Hyppää sisältöön

Riihimäki taltutti rottaongelman sähköansoilla

Riihimäki on tehnyt sopimuksen rottia hävittävän yrityksen kanssa. Yritys asentaa sähköiskuja antavia ansoja sinne, mistä ilmoituksia rotista tulee.

jättirotta
Rottapopulaatioita yritettiin taltuttaa Riihimäellä muun muassa kylvämällä pehmeisiin maastoihin nurmikoita. Kuva: TY/Valter Weijola
Eeva Hannula

Riihimäki on saanut suureksi kasvaneen rottaongelman taltutettua. Riihimäen kaupunki on asennuttanut vesi- ja viemäriverkostoonsa rotat sähköiskuilla tappavia ansoja. Kuollut rotta ajautuu viemäriveden mukana jätevedenpuhdistamolle.

Vajaa vuosi sitten torjuntaa kokeiltiin ensin Otsolan alueella ja nyt siitä on tullut käytäntö. Otsolassa rottia kuoli verkostoon useampi sata. Ansat asennetaan viemärikaivoihin, kertoo Riihimäen vesihuoltojohtaja Jarmo Rämö.

– Ansoja siirretään aina sinne, mistä missä rottaongelmia on. Rottia saadaan kuitenkin usein ansoilla iso määrä vaikkei ilmoituksia olisikaan tullut.

Riihimäellä rottaongelma oli tuntuva vielä joitakin vuosia sitten. Rottien määrä kasvoi etenkin sen jälkeen kun myrkytysoikeus on siirtynyt vain ammattilaisille. Kuluttajat eivät saaneet enää ostaa rottien torjuntaan käytettävää jyrsijämyrkkyjä.

Kaupunki taisteli ensi alkuun rottapopulaatioita vastaan muun muassa kehottamalla kuntalaisia ottamaan rottahavainnoistaan yhteyttä ja neuvontapuhelimen avulla.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle