Hyppää sisältöön

Otso Gold täydensi yrityssaneeraushakemustaan: velkojen määrä nousi yli 139 miljoonaan euroon

Raahessa kultakaivosta pyörittävä yhtiö täydensi yrityssaneeraushakemustaan. Suurimmaksi velaksi on nousemassa takausvastuu amerikkalaiselle rahoitusyhtiölle.

Raahen kultakaivoksen kaivosalue.
Raahen kultakaivoksen kaivosaluetta. Kuva: Timo Nykyri / Yle
Hanna Holopainen

Raaheen kultakaivosta käynnistävä Otso Gold on täydentänyt velkojien saatavaluetteloa yritysaneeraushakemukseensa viime viikolla. Yrityssaneeraukseen esitetyt velat ovat aiemmin ilmoitettua selvästi suuremmat, kaikkiaan yli 139,1 miljoonaa euroa.

Vielä joulukuun alussa hakemuksen vireille tullessa velkojien saatavia ilmoitettiin olevan noin 74 miljoonaa euroa.

Suurimmaksi velkojaksi nousee PFL Raahe Holdings LP, joka on amerikkalaisen kaivosalan rahoitusyhtiö Pandion Mine Financen tytäryhtiö. Noin 87,4 miljoonan euron vaatimus koskee Otso Goldin antamaa takausta. Summa on vielä täsmentymässä.

Pandion Mine Finance on ollut Raahen kaivoksen merkittävä rahoittaja.

Otso Goldin kanadalainen emoyhtiö oli vielä joulukuussa toimitetussa selvityksessä suurin saatavia peräävä noin 60 miljoonalla eurolla, nyt summa on noin 41,3 miljoonaa euroa.

Kokkolalainen Ab Tallqvist infra Oy on kolmanneksi suurin velkoja, summa on noin 5,1 miljoonaa euroa.

Otso Gold on täydentänyt yrityssaneeraushakemustaan Oulun käräjäoikeudelle 11. helmikuuta päivätyllä kirjeellä.

Käräjäoikeus pyysi kaivosyhtiötä toimittamaan hakemukseen tilintarkastajan selvityksen sekä uuden velkojaluettelon. Otso Gold oli anonut tähän myös lisäaikaa, ja sai sitä helmikuun puoliväliin.

Yhtiön mukaan tilintarkastajan selvitystä ei tarvitse toimittaa, kun sekä velallinen että merkittävät yhtiön ulkopuoliset velkojat puoltavat hakemusta. Puoltajat ovat PFL Raahe Holdings LP sekä joensuulainen E. Hartikainen Oy, jolla saatavia on noin 4 miljoonaa euroa

Vaikka Otso Gold pääsisi yrityssaneeraukseen, sillä on selvitettävänään melkoinen velkaviidakko ennen kuin toiminta on taas tukevalla pohjalla.

Raahen kaivoksella on ollut toimintaa viime syksystä lähtien joulutaukoa lukuun ottamatta. Kaivos avattiin taas 3. tammikuuta.

Raahen kultakaivoksella on ollut vaikeuksia maksaa pieniäkin laskuja miljoonavelkojen lisäksi

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle