Juuri ennen Pekingin talviolympialaisten alkua Douyiniin eli Kiinan Tiktokiin ilmestyi video ovettomassa ulkovajassa värjöttelevästä keski-ikäisestä naisesta. Hänet oli kahlittu kaulastaan seinään metallisella kettingillä. Nainen seisoi vajassa kylmässä säässä ilman takkia Fengxianissa maaseutualueella itäisessä Jiangsun provinssissa.
Videon latasi verkkoon kiinalainen mies, joka oli nähnyt naisen ja päätti julkaista näkemänsä sosiaalisessa mediassa.
Hän sai tietää, että aviomies oli kahlinnut naisen. Noin nelikymppinen nainen oli synnyttänyt kahdeksan lasta, vaikka Kiinassa oli tuolloin voimassa yhden lapsen politiikka. Vanhin lapsista oli yli kaksikymppinen, nuorin vain parivuotias. Yhtä lukuun ottamatta kaikki lapset olivat poikia.
Naisen kohtalo koskettaa
Kahlitusta naisesta on tullut Kiinan kuumin puheenaihe. Keskustelua käydään erityisesti naisten kauppaamisesta vaimoiksi syrjäseutujen miehille.
Kiivaimmillaan naisesta keskusteltiin Kiinan sosiaalisessa mediassa Weibossa enemmän kuin meneillään olevista talviolympialaisista yhteensä.
Some kuohuu niin kovaa, että sensuuriviranomainen ei pysty poistamaan kaikkia päivityksiä. Aiheeseen liittyvää hashtagia, eli aihetunnistetta on luettu miljardeja kertoja. Pelkästään tänään aihetta oli katsottu iltapäivään mennessä sata miljoonaa kertaa.
– Peking järjestää talviolympialaiset, mutta Xuzhoun kaupungin alueella nainen on kahlittu kaulastaan kuin koira, kirjoitti Weibon käyttäjä.
– Viranomaisten mukaan Jiangsun provinssissa elää enää 17 ihmistä äärimmäisessä köyhyyssä. Onko heistä kymmenen tämän perheen jäseniä? kysyi toinen päivittäjä.
Kiina ilmoitti viime vuonna poistaneensa äärimmäisen köyhyyden.
Sensuurista tunnetussa Kiinassa valtion media ei ole kirjoittanut skandaalista paljoakaan. Sen sijaan se on hehkuttanut laajasti Yhdysvalloissa kasvaneen Kiinan olympiajoukkueessa kilpailevan eliittiurheilijan Eileen Gun menestystä.
Viranomaiset ovat kuitenkin yrittäneet sulkea kaltoin kohdellusta maaseudun naisesta huolestuneiden kansalaisten suita. Arvostettujen Pekingin ja Tsinghuan -yliopistojen entiset opiskelijat vaativat yhteisellä lausunnolla hallitusta selvittämään Xuzhoun kaupungin paikallisviranomaisten toimet, kertoo hongkongilainen South China Morning Post -lehti. Sadan alumnin allekirjoittama vaatimus sensuroitiin.
Kiinan englanninkielinen valtion media The Global Times taas syyttää kohusta kirjoittanutta länsimaista mediaa Kiinan vastaisesta propagandasta.
Kansalaisjournalistit etsivät tietoa kun media ei kerro
Radio Free Asia kertoi sosiaaliseen mediaan perustuvien tietojen mukaan, että kaksi naista ajoi tapahtumapaikalle etsimään lisätietoa, mutta heidät pidätettiin riidan haastamisesta ja hankaluuksien lietsonnasta.
Kiinassa ei ole ennenkuulumatonta, että tavalliset ihmiset ryhtyvät selvittämään asioita kansalaisjournalisteina, vaikka uhkana on rangaistus. Kun koronaviruspandemia lähti liikkeelle Wuhanista, kansalaisjournalisti Zhang Zhan tuomittiin neljän vuoden vankeuteen samasta syystä kuin nyt pidätetyt naiset.
Viranomaiset ovat yrittäneet taltuttaa kohun sanoen, että pariskunta on ollut naimisissa 1990-luvun lopulta saakka ja naisella on mielenterveysongelma.
Vastaus tyrmistytti kansaa ja vaatimukset perinpohjaisesta tutkimuksesta kasvoivat. Viranomaiset kertoivat sen jälkeen, että nainen oli kotoisin Yunnanin provinssista ja saman kylän asukas lähti viemään häntä etsimään hoitoa ja avioliittoa, mutta kadotti naisen matkalla. Tämä raivostutti yleisöä entistä enemmän.
Kahlittu nainen on viety sairaalaan. Viranomaisten mukaan hän sairastaa skitsofreniaa. Viranomaiset ovat myöntäneet, että kyseessä voi olla ihmiskauppa. Aviomies on pidätetty vapaudenriistosta ja kaksi muuta henkilöä on pidätetty epäiltyinä ihmiskaupasta.
Moni epäilee yhä viranomaisten tietoja naisen henkilöllisyydestä.
Naisia kaupataan syrjäseutujen miehille
Skandaali on herättänyt keskustelun naisten kauppaamisesta avioliittoon.
Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan joka vuosi tuhansia naisia tuodaan myös naapurimaista ihmiskaupan uhreina muun muassa vaimoiksi syrjäseutujen miehille. Kiinassa on entisen yhden lapsen politiikan jäljiltä yhäkin enemmän miehiä kuin naisia, koska tyttölapsia abortoitiin. Väestötietojen mukaan maassa on 723 miljoonaa miestä ja 689 miljoonaa naista.
Vihastuneet somekommentoijat ihmettelevät, miksi viranomaiset eivät ole huomanneet, että perheellä oli kahdeksan lasta yhden lapsen politiikan aikana. He kysyvät myös, miksi aviomiestä ei syytetä raiskauksesta vaan pelkästään vapaudenriistosta.
Lue myös: