän kuin ennen pandemian alkua.

– Lisäksi tuntuu, että nyt jonoissa näkyy entistä nuorempaa väkeä. Korona on ajanut monia työttömiksi, ja sen näkyy nopeasti täällä. Mutta tämä on tietysti vain meille piirtyvä yleiskuva, ei mitään tarkkaa faktaa.

Backmanin mukaan toinen nyt huolestuttava muutos on hädässä olevien ihmisten soittojen raju kasvu. Backman sanoo saavansa viikottain puheluita ihmisiltä, jotka ovat vaikkapa vapautuneet sairaalasta, mutta kotona kaapit ovat tyhjät ja rahat loppu.

– Tällaisia heti päälle tulevia ongelmia on nyt enemmän. Aiemmin soittoja tuli muutaman kerran vuodessa, nyt viikottain.

Backman sanoo vastaavansa kyllä puhelimeen, vaikka tällaiset soitot eivät varsinaisesti hänelle kuulu.

– Sinnehän he soittavat, mistä kuvittelevat ensimmäisenä avun saavansa. Kannan kaikkia mahdollisia auttajanumeroita mukana ja yritän sitten kuunnella ja ohjata ihmisiä eteenpäin. Kertoohan se jotain, että ihmiset eivät löydä apua ja heillä ei ole tukiverkostoja, Backman sanoo.

Suski on Helsinginkadun ruokajakelun vakioasiakkaita. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Jonossa käymisellä valtava sosiaalinen merkitys

Alppiharjussa Hurstin ruokajakelutoiminnasta vastaa yhdistys nimeltä Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö, jonka toiminnassa Heikki Hursti on ollut mukana tavalla tai toisella lähes koko elämänsä.

Hurstin mukaan Helsinginkadulla jaetaan viikossa lähes 1500 kassillista ruokaa, ja määrä on pysynyt likimain samana jo pidemmän aikaa. Tällä hetkellä jonot saattavat vaikuttaa pidemmiltä kuin ennen koronaa, mutta jonottajien määrissä ei Hurstin mukaan ole ollut kasvua korona-aikana.

– Nyt meillä on meneillään putkiremontti, jonka vuoksi jakelu tapahtuu kokonaan ulkona. Tämä venyttää osaltaan jonoa.

Hurstin mukaan jonossa on vuodesta toiseen monia vakioasiakkaita, joista osa tulee paikalle jo aamukahdeksalta, vaikka kassien jakaminen alkaa vasta kymmeneltä.

Yksi vakiokävijöistä on Suskiksi esittäytyvä keski-ikäinen nainen, joka kertoo käyneensä Hurstin jonossa säännöllisesti jo kymmenen vuoden ajan. Suski ei esiinny jutussa koko nimellään asian arkaluontoisuuden vuoksi.

– Tämä on tosi iso apu minulle, hän sanoo.

Suskin mukaan konkreettisen ruoka-avun lisäksi jonossa käymisellä on valtava sosiaalinen merkitys.

– Muuten olen enimmäkseen kotona omissa oloissani. Täällä nähdään naapurit ja kaverit ja usein me käymme tämän jälkeen myös yhdessä kahvilla.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 23.2. kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Koska rahat eivät riitä, Petri Salminen jonottaa hapankorppua ja säilykkeitä – korona-aika paljasti, miten perusturva vuotaa

Ruoka-apua koronan aikana jakanut vapaaehtoinen Susanna Lankinen: "On merkityksellistä kuulla, että perheellä on ainakin hetken asiat hyvin"

Valtio alkoi tukea vähävaraisten ruoka-apua, mutta kenttä on yhä riitaisa ja sekava – ruokaa viedään ulkomaille ja jonon voi ohittaa rukoilemalla

Suosittelemme sinulle