Hyppää sisältöön

Moni käyttää vääränlaisia kenkiä – seurauksena voi olla hankalia terveysongelmia, jotka tuntuvat niskassa asti

Nanna Nikunen ei meinannut löytää sopivia kenkiä. Lopulta käsiin osuivat paljasjalkakengät, jotka tekevät kävelystä luonnollista. Muodikkaat, kapeakärkiset kengät voivat olla jaloille hyvin turmiolliset.

Kahdet kengät: leveämmät ruskeat kevytjalkineet ja kapeammat perusmaiharit, mustat.
Nanna Nikusen paljasjalkakengät (vasemmalla) näyttävät toimittajan kapoisiin kenkiin verrattuna hyvin leveiltä, mutta niitä käyttävän askel on terveempi. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle
Jasmina Kauta
Avaa Yle-sovelluksessa

Siro, mutta silti keskivertoa suurempi jalka. Nanna Nikusen jalan muoto oli jo lapsesta asti hankala, kun kenkiä valikoitiin.

– Minulla on ylipronaatio eli lattajalat. Se aiheutti ehkä jonkinlaisia kasvukipuja lapsena, ja minulle määrättiin aina jonkinlaisia tukipohjallisia kenkiin. En osannut olla niiden kanssa, eikä sopivan mallisia kenkiäkään löytynyt.

Nyt kouvolalaisen Nikusen jaloissa komeilevat itse tehdyt paljasjalkakengät, jotka eivät tuhoa käyttäjänsä jalkoja. Nikusella on oma "yhden ihmisen kenkätehdas" kodissaan ja autotallissaan. Niissä hän valmistaa kaikki Hukkasiini-kenkänsä.

Nanna Nikunen piirtää nahkakankaaseen kaavoja kenkiä varten.
Nanna Nikunen pisti kenkäyrityksen pystyyn viime vuonna. "Tehdas" on hänen kotonaan, jossa hän valmistaa tuotteensa itse. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Paljasjalkakenkien tarkoituksena on antaa jaloille mahdollisuus liikkua luonnollisesti. Jalkine suojaa jalkaa, mutta ei tue sitä.

Paljasjalkakengillä kävely jäljittelee jalan normaalia asentoa ja liikkuvuutta: Päkiä ja kantapää ovat samalla tasolla, ja varpaat osallistuvat vapaasti askellukseen. Kenkä on tarpeeksi tilava eikä rutista jalkaa lyttyyn. Kengän pohja on ohut mutta kestävä, eli se taipuu jalan liikkeen mukaisesti.

Usein etenkin varpaat ovat nykymuodin mukaisissa kengissä pinteessä.

– Ennen vanhaan käytettiin korsetteja ja nyt käytetään t-paitaa ja hupparia. Tässä on vähän sama juttu, ihminen on tottunut siihen, että kenkä näyttää aika kapoiselta. Kun jalkaa vertaakin kenkään, se ei oikeastaan näytäkään jalan muotoiselta, Nikunen pohtii.

Jalkaterapeutti

Jalkaterapeutti Meeri Puustelli kertoo, että jos kengät ovat kärjestä liian kapeat, ne voivat aiheuttaa erilaisia jalkavaivoja ja asentovirheitä. Esimerkiksi vaivaisenluut sekä iho- ja kynsiongelmat voivat olla seurausta vääränlaisten kenkien käytöstä.

– Vasaravarpaisuushan on myös hyvin tyypillinen liian ahtaiden kenkien aiheuttama asento-ongelma, Puustelli kertoo.

Vasaravarpailla tarkoitetaan varpaita, jotka ovat liian pienten kenkien vuoksi jääneet pysyvästi kippuralle. Vaivaisenluu taas on isovarpaan alle päkiän sivuun kehittynyt epämuodostuma.

Ballerinaskor i olika färger.
Harva valitsee kenkiään pelkästään terveys edellä. Muodin mukaiset kengät saattavat olla melkoiset varpaankuristajat. Kuvituskuva. Kuva: Pixabay

Myös esimerkiksi liian tukevat kengät voivat tehdä jaloille hallaa.

– Silloin jalkaterän pienet lihakset ovat hyvin passiivisia. Heikot lihakset taas voivat aiheuttaa kipua ympäri kehoa, ei siis pelkästään alaraajoissa. Kipu voi tuntua niska-hartiaseudulla asti.

Puustellin vastaanotolle tulee usein ihmisiä, jotka eivät ole osanneet kiinnittää kenkävalintoihinsa huomiota. Myös kadulla kävellessään hän voi tehdä päätelmiä päätelmiä vastaantulijoiden askelluksesta, ovatko heidän kenkänsä kengät sopivat jalkaan.

– Samojen kenkien käyttö ympäri vuoden on myös ongelma. Olisi hyvä, että on erikseen kesä- ja talvikengät. Yleisesti ottaen katukuvassa kuitenkin näkee, että lenkkarimuoti on tänä päivänä nostanut suosiotaan . Se on mielestäni positiivinen asia.

Jalkaterapeutti pitää kaupoissa tarjolla olevien kenkien tilannetta nykyään melko hyvänä.

– Etenkin urheilukaupoista alkaa jo löytyä hyviä kenkiä, eikä niiden tarvitse edes olla paljasjalkakengät.

Jalatkin muuttuvat elämän tiellä

Nanna Nikunen valmistaa käsityönä kenkiä suomalaisen nahkateollisuuden ylijäämämateriaalista tai hyväkuntoisesta kierrätysnahasta. Malli on Nikusen omaa käsialaa, ja kengät ovat oikeasti jalan muotoisia.

Naisen jalat voivat raskauden aikana kasvaa. Näin Nikusellekin kävi, ja hänen jalkansa levenivät. Samoihin aikoihin hän luki lehtiartikkelin, joka kertoi suuren osan suomalaisista käyttävän liian pieniä kenkiä.

Lue lisää: Olet voinut tottua väärän kokoisiin kenkiin, ja sillä on iso vaikutus jalkojen hyvinvointiin – asiantuntija kertoo, mihin pitäisi kiinnittää huomiota

Nikunen havahtui siihen, että hänenkin varpaansa ovat aikamoisessa pinteessä kenkien sisällä. Uusia kenkiä oli kasvaneiden jalkojen vuoksi ostettava, ja lopulta ainoastaan paljasjalkakengät olivat sen mallisia, että varpaat saivat levähtää.

– Jouduin uusimaan pikku hiljaa kaikki kengät. Nyt minulla on vähän kenkiä käytössäni, mutta ne ovat hyviä. Kesäisin kuljen pelkästään itse tekemissäni kengissä.

Paljasjalkakengät eivät sovi kaikille

Puustellin vastaanotolla käy paljon asiakkaita, jotka eivät ole osanneet ajatella kenkiään ja niiden vaikutusta jalkojen hyvinvointiin.

– Taustalla voi olla ihan operaatiokin, ja omahoito ei leikkauksen jälkeen ole ollut ihan parasta luokkaa. Ei olla kiinnitetty huomiota kenkiin tai jumppapuoleen, mikä olisi myös hyvin tärkeää.

Vaikka paljasjalkakengistä on kehittynyt jo jonkinlainen "buumi", kaikille ne eivät terveysvaikutuksistaan huolimatta sovi. Puustelli muistuttaa, että esimerkiksi reumaatikoille ja diabeetikoille paljasjalkakenkiä ei voi suositella.

– Etenkin diabeetikoilla suojatunto voi olla jalkapohjasta heikentynyt, eivätkä he ehkä huomaa, jos vaikka terävä kivi tulee paljasjalkakengän ohuesta pohjasta läpi. Reumapotilas taas saattaa tarvita kenkiinsä tukea jo ihan kipujensa vuoksi.

Lisää aiheesta

Ortopedinen suutari: "Jalat ovat meille kuin peruskivi talossa" – kestävän kulutuksen trendi tuo kenkiä suutarien korjattavaksi ja muokattavaksi

Tämä mies kävelee paljain jaloin kesät talvet – asiantuntijat kannustavat heittämään kengät useammin sivuun

Suosittelemme sinulle