Hyppää sisältöön

KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah on valmis rajuihinkin keinoihin, jotta Valijevan tapaus ei toistu – lajeja voidaan jopa sulkea olympialaisista

Taitoluistelija Kamila Valijevan taustajoukkojen käytös saa täystuomion Kansainväliseltä olympiakomitealta. KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah pohtii keinoja puuttua eri lajien lieveilmiöihin.

Eteri Tutberidze antaa ohjeita selin kameraan olevalle Kamila Valijevalle.
Valijevan valmentaja Eteri Tutberidze on saanut kritiikkiä, miten kohteli urheilijaansa suorituksen jälkeen. Kuva: Sergei Bobylev/TASS
Maija Kautto,
Joel Holma
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsen Sari Essayah tuomitsee 15-vuotiaan venäläisen taitoluistelijan Kamila Valijevan valmentajan toiminnan olympialaisissa.

Dopingista epäillyn Valijevan vapaaohjelman suorituksessa torstaina näkyi suuri paine, joka purkautui kisan jälkeen kyyneliin urheilijassa.

– Miksi luovutit, miksi lakkasit taistelemasta? Valijevan valmentaja Eteri Tutberidze kysyi, kun urheilija oli selvästi ahdistuneessa tilassa kisan jälkeen. Venäläisteini sijoittui kisassa neljänneksi.

Valmentaja Eteri Turberidze puhuu luistelija Kamila Valijevalle.
Valijeva oli täysin murtunut vapaaohjelmansa jälkeen. Kuva: Sergei Bobylev/TASS

Tutberidzen suojatit ovat nousseet nopeasti huipulle, mutta huimalla menestyksellä on ollut kova hinta. Esimerkiksi Alina Zagitova voitti 15-vuotiaana kultaa Pyeongchangissa neljä vuotta sitten.

Zagitova jäi määrittelemättömän pituiselle kilpailutauolle vain pari vuotta olympiavoittonsa jälkeen vaikeiden loukkaantumisten ja henkisen uupumisen vuoksi.

Esimerkiksi entinen taitoluistelija Kiira Korpi on todella huolissaan taitoluistelun kehityksestä.

Katso alta Valijevan vapaaohjelma.

Vuodesta 2016 KOK:n jäsenenä toiminut Sari Essayah tuomitsee venäläisvalmentajan käytöksen vapaaohjelman jälkeen.

Mitä se kertoo venäläisestä valmennuskulttuurista ylipäätään?

– Tämä kertoo varmasti valmentajasta ja hänen metodeistaan. Valijeva ei ole ensimmäinen 15-vuotias nuori, joka on kovan paineen alla. Tämän tyyppiset tapaukset korostuvat kyseisen valmentajan tallissa.

Voiko tällaiseen puuttua jollain tavalla?

– Tässä rikotaan urheilun eettisiä periaatteita, miten urheilijaa tulee kohdella ja erityisesti, kun kyse on vielä lapsesta. Ajattelen, että Kansainvälisellä taitoluisteluliitolla on kova paine miettiä, onko 15 vuoden ikäraja oikein.

– Se näyttää johtavan siihen, että yhä nuoremmilta vaaditaan hurjempia suorituksia. Tästä on tullut hyppykoneiden kisa. Se ei ole lajille hyödyksi. Nyt on väkisinkin ruvettava miettimään, mikä on oikea ikäraja.

Alexandra Trusova, Anna Stjerbakova och Kaori Sakamoto.
Tutberidzen ryhmässä harjoittelevat 17-vuotiaat Anna Shtsherbakova ja Aleksandra Trusova ottivat kaksoisvoiton. Kuva: AFP / Lehtikuva

Essayahin mukaan vastaavaa ikärajakeskustelua käydään KOK:ssa muun muassa rullalautailussa. Tokion kesäkisoissa 14-vuotias voitti kultaa.

– Olympialaiset ovat aikuisten, nuorten aikuisten kisa. Sitten on erikseen nuorten MM-kisoja.

Essayahin mielestä taitoluistelu joutuu nyt lajina pohtimaan pisteytystä uudelleen.

Millainen kolaus tämä Valijevan kohtelu on KOK:lle? Kun tämä nousi olympialaisissa esiin?

– Kansainväliset lajiliitot ovat ennen kaikkea vastaamassa omasta lajistaan ja säännöistään. KOK ei suoraan pysty puuttumaan siihen. Ehkäpä olympialiike voi auttaa pidemmällä tähtäimellä lajeja, joissa on epäterveitä käytäntöjä.

Sari Essayahin mukaan KOK voi sulkea lajin pois olympialaisista

Viime kädessä laji voidaan sulkea olympialaisista

Essayah ottaa esimerkiksi nykyaikaisen 5-ottelun, jossa on noussut esille hevosten kaltoinkohtelua. Lajin tulevaisuus olympialaisissa on käsittelyssä. Vastaavassa tilanteessa on muun muassa nyrkkeily, joka saattaa pudota Pariisin 2024 kesäkisoista.

Mikä on se keino vaikuttaa?

– Viime kesänä Tokiossa olympialiikkeessä tehtiin sääntömuutos. Se mahdollistaa, että kansainvälisten lajiliittojen toimintatapoihin on mahdollisuus viime kädessä puuttua sillä, että uhataan, että laji suljetaan pois olympialaisista.

– Painonnosto, nyrkkeily ja nykyaikainen 5-ottelu ovat tarkkailun alaisena. On hyvin mahdollista, että jos asiat eivät parane, näitä lajeja ei nähdä Pariisissa.

Jos jatkossa nousee vastaavia, nuoren urheilijan kohteluun liittyviä tapauksia ilmi olympialaisissa, onko sellainen mahdollista tehdä rangaistavaksi?

– Pitää lähteä siitä, mikä on ihmiskuva urheilussa. Pitää pyrkiä siihen, että kansainvälisillä lajiliitoilla ja kansallisilla olympiakomiteoilla on oikea eettinen ohjeistus. KOK antaa valmentajakoulutukseen rahoitusta lajiliitoille, että siellä noudatetaan eettistä ohjeistusta.

Bach: Hyytävää katsottavaa

KOK:n puheenjohtajan Thomas Bachin mielestä valmentajan toiminta oli "hyytävää" katsottavaa.

– Kun näin jälkikäteen, miten hänen tukijoukkonsa ottivat hänet vastaan suorituksen jälkeen, se oli hyytävää. Hänen olonsa näytti menevän jopa huonompaan suuntaan, koska valmentajan ele oli hylkäävä, Bach kertoo Reutersille.

Thomas Bach svarar på frågor under en presskonferens.
Thomas Bach on Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja. Kuva: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Valijevan dopingtapaus on ollut Pekingissä taitoluistelun suurin puheenaihe. 15-vuotias taitoluistelija sai kilpailla dopingepäilystä huolimatta, muun muassa siksi, koska on alle 16-vuotias.

Bach sanoi, että tunsi olonsa huonoksi katsoessaan nuoren venäläisen superlahjakkuuden suoritusta.

– Pystyin tuntemaan, että hänellä oli menossa valtava henkinen stressi. Ehkä hän olisi halunnut vain poistua paikalta.

KOK:n Thomas Bach piti Kamila Valijevan taustatiimin käytöstä hyytävänä

KOK käsitteli valmentajan käytöstä ja tukijoukkojen toimintaa kokouksessaan. Essayahiin verrattuna Bachin kommentit KOK:n vaikutuskeinoista jäivät vaisuiksi.

– Meillä on erittäin rajalliset keinot puuttua asiaan. Emme ole poliisi, emme voi kuulustella.

Kansainvälinen antidopingtoimisto Wada on ilmoittanut käynnistävänsä tutkinnan Valijevan tukijoukkojen toiminnasta. Niihin kuuluu muun muassa taitoluistelujoukkueen lääkäri Filipp Shvetsky, joka on aiemmin ollut kilpailukiellossa dopingurheilijoidensa takia.

Juttua muokattu: Otsikkoa ja ingressiä muokattu vastaamaan paremmin Essayahin kommentteja.

Lue myös:

Kommentti: Kamila Valijevan, 15, tragedia särki sydämet – joukkuekaverin raju reaktio kilpailun ratkettua osoitti sekin, ettei taitoluistelu voi hyvin

Kamila Valijevan valmentaja tylytti rajusti nuorta tähteään – liikuttunut Kiira Korpi otti tiukasti kantaa: "Näin ei olisi pitänyt tapahtua"

Suomalaisvalmentaja pelkää, että dopingista kärynneeltä Kamila Valijevalta, 15, riistettiin lapsuus – vaatii taitoluistelun alaikärajan nostoa

Kamila Valijevan dopingtapauksessa uusia käänteitä – näytteessä kolmea ainetta, joista yksi on ollut keskiössä tunnetuissa dopingkohuissa

Huikka isoisän vesilasista saattoi johtaa dopingkäryyn, väittää 15-vuotiaan venäläistähden leiri – suomalaislääkäri kommentoi erikoista selitystä

Suosittelemme sinulle