Hyppää sisältöön

Useista raiskauksista tuomitulla taksikuskilla seitsemän uutta uhria: Otti kyytiin yksin liikkuneita naisia ja raiskasi, epäilee poliisi

Aiemman esitutkinnan aikana paljastui, että taksikuskilla oli lukuisia muitakin uhreja. Poliisi yhdisti epäiltyyn useita seksuaalirikoksia, joissa tekijä oli jäänyt tunnistamatta.

Kuvituskuvia poliiisipartiosta talvisessa ympäristössä.
Poliisi sai valmiiksi taksikuskiin liittyvän seksuaalirikosten sarjan esitutkinnan. Ensimmäisistä sarjan rikoksista on jo annettu tuomio. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin poliisi epäilee noin 40-vuotiasta taksinkuljettajaa seitsemään naiseen kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Poliisi epäilee miestä muun muassa viidestä raiskauksesta, raiskauksen yrityksestä, vapaudenriistosta ja pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2019–2021.

Kyseinen taksikuski Arian Juhana Rezaji tuomittiin viime vuoden elokuussa rikossarjan ensimmäisistä teoista vankeuteen kuudeksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi. Hän sai tuomion yhteensä 18:sta eri rikoksesta, joista suurin osa oli neljään naiseen kohdistuneita seksuaalirikoksia.

Vuonna 1978 syntyneen miehen toimintamalli on ollut uusimmissa epäillyissä rikoksissa samanlainen kuin jo tuomioon johtaneissa tapauksissa.

Epäilty otti toistuvasti kyytiin yksin liikkuvia naisia muualta kuin taksitolpilta. Usein hän tarjosi naisille matkalla alkoholia tai muita päihteitä. Mies ei ajanut ainakaan heti kohdeosoitteeseen, vaan hän meni vääriä reittejä tai kuljetti uhrit asuntoon Helsingin ulkopuolelle.

Miehen epäillään tehneen naisille seksuaalista väkivaltaa autossa tai asunnossa. Poliisin epäilyn mukaan miehen toiminta oli suunnitelmallista ja harkittua.

Poliisi kävi esitutkinnan aikana läpi joukon vastaavanlaisella tekotavalla tehtyjä rikoksia, joissa rikoksesta epäillyn henkilöllisyys ei ollut selvillä. Epäillyn jäljille päästiin rikosteknisten tutkimusten avulla.

Osassa tapauksista epäilty kuvasi salaa naisia. Poliisi tunnisti salakatselun uhrit laite-etsinnöissä, joita poliisi teki epäillyltä takavarikoituihin tietoteknisiin laitteisiin. Tapaukset eivät edenneet syyteharkintaan, koska salakatselun syyteoikeus vanhentuu kahdessa vuodessa.

Tapauksen esitutkinta on nyt valmis, ja rikosepäilyt etenevät syyteharkintaan.

Lisää aiheesta:

Poliisi havainnut ilmiön: Taksinkuljettajia epäillään yhä useammin seksuaalirikoksista Helsingissä – viimeisin tapaus viime viikonlopulta

43-vuotias taksikuski tuomittiin useista asiakkaiden raiskauksista

Poliisi epäilee taksinkuljettajaa useista raiskauksista – vei yksin liikkuneita naisia asuntoon Helsingin ulkopuolelle

Raiskauksista epäillyn taksinkuljettajan tapaus laajenee – Poliisi: esitutkinnassa ilmennyt lisää uhreja, epäillyn toiminta suunnitelmallista

Suosittelemme sinulle