Hyppää sisältöön

Olisiko olympiakulta Pekingissä Leijonien kovin uroteko? Äänestä Suomen kiekkomiesten suurinta saavutusta

Leijonien historiasta löytyy huimia arvokisatarinoita. Mihin Pekingin olympialaisten mahdollinen kultamitali nousisi mielestäsi verrattuna muihin urotekoihin?

Suomen jääkiekkomaajoukkue voittoisana vuonna 1995.
Kultaa Globenissa – Leijonien ensimmäinen arvokisakulta ei unohdu koskaan. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Yle Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Leijonat eteni Pekingin olympialaisten loppuotteluun kaatamalla Slovakian 2–0 jännittävässä välierässä. Suomi pelaa toista kertaa finaalissa olympialaisten historiassa.

Kuinka korkealle mahdollinen olympiakulta nousisi Leijonien arvokisahistoriassa? Olisiko se Suomen kovin saavutus jääkiekossa? Nyt voit antaa mielipiteesi äänestämällä.

Leijonien historiasta löytyy useita hienoja arvokisatarinoita. MM-tasolla kultaa on tullut kolmesti: ensimmäisen kerran vuonna 1995 Tukholman Globenissa ja sen jälkeen kahdesti Bratislavassa. Molempiin 2010-luvun maailmanmestaruuksiin Leijonia oli valmentamassa Jukka Jalonen.

Jukka Jalonen tuulettaa MM-kultaa 2011.
Jukka Jalonen on ansainnut lempinimen Leijonakuningas huimilla saavutuksillaan. Kuva: imago sportfotodienst/ All Over Press

Suomi pelasi olympiafinaalissa Torinossa vuonna 2006. Tuolloin hieno turnaus päättyi kuitenkin katkeraan 2–3-finaalitappioon Ruotsille. Kun NHL-pelaajat ovat olleet mukana olympialaisissa, Suomella on Torinon hopean lisäksi kolme pronssia.

Calgaryssa vuonna 1988 Suomi saavutti olympiahopeaa, mutta kisat pelattiin sarjamuotoisena. Varsinaista finaalia ei siis pelattu. 1994 Lillehammerissa tuli pronssi, mutta ilman NHL-pelaajia.

Leijonien suurimpiin hetkiin kuuluu myös vuoden 2004 World Cup, jossa joukkue eteni loppuotteluun asti. Finaalitappio tuli tällä kertaa Kanadalle maalein 2–3.

Mikä on mielestäsi se kaikkein kovin uroteko Leijonien historiassa? Oliko se ensimmäinen MM-kulta Globenissa 1995 tai kenties ilmaveivintuoksuinen Bratislavan kevät 2011, joka päätti 16 vuoden odotuksen? Vai joku himmeämpi mitali turnauksista, joissa NHL-pelaajat ovat olleet mukana? Äänestä!

Kysely ei ole enää käytettävissä.

Lue myös:

Leijonat loppuotteluun toista kertaa olympiahistoriassa! Välierästä muodostui todellinen puolustustaistelu yllättäjä Slovakiaa vastaan

Valtteri Filppula ihmetteli Leijonien "vajoamista" – Harri Pesonen myhäili salaperäisenä: "Oliko tämä salainen ase?"

Kommentti: Sakari Mannisen loihtima "karkaussekunti" hiveli silmiä – ja vei Leijonat olympiafinaaliin

Suosittelemme