Maatilojen kannattavuus on heikentynyt ja osa maatiloista on ajautunut maksuvaikeuksiin. Maaseudun Tulevaisuus kertoi aiemmin viikolla Kantar TNS Agrilla teetetystä viljelijäkyselystä (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan noin 10 prosentilla tiloista on laskuja maksamatta.
Tutkimuspäällikkö Juha Lappalainen MTK:sta kertoo Ylelle, että tilojen maksuvaikeudet syntyvät pääasiassa kahdesta syystä. Viljojen satokausi oli viime vuonna huonoin 30 vuoteen ja erityisen huono viljan päätuotantoalueilla. Sen jälkeen tuotantokulut ovat myös nousseet huomattavasti. Samaan aikaan energian ja lannoitteiden hinnan nousu on ajanut eläintilat vaikeaan tilanteeseen.
Mitä enemmän tila on ostorehun varassa, sitä nopeammin tilan kulut nousevat. Eniten maksuvaikeuksia on kyselyn mukaan isoilla tiloilla ja siipikarjatiloilla.
Siipikarjatiloille merkittävin muuttuva kustannus on ruokinta. Sen osuus on noin 60 prosenttia tilan muuttuvista kuluista, kertoo Suomen Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina. Rehujen hinnat ovat nousseet syksyn aikana jopa 30 prosenttia, mikä vaikuttaa paitsi tuotannon kannattavuuteen, myös alati hankittavien eläinten eli untuvikkojen ja kananuorikkojen hintaan.
Siipikarjatiloja rasittavat myös kasvaneen kysynnän vuoksi tehdyt huomattavat investoinnit tuotantokapasiteettiin. Munatiloilla puolestaan investointirahaa vaatii siirtyminen virikehäkkikanaloista vapaisiin tuotantomuotoihin kuten lattiakanaloihin ja ulkoilun mahdollistaviin ulko- ja luomukanaloihin.
Viljelijät peräänkuuluttavat joustavuutta tuottajahintoihin. Ihmetystä herättää, että kahvisadon vaikeudet voidaan nopeasti tuoda kahvipakettien hintoihin, mutta suomalaisen ruoan sopimukset eivät jousta. Tuottajat ovat sitoutuneet toimittamaan tuotteita teollisuudelle huolimatta tuotantokustannusten noususta.
Tilanteen hankaloituminen näkyy nopeasti myös kasvinviljelyssä. MTK:n mukaan noin puolella tiloista on jo tehty ensi kesän lannoitehankinnat, mutta ne joilla hankinnat ovat vielä tekemättä, joutuvat hintojen nousun takia vähentämään lannoitteiden ostoa tai jättävät ne jopa hankkimatta. Myös eläintiloilla harkitaan Lappalaisen mukaan tuotannon vähennyksiä.
Myös Suomen Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hamina sanoo, että kentältä tulleiden viestien mukaan osa tuottajista aikoo vähentää kanojen määrää ja pidentää tuotantotaukoja. Haminan mukaan tilanne siipikarjatiloilla on huolestuttava ja kannattavuus on ollut viime kesästä lähtien huono tai jopa negatiivinen.
– Ennustan, että tulee myös niitä tiloja, jotka pistävät kanalan ovet viimeistä kertaa kiinni.
Parhaimmin maataloudessa ovat selvinneet vanhemmat tilat, joilla investoinnit ovat jo takana eikä näköpiirissä ole uusia suunnitelmia.
"Tarvitaan iso rakenteellinen muutos"
Ongelma on MTK:n mukaan syntynyt markkinoista ja pitää myös markkinoilla ratkaista. Järjestö vaatiikin muun muassa muutoksia elintarvikemarkkinalakiin ja toimia suomalaisen ruuan viennin edistämiseksi. Tutkimuspäällikkö Lappalaisen mukaan kovin paljon ei vain näytä tapahtuvan.
– Viime vuoden lopulla meillä on tapahtunut aavistus jotain värähtelyä, että hinnannousuja on ollut joillain sektoreilla. Kuitenkin kotieläinten tuottajahintaindeksi on viimeiset kuusi vuotta ollut kuollut käyrä, jossa ei ole tapahtunut mitään.
Myös Siipikarjaliiton mielestä koko järjestelmään tarvitaan iso rakenteellinen muutos siitä, miten neuvottelevat teollisuus ja tuottaja tuottajahinnoista kuin teollisuus kaupan kanssa myyntihinnoista.
– Jos tuotantopanosten hinnat nousevat, kustannus pitää pystyä siirtämään ketjussa eteenpäin teollisuudelle ja kaupalle ja kuluttajalle, toiminnanjohtaja Hamina sanoo.
Viljelijöiden ahdingon helpottamiseksi MTK perää myös esimerkiksi maatilarahoituksen turvaamiseen liittyviä toimia ja kiinteistöveron pikaista poistoa maa- ja metsätalouden talousrakennuksilta. Ruuan viennin monipuoliseen edistämiseen kaivataan rahoitusta.
Lue myös
Ruuan tuottaminen kallistui rajusti – ja siksi ruuan hintaa on pakko nostaa, sanoo ruokayhtiö