Hyppää sisältöön

Kamila Valijevan valmentaja tylytti rajusti nuorta tähteään – liikuttunut Kiira Korpi otti tiukasti kantaa: "Näin ei olisi pitänyt tapahtua"

Eteri Tutberidze järkytti tylyllä kommentillaan 15-vuotiaalle Kamila Valijevalle. Kiira Korpi otti tiukasti kantaa taitoluistelun tilaan Urheilustudiossa. Lajin on Korven mukaan muututtava.

Kohuvalmentaja Eteri Tutberidze kyykytti 15-vuotiasta Kamila Valijevaa: "Miksi luovutit?"
Jaakko Palvaila,
Riku Salminen,
Samu Saatsi
Avaa Yle-sovelluksessa

– Miksi luovutit, miksi lakkasit taistelemasta?

Tässä oli dopingkohun keskelle joutuneen 15-vuotiaan taitoluistelijan Kamila Valijevan valmentaja Eteri Tutberidzen urheilijalleen esittämä kysymys pettymyksen kyyneliin päättyneen vapaaohjelman jälkeen.

Valijevan kyyneliin päättynyt naisten taitoluistelun vapaaohjelma sai myös Kiira Korven liikuttumaan Urheilustudion lähetyksessä kilpailun jälkeen.

– Dramaattinen loppu. Päällimmäisenä minulla on olo, että näin ei olisi pitänyt tapahtua. Jos dopingtapaus vahvistuu vielä B-näytteen osalta, minulla on olo, että tämä nuori ihminen on petetty aika rajusti aikuisten ja valmennusjärjestelmän osalta.

Kiira Korpi totesi Kamila Valijevan pettymykseen päättyneen vapaaohjelman jälkeen lajilla olevan peiliinkatsomisen paikka.

– Olen jotenkin niin vihainen ja minua harmittaa hänen puolestaan. Kun tietää Tutberidzen tytöt historian valossa, ei Valijevalla käytännössä ole enää toista olympiamahdollisuutta. Siitä voidaan olla melkein satavarmoja. Uudet 15-, 16- ja 17-vuotiaat ovat sieltä jo tulossa, Korpi totesi viitaten venäläisvalmentajan tapaan nostaa luistelijat huipulle hyvin nuorina.

Venäläisen menestysvalmentajan metodit huippuluistelijoiden koulimiseen perustuvat Korven mielestä pitkälti urheilijoiden ikään.

– Tutberidzen metodi perustuu siihen, että kun nainen ei ole vielä kasvanut naiseksi, niin pienemmällä vartalon painolla on helpompi tehdä pyöriviä liikkeitä. Neloishyppyä harva pystyy tekemään enää täysi-ikäisyyden saavuttamisen jälkeen.

Kamila Valijeva ja hänen valmentajansa Eteri Tutberidze.
Valijevan valmentaja Eteri Tutberidze on tunnettu nuorten taitoluistelijoiden valmentamisesta lajin huipulle. Kuva: All Over Press

"Onko Valijevalla elämässään turvallista aikuista?"

Korpi kyseenalaisti myös Valijevan osallistumisen taitoluistelun yksilökilpailuun sen jälkeen, kun tämän dopingkäry oli tullut julkisuuteen.

– Oliko Valijeva edes henkisesti valmis vai traumatisoiko tämä vain lisää dopingjutun jälkeen? Minulle jäi kisasta surkeat tunnelmat, vaikka mitalistien suoritukset olivat upeita.

Selityksiä dopingnäytteen epäselvyyksistä on etsitty muun muassa Valijevan isoisän juomalasista.

– Nyt Valijevan äiti ja isoisä on vedetty mukaan tähän samaan vyyhteen. Kysymykseni on, että onko Valijevalla elämässään turvallista aikuista ja miten hän pystyy henkisesti selviämään tällaisesta traumaattisesta tapahtumasta, Korpi pohti Urheilustudion jatkoilla.

Kiira Korpi pohti Urheilustudion jatkoilla Valijevan jaksamista.

– Taitoluistelulla on vakava peiliin katsomisen paikka. Näitä lapsiurheilijoita ei voida määräänsä kauempaa polkea erilaisin tavoin.

Korpi totesi lähetyksessä pettyneenä, että taitoluistelussa on menty väärään suuntaan ja liian pitkälle monin epäeettisin tavoin, joista doping on hänen mukaansa vain yksi.

Kyseessä ei Korven mukaan ole myöskään pelkästään Venäjän ongelma.

– Venäjällä nämä ongelmat ovat valtiojohtoisia ja ehkä systemaattisempia, kuin muualla maailmassa. Lasten epäasialliseen harjoituskulttuuriin ja valmennustapaan liittyviä ongelmia on kyllä enemmän tai vähemmän joka puolella.

Kamila Valijeva kuvattuna harjoituksissa 14. helmikuuta.
Valijeva epäonnistui vapaaohjelmassaan ja jäi yksilökilpailun neljänneksi. Kuva: Getty Images

Korven mielestä tilanne vaatii koko lajiyleisöltä reagointia.

– Toivon, että viimeistään tämä olisi iso herätys koko kansainväliselle taitoluisteluyleisölle. Luistelijat ja fanit ovat olleet aivan järkyttyneitä tästä touhusta.

"Ikärajan nostaminen ei tapahdu vielä moneen vuoteen"

– On ehkä ylipäänsä mietittävä, miksi me ihailemme tällaista lapsiurheilua ja miksi ei laiteta ikärajaa, jotta aikuiset voisivat kilpailla täällä ja ottaa itse vastuun mahdollisista dopingrikkomuksista, Korpi kysyi.

Korven mukaan naistaitoluistelun nykytila on seurausta kaksista eri olympialaisista. Ensimmäiset ovat Salt Lake Cityn kisat 2002, joissa nähdyn tuomariskandaalin seurauksena koko lajin pistejärjestelmä uusittiin yksittäisistä elementeistä pisteitä jakavaksi. Pisteytyksellä voitaisiin Korven mielestä vaikuttaa positiivisesti urheilijoiden terveyden säilymiseen.

– Nyt luistelijat ovat 17-vuotiaina, elleivät jo aiemmin, täysin rikki, koska harjoittelu on raakaa, jos eniten pisteitä tuovia neloishyppyjä haluaa tehdä. Painoarvoa voisi pisteytyksessä tuoda myös taiteellisuudelle ja luovuudelle eli kaikelle sille, mikä on minun mielestäni taitoluistelussa kaikkein mahtavinta ja ihaninta.

VM i Japan 2014
Julija Lipnitskajan (vasemmalla) kultamitali Sotshista käynnisti Tutberidzen luistelijoiden menestysputken. Kuvassa Lipnitskaja vuoden 2014 MM-kisoissa, jossa hän voitti hopeaa. Kuva: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Toinen käännekohta ajoittuu Sotshiin 2014.

– Venäjä laittoi Sotshia varten kaikki paukut peliin ja alkoi valtiojohtoisesti nostaa taitoluistelua monin eri keinoin. Tutberidzen luistelijoiden, jotka ovat hallinneet naisten luistelua viime vuodet, nousu juontaa juurensa Julija Lipnitskajan kultamitaliin kisoista.

Kultaa Sotshin joukkuekisasta voittanut Lipnitskaja sairastui anoreksiaan ja lopetti luistelu-uransa jo 19-vuotiaana.

– Emme voi enää ihailla taitoluistelun lapsitähtiä, kun tiedämme sen hinnan, mitä he maksavat. Suomessa voimme olla ylpeitä siitä, etteivät meidän pikkulapsemme tee neloishyppyjä. Jenni Saarinen on upea esimerkki siitä, että taitoluistelijanaisella voi olla pitkä, aikuisen ihmisen ura.

Jenni Saarinen under damernas friåkning i OS.
22-vuotias Jenni Saarinen on Korven mielestä esimerkki upeasta luistelu-urasta. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Korpi laittaisi itse taitoluistelun arvokilpailujen ikärajan 18 vuoteen, jotta lajikulttuuri tervehtyisi ja teinitähtien terveyden romuttaminen loppuisi. Muutoksen saaminen läpi saattaa kuitenkin jäädä vain toiveajattelun tasolle.

– Itselleni tulee tästä epätoivoinen olo. Ikärajan nostaminen ei tapahdu vielä moneen vuoteen, jos tapahtuu ollenkaan. Venäläiset vastustavat sitä viimeiseen asti, koska systeemi on ollut heille niin toimiva. Minua pelottaa, että muutkin maat seuraavat perässä entistä nuorempien kanssa, Korpi totesi.

Katso alta koko Korven Urheilustudion lähetyksessä käymä keskustelu.

Kiira Korpi piti vahvan puheenvuoron teini-ikäisten taitoluistelijoiden kohtelusta Ylen Urheilustudiossa.

Katso alta, miten Valijevan vapaaohjelma sujui.

Lue myös:

Kamila Valijevan dopingtapauksessa uusia käänteitä – näytteessä kolmea ainetta, joista yksi on ollut keskiössä tunnetuissa dopingkohuissa

Huikka isoisän vesilasista saattoi johtaa dopingkäryyn, väittää 15-vuotiaan venäläistähden leiri – suomalaislääkäri kommentoi erikoista selitystä

Kommentti: Absurdi näky haastattelualueella osoitti, miten epäinhimillisessä paikassa Kamila Valijeva, 15, on – puhuttu dopingtapaus ei ole lähellekään ohi

Suosittelemme