Voiko samaa sukupuolta olevan parin vihkiä kirkossa, kysyttiin jo vuonna 2017.
Asiasta on tehty kannanottoja, annettu varoituksia pareja vihkineille papeille ja keskusteltu piispainkokouksissa.
Tällä hetkellä suhtautuminen vaihtelee: jotkut seurakunnat toivottavat kaikki parit tervetulleiksi, toiset eivät.
Nyt näyttää, että kysymys on nousemassa jälleen pintaan, seurakunta kerrallaan.
Asia on ollut esillä esimerkiksi Oulussa tällä viikolla. Oulun tuomiokirkkoseurakunnalle jätettiin kuukausi sitten aloite vihkimisten kieltämisestä seurakunnan tiloissa.
– Se tuli yllätyksenä. Meidän seurakunnassamme on vihitty pitkään kaikki parit kirkossa. En tiedä, miksi tämä aloite tuli nyt, Oulun tuomiorovasti Satu Saarinen sanoo.
Aloitteen jättivät viisi seurakuntaneuvoston jäsentä. Sen tarkka sisältö on suurelta osin salattu, mutta allekirjoittaneiden toiveena oli rajata samaa sukupuolta olevat pois kirkkovihkimisen piiristä.
Se äänestettiin eilisessä neuvoston kokouksessa nurin, eli kaikki parit vihitään jatkossakin kirkossa.
Samanlaisia keskusteluja ja päätöksiä tehdään Saarisen mukaan parhaillaan ympäri Suomea. Vaikka Oulussa asiat pysyivät ennallaan, muualla päätökset voivat hyvinkin muuttaa kaiken.
Kaiken takana on kirkkolaki
Tällä hetkellä kirkon suhtautuminen tasa-arvoiseen avioliittolakiin on ristiriitainen. Vuonna 2020 piispainkokouksessa todettiin, että asiaan liittyvät erimielisyydet kirkon sisällä tulisi hyväksyä.
Kiistat seurakunnan tilojen käytöstä liittyvät samaan epäselvyyteen.
Epäselvyydessä ja epämääräisyydessä piilee riski epätasa-arvoon, kirkkohallituksen kasvatuksen ja perheasioiden johtaja Jarmo Kokkonen kertoo.
– Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta olisi hyvä, että seurakunnan tilat olisivat kaikkien seurakuntalaisten käytössä tasapuolisesti, hän sanoo.
Pohjimmiltaan Kokkonen toivoisi, että kirkko ratkaisisi kysymyksen tasa-arvoisesta vihkimisestä.
– Jos kirkko saa ratkaisun avioliittoasiassa, se ratkaisee myös tilankäyttökysymystä. Tältä osin ollaan pattitilanteessa. Arjessa toteutuva kaikkien kansalaisten tasapuolinen kohtelu kuitenkin muuttaa kirkkoa koko ajan parempaan suuntaan.
Kirkko hyötyisi Kokkosen mielestä siitä, että pattitilanteesta päästäisiin eteenpäin ylintä lainsäädäntöä, eli kirkkolakia myöten. Se kuitenkin vaatisi määräenemmistön kirkolliskokouksessa.
– Määräenemmistön tulisi tarkentaa kirkon avioliittokäsitystä siltä osin, että se koskee kaikkia sukupuolia.
Vaalit nostavat asiaa esille
Oulun tuomiorovasti Satu Saarisen mukaan kirkkolain muuttamisessa piilee ongelma. Kirkolliskokouksen jäsenet valitaan seurakuntavaaleissa, mutta vaalien alhainen äänestysprosentti vääristää tulosta.
– Kirkon päätöksenteko näyttää konservatiivisemmalta kuin mitä se jäsenistön puolesta on, mikä johtuu suoraan äänestysprosentista. Vaikka suurin osa suomalaista ajattelee, että avioliitto kuuluu kaikille, sama käsitys ei välttämättä näy kirkon päättävissä elimissä, Saarinen kertoo.
Kirkollisvaalit tuntuvatkin Saarisesta olevan yksi syy siihen, miksi kysymys samaa sukupuolta olevien avioliitoista on nostettu kirkossa taas pöydälle.
Hän tietää, että Oulun tuomiokirkkoseurakunnan lailla moni muu seurakunta ympäri Suomen valmistelee vastaavaa päätöstä tilojensa käytöstä.
– Arvelen, että koska nyt on kirkollisvaalivuosi, se herättää tätä keskustelua myös vaaliteemana. Monessa seurakunnassa aletaan katsomaan nyt rajalinjoja.
Saarinen toivoisi Kokkosen lailla, että asiasta tehtäisiin päätöksiä koko kirkon tasolla. Hänen mielestään on surullista, että päätökset jäävät paikallisiksi.
– On tapana sanoa, että kirkolla on aikaa. No, kirkolla varmaan on aikaa, mutta ihmisen elämä tapahtuu nyt ja tässä. Rakastutaan ja perustetaan perhe, niin ei siinä lohduta se, että kirkolla on aikaa. Päätösten aika kirkossa olisi nyt.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 19. helmikuuta kello 23:een asti.
Juttua korjattu 19.2. kello 16.36: Faktalaatikkoon täsmennetty kirkon tämänhetkinen avioliitto-opetus. Aiemmin jutussa luki, että samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä ei ole laajempia koko kirkkoa koskevia linjauksia tai tilastointia.