Hyppää sisältöön

Viihteen grand old man Aarre Elo on kuollut – toi merkittävän tv-palkinnon Suomeen 1960-luvulla

Aarre Elo oli Yleisradion pitkäaikainen ohjelmapäällikkö. Hän oli tekemässä muun muassa rohkeana pidettyä keskusteluohjelma Jatkoaikaa, joka teki tunnetuiksi myös Lenita Airiston ja Hannu Taanilan.

Aarre Elo
Aarre Elo oli kotimaisen viihteen avainhenkilöitä 1960-luvulta lähtien. Kuva otettu Helsingissä syyskuussa 2014. Kuva: Kristiina Lehto / Lehtikuva
Jonni Aromaa

Yleisradion pitkäaikainen ohjelmapäällikkö Aarre Elo on kuollut. Hän oli 87-vuotias. Elo kuoli sairauskohtaukseen hoitokodissa Helsingissä eilen torstaina. Tiedon vahvistaa Ylen tv-kuuluttaja Maria Jungner, joka on Elon tytär.

Helsingissä vuonna 1934 syntynyt Aarre Elo oli kotimaisen viihteen avainhenkilöitä. Hän, Jukka Virtanen ja Matti Kuusla vaikuttivat voimakkaasti siihen, millaiselta tv-viihde näytti Suomessa 1960-luvulla.

Yleisradio oli aloittanut säännölliset tv-lähetykset vuonna 1958, ja nuorille, lupaaville ohjelmantekijöille riitti kysyntää. Elon, Virtasen ja Kuuslan yhteistyöstä syntyi VEK-nimen saanut ryhmä, jonka kolme kirjainta tarkoittivat 1960-luvulla laatua televisiossa.

Jukka Virtanen, Aarre Elo ja Matti Kuusla (VEK-ryhmä).
Jukka Virtanen, Aarre Elo ja Matti Kuusla elämänsä vedossa 1960-luvulla. Kuva: Yle

Ryhmä oli koossa vuosina 1961–1967, ja sen luovuus huipentui Lumilinna-nimiseen viihdeohjelmaan. Siinä joukko Scandia-levy-yhtiön artisteja haahuili talvisessa Olavinlinnassa ja puhkesi tämän tästä laulamaan. Talven eksotiikka puri Keski-Euroopassa, ja Lumilinna voitti Euroopan tv-alan tärkeimmän tapahtuman, Montreux’n pääpalkinnon, Kultaisen ruusun vuonna 1965. Alan kansainvälinen menestys oli täysin poikkeuksellista 1960-luvun Suomessa.

Elo nousi 1960-luvun lopulla Ylessä viihdepäälliköksi ja myöhemmin TV1:n ohjelmapäälliköksi. Hän oli mukana tekemässä monia suosittuja tv-ohjelmia. Yksi niistä oli rohkeana pidetty ajankohtainen keskusteluohjelma Jatkoaika (1967–1969), jota Elo myös itse juonsi. Muita Jatkoajan tunnetuksi tekemiä juontajia olivat muun muassa Lenita Airisto ja Hannu Taanila.

Aarre Elo televisiostudiossa Jatkoaika-ohjelmassa vuonna 1967.
Suomalaiset odottivat lauantai-iltaisin Jatkoaikaa, jota myös Elo juonsi 1960-luvun lopulla. Kuva: Matti Ristimäki / Yle

Elo jäi Yleisradiosta eläkkeelle ohjelmapäällikön tehtävästä 1990-luvun alussa. Hän ehti tuottaa myös monen suuren urheilutapahtuman televisioinnit ennen sitä.

Monipuolisen Elon ura viihteessä alkoi elokuvateatterin paikannäyttäjänä. Studioelokuvia tehtailleen Fennada-Filmin valomieheksi hän pääsi jo 16–17-vuotiaana 1950-luvun alussa. Elokuva-alalla Elo siirtyi äänittäjäksi firmaan, joka teki äänityksiä elokuvien lisäksi myös Scandia-levy-yhtiölle. Elo teki yhteistyötä muun muassa Olavi Virran ja Annikki Tähden kanssa.

Euroviisujen Suomen karsinnan televisiointia suunnittelemassa lähetyksen ohjaaja Vesa Nuotio, kapellimestari Ossi Runne, loppukilpailun juontaja Apeli Halinen ja tuomariston puheenjohtaja Aarre Elo vuonna 1973.
Kun Euroviisut lähestyivät, Elo oli mukana. Euroviisujen Suomen-karsinnan suunnittelupalaverissa lähetyksen ohjaaja Vesa Nuotio, kapellimestari Ossi Runne, loppukilpailun juontaja Apeli Halinen ja tuomariston puheenjohtaja Aarre Elo vuonna 1973. Kuva: Leif Öster / Yle

Elo oli mutkaton esiintyjä ja juontaja, joka lähti mukaan myös musiikkiin. Hän, Apeli Halinen, Jani Uhlenius ja Jukka Virtanen perustivat 1970-luvulla Songilo-nimisen ryhmän, johon saatiin mukaan myös Suomen tunnetuin uutisankkuri Heikki Kahila. Yhtye esiintyi muun muassa Mauno Koiviston vaalikiertueella 1980-luvun alussa. Elo oli mukana myös Uuden Iloisen Teatterin toiminnassa, jonka taustalla oli Scandia-levy-yhtiöstä tuttuja tekijöitä, kuten musiikkituottaja Jaakko Salo.

Elo sairasti loppuvuosinaan afasiaa ja menetti täysin puhekykynsä.

Johnny Cash Aarre Elon haastattelussa
Kantrilegenda Johnny Cash Helsingin Asemaravintolassa vuonna 1984. Aarre Elo haastattelee.

Juttua korjattu 23.2. kello 13.37: Elon titteli oli ohjelmapäällikkö, ei ohjelmajohtaja.

VEK esittää "Tuoll on mun kultani"

Lumilinna toi mainetta ja kunniaa 1965 – mimiikan ja musiikin iloittelu oli kielimuurit ylittävää tv-viihdettä

Yle Areena: Lumilinna (1965)

Matkamies Johnny Cash piipahti Helsingin rautatieasemalla

Suosittelemme sinulle