Hyppää sisältöön

Yhä useampi lukiolainen kulkee koulumatkansa autolla, mutta parkkipaikoista on pulaa – pulmaan etsitään ratkaisua opiskelijoiden parkkikiekosta

Lukiolaisilla on yhä enemmän autoja lisääntyneiden ajokortin ikäpoikkeuslupien myötä. Savonlinnassa etsitään ratkaisua lukiolaisten parkkipaikkapulaan.

Savonlinnan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Saara Laukkanen harmittelee lukiolaisten parkkipaikkapulaa.
Savonlinnan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Saara Laukkanen toivoo lukiolaisten saavan aikarajoittamattoman pysäköintiluvan koulupäivän ajaksi. Kuva: Kati Rantala / Yle
Kati Rantala

Savonlinnan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Saara Laukkanen on harmissaan lukiolaisten parkkipaikkapulasta. Nuorisovaltuusto on ideoinut opiskelijoiden parkkikiekkoa, joka sallisi aikarajoittamattoman pysäköinnin koulupäivän ajan.

– Haluamme helpottaa opiskelijoiden arkea. Nyt koulunkäynti ei ole sujuvaa, kun monen pitää tulla kouluun aikaisemmin löytääkseen parkkipaikan ja ehtiäkseen ajoissa ensimmäiselle tunnille.

Idea opiskelijoiden parkkikiekosta tuli autoilevilta lukiolaisilta itseltään. Savonlinnassa lyseon lukion parkkipaikat ovat aamuisin täynnä. Lukiolaiset joutuvat viemään autonsa kauemmas, yleensä kahden tunnin kiekkopaikalle.

– Onhan se ärsyttävää, ettei välitunnillakaan voi rentoutua, kun pitää juosta autoa siirtelemässä, Laukkanen sanoo.

Autoilevat opiskelijat ovat tuskailleet Savonlinnassa pysäköintipulmien kanssa jo pidempään.

Lyseon lukion opinto-ohjaaja ja apulaisrehtori Pia Riekkisen mielestä opiskelijoiden parkkikiekko voisi olla ratkaisu lukiolaisten parkkipaikkapulaan.

– Parkkipaikkojen vähyys ylipäätään on ongelma täällä lyseolla, koska henkilökuntakin tarvitsee omat paikkansa. Auton joutuu väkisin jättämään kauemmaksi.

Lisääntyneet ajokortin ikäpoikkeusluvat näkyvät myös Savonlinnan seudulla.

– Lukiolaisilla on yhä enemmän autoja, ja myös perheillä on nykyään varaa useampiin autoihin. Oman lisänsä tuovat tietysti julkisen liikenteen supistuneet vuorot, Riekkinen sanoo.

Parkkisakoista iso lovi opiskelijoiden budjettiin

Suomen Lukiolaisten Liitto näyttää vihreää valoa opiskelijoiden aikarajoittamattomalle pysäköinnille. Liiton varapuheenjohtaja Vilhelm Vähäsilta pitää tärkeänä kunnan ja lukioiden tiivistä yhteistyötä. Yhdessä tehdyillä ratkaisuilla voidaan sujuvoittaa lukiolaisten kouluun pääsyä.

– Mahdolliset parkkisakot voivat tehdä ison loven opiskelijan budjettiin, hän sanoo.

Savonlinnan nuorisovaltuusto ideoi opiskelijoiden parkkikiekkoa kokouksessaan helmikuun alussa. Esitys ei ole vielä ollut kaupungin teknisen lautakunnan käsittelyssä.

Koska lukiolaiset vievät autojaan myös yritysten parkkipaikoille, haluaa nuorisovaltuusto ensin kysellä myös keskustan alueen yritysten mielipidettä opiskelijoiden parkkikiekosta. Kunhan yritysten mielipiteitä on kuultu, nuorisovaltuusto vie asiaa eteenpäin kaupungin päättäjille.

Savonlinnan kaupungin teknisen lautakunnan puheenjohtaja Lea Sairanen uskoo, että asia on ratkaistavissa jollakin rajatulla alueella.

– Erikoispysäköintiluvat ylipäätään täytyy selkeästi rajata omalle alueelleen eli mihin tahansa ei voi pysäköidä erikoisluvallakaan.

Savonlinnan lyseon lukion parkkipaikka on aamuisin täynnä.
Savonlinnan lyseon lukion autoilevat opiskelijat tuskailevat pysäköintipulmien kanssa. Kuva: Kati Rantala / Yle

Nuoria rohkaistaan vaikuttamaan omaan arkeensa

Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton (Nuva ry) puheenjohtaja Nette Rimpioja on ilahtunut Savonlinnan nuorisovaltuuston ideasta, koska se on konkreettinen ja arkipäiväinen. Hän sanoo, että Nuvan tavoitteena on nimenomaan kannustaa nuoria helpottamaan omaa arkeaan ja asioiden sujumista.

– Tärkeintä on, että aikuiset kuuntelevat nuoria ja antavat heille mahdollisuuden vaikuttaa omaan arkeensa. Lisäksi nuorisovaltuustoja auttaa hyvät välit päättäjiin, Rimpioja sanoo.

Hän sanoo seuranneensa ilolla myös Etelä-Savon hyvinvointialueen nuorisovaltuuston edelläkävijyyttä.

– Etelä-Savo perusti oman nuorisovaltuustonsa ensimmäisenä Suomessa.

Etelä-Savon hyvinvointialueen nuorisovaltuusto aloitti (siirryt toiseen palveluun)toimintansa vuoden alussa. Saara Laukkanen kipparoi myös maakunnallista nuorisovaltuustoa.

Savonlinnan nuorisovaltuustolla aktiivinen ote

Savonlinnassa kaupunki on terästäytynyt nuorten kuulemisen suhteen. Lea Sairanen on mielissään nuorisovaltuuston aktiivisesta otteesta.

– Olen seurannut tyytyväisenä nuorisovaltuuston aktivoitumista: aloitteita ja ideoita on tullut jo useita.

Sairanen kertoo ymmärtävänsä lukiolaisten parkkikiekon tarpeen, koska hänen oma poikansakin sai ajokortin jo 17-vuotiaana ja kulki autolla haja-asutusalueelta kouluun.

Saara Laukkanen sanoo lukiolaisissa olevan paljon punkaharjulaisia ja kerimäkeläisiä, jotka ajavat päivittäin pitempää matkaa kouluun.

– Täällä ei bussit kulje niin hyvin kuin haluaisimme, hän kiteyttää nuorten mietteet.

Laukkanen tietää päätöksenteon hitauden, mutta hän toivoo opiskelijoiden parkkikiekon toteutuvan mahdollisimman nopeasti.

– Olisi hienoa, jos lukiolaisten pysäköinti toimisi erikoisluvalla jo ensi syksynä.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 20.2. klo 23 saakka.

Lue myös:

Rekkakuskiksi opiskeleva Laura Heinonen, 16, haluaa ajaa jalkapallotreeneihin – maaseudun nuoret odottavat ajokorttiuudistusta

Lakiehdotus 17-vuotiaiden laajasta ajo-oikeudesta keräsi kritiikkiä – "Muutos huonontaisi liikenneturvallisuutta

Ajokortin juuri saanut saisi ajaa vain aikuinen kyydissään, yöajoille kielto – Liikenneturvalta täysin uusi ehdotus ajokorttilakiin

Suosittelemme sinulle