Hyppää sisältöön

Sakottaako poliisi, jos ajaa ylinopeutta, koska lumi peittää liikennemerkin? "Kansalaisten ei pidä mennä putsailemaan niitä itse", sanoo ylikonstaapeli

Lumisista liikennemerkeistä ja vaikkapa isoista lumikasoista risteysten näköesteenä tulee ilmoittaa Tienkäyttäjän linjalle.

Lumi peittää paikoin liikennemerkit. Silloin tulisi tehdä ilmoitus Tienkäyttäjän linjaan.
Mitä tehdä, kun lumi peittää liikennemerkin? Siitä kertoo ylikonstaapeli Jussi Saarinen videolla.
Greta Virranniemi,
Jussi Lindroos

Ajelet vahingossa ylinopeutta talviaikaan, ja poliisi pysäyttää sinut. Vakuutat virkavallalle, että et tiennyt nopeusrajoitusta, koska lumi peitti liikennemerkin.

Et välttämättä saa sakkoja.

– Käytämme tapauskohtaista harkintaa. Viime kädessä menemme yhdessä katsomaan liikennemerkkiä, joka on autoilijan tulosuunnassa, että onko se luettavissa vai ei, sanoo ylikonstaapeli Jussi Saarinen Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Kovin yleisiä tapaukset eivät Saarisen mukaan ole. Hänen kohdalleen niitä on sattunut hyvin vähän.

– Suomalaiset käyttäytyvät liikenteessä yllättävän hyvin, Saarinen kiittelee.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Jussi Saarinen suosittelee ilmoittamaan lumen aiheuttamat vaaralliset paikat liikenteessä Tienkäyttäjän linjaan.
Ylikonstaapeli Jussi Saarinen on harvoin joutunut pohtimaan, oikeuttaako lumen peittämä liikennemerkki ylinopeuteen. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Lumen peittämistä liikennemerkeistä tulee soittaa Tienkäyttäjän linjalle. Sieltä asiasta ilmoitetaan urakoitsijalle, joka hoitaa puhdistuksen.

– Kansalaisten ei pidä missään tapauksessa mennä putsailemaan liikennemerkkejä itse, koska ne ovat yleensä vaarallisissa paikoissa ja siitä tulisi enemmän vaaratilanteita kuin hyötyä, Saarinen opastaa.

Hän huomauttaa, että taajamissa yleinen nopeusrajoitus on 50 kilometriä tunnissa ja taajamien ulkopuolella 80 kilometriä tunnissa. Esimerkiksi Keski-Suomessa on ylikonstaapelin mukaan hyvin vähän tieosuuksia, joilla saisi ajaa satasta talviaikaan.

Uusi laki vaikeuttaa kaistaviivojen näkemistä talvisin

Talvisää aiheuttaa muutoinkin vaaratilanteita liikenteessä. Suuret lumikasat haittaavat näkyvyyttä risteyksissä, eivätkä kaistaviivat välttämättä näy lumen alta.

Uusi tieliikennelaki jopa vaikeuttaa tilannetta, sillä tiemerkinnät muuttuvat keltaisista valkoisiksi.

– Se hankaloittaa viivoitusten näkemistä entisestään, Saarinen kommentoi.

Poliisi saa toisinaan autoilijoilta viestejä vaaranpaikoista. Oikea osoite niillekin on Tienkäyttäjän linja. Sieltä tieto kulkee Tieliikennekeskuksen kautta urakoitsijoille.

Ylikonstaapeli Jussi Saarinen kertoo Jussi Lindroosin haastattelussa, miten tulee toimia, kun lumi vaarantaa liikenneturvallisuuden.

Voit keskustella aiheesta 21.2. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle