Hyppää sisältöön

Ammuskeluista ja Kaivohuoneen väkivaltaisen iskun suunnittelusta syytetty helsinkiläisjengi on järjestäytynyt rikollisryhmä, arvioi syyttäjä

Syyttäjä vaatii vakavimmista rikoksista syytetyille helsinkiläisjengin ydinhahmoille vähintään kahdeksan vuoden ja seitsemän vuoden ehdottomia vankeusrangaistuksia. Yhteensä syytettynä on 15 ihmistä.

Ravintola Kaivohuone Helsingissä.
Syyttäjä vaatii jengiläisille kovempia tuomioita, koska rikoksia on tehty osana katujengin toimintaa. Kaivohuoneen iskun suunnittelusta syytteet yhdeksälle. Kuva: Miko Stig / Lehtikuva
Katri Kirsi

Syyttäjä on nostanut syytteet viidelletoista katujengiläiselle useista eri rikoksista. Syytteet toimitettiin Helsingin käräjäoikeuteen eilen torstaina. Pääosa syytetyistä kuuluu helsinkiläiseen katujengiin. Kaksi syytekohdista koskee espoolaisen katujengin jäseniä.

Aluesyyttäjä Perttu Könönen vahvistaa Ylelle, että osaan helsinkiläisjengin rikoksista vaaditaan järjestäytyneen rikollisuuden koventamisperusteen soveltamista. Asiasta kertoi ensin MTV (siirryt toiseen palveluun).

– Syytteessä lähdetään siitä, että se on järjestäytynyt rikollisryhmä. Koventamisperusteesta lukee lakitekstissä nykyisin, että sitä voidaan soveltaa, jos rikos on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

Aikaisemmin lain muotoilu koventamisperusteesta oli, että sitä voidaan soveltaa, jos rikos on tehty rikollisryhmän jäsenenä. Lain muutoksen takia koventamisperusteen soveltaminen ei välttämättä edellytä sen tutkimista, onko jokainen syytetty kyseisen ryhmän jäsen.

Könösen mukaan tapauksessa lähdetään kuitenkin siitä, että pääosa syytetyistä on helsinkiläisen jengin jäseniä.

– On mahdollista viettää vaikka joka päivä aikaa henkilön kanssa, joka kuuluu järjestäytyneeseen rikollisryhmään ilman, että seurassa oleva henkilö on rikollisryhmän jäsen. Jengin jäsenyys ei välttämättä ole selvää kaikkien syytettyjen osalta.

Espoon ammuskelusta syytteet tapon yrityksestä

Kaikkiaan jengiläisiä syytetään 19 eri rikoksesta. Osassa syytekohtia on syytettyinä useita jengiläisiä samasta rikoksesta.

Syytekohdista vakavin on tapon yritys, joka liittyy ampumistapaukseen Espoon Lintuvaarassa. Teosta syytetään kahta jengiläistä. Vaihtoehtoisina syytteinä tästä ovat törkeän pahoinpitelyn yritys ja vaaran aiheuttaminen.

Poliisi kertoi aiemmin, että helsinkiläisjengiläiset ampuivat useita kertoja kohti omakotitaloa, jossa oli meneillään kotibileet. Talossa oli espoolaisjengin jäseniä. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut.

Vakavimmasta päästä syytteitä on myös törkeä ryöstö. Kyseessä oli aseellinen ryöstö, jossa henkilöltä vietiin muun muassa huumeita ja muuta omaisuutta. Tästä syytetään kahta henkilöä. Heitä syytetään samaan tilanteeseen liittyen myös törkeästä vapaudenriistosta.

Ryöstön uhriksi päätynyt henkilö myönsi myyneensä kokaiinia ja sai syytteet törkeästä huumausainerikoksesta.

Lisäksi kuutta henkilöä syytetään törkeästä kotirauhan rikkomisesta.

Kaivohuoneen iskun suunnittelusta syytteet yhdeksälle

Helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin välinen riita alkoi viime keväänä tapahtuneesta pahoinpitelystä, josta epäillään kummankin jengin jäseniä. Tästä alkoi väkivallan kierre, joka päättyi Helsinkiin ravintola Kaivohuoneelle suunniteltuun iskuun.

Helsingiläinen jengi suunnitteli hyökkäävänsä aseistautuneena kahden Kaivohuoneella esiintyneen espoolaisjengin jäsenen kimppuun. Poliisi sai kuitenkin estettyä iskun viime vuoden lokakuussa.

Kolme teosta ja muistakin rikoksista epäiltyä on edelleen vangittuina. Kaikkiaan syytteet törkeästä henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta saa yhdeksän katujengiläistä. Könösen mukaan rangaistusten koventamisvaade koskee yhdeksää henkilöä.

Iskun suunnittelussa pääroolissa olivat kolme nyt vangittuna olevaa miestä. Muiden syytettyjen osallisuus tekoon oli pienempi.

Syyttäjä vaatii vuosien vankeusrangaistuksia

Helsinkiläisen katujengin jäsenistä kahden vangitun miehen rooli korostuu vakavissa rikoksissa. 21-vuotiasta vangittua syytetään kahdeksasta eri rikoksesta. 26-vuotiasta syytetään kuudesta eri rikoksesta.

Syyttäjä vaatii heille vähintään kahdeksan vuoden ja vähintään seitsemän vuoden ehdottomia vankeusrangaistuksia.

Kolmannelle vangitulle miehelle syyttäjä vaatii noin kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Häntä syytetään kolmesta eri rikoksesta.

Muiden syytettyjen osalta syyttäjän rangaistusvaatimukset ovat lievempiä.

Espoolaisjengiläisistä syytetään kahta

Espoolaisen jengin edustajia on syytetyistä kaksi. Toista heistä syytetään pahoinpitelystä ja toista lievästä ampuma-aserikoksesta.

Yksi espoolaisjengiin liitetty henkilö on tuomittu käräjäoikeudessa viime kesäkuussa tapon yrityksestä Helsingin Itäkeskuksessa. Hän puukotti helsinkiläisjengin jäsentä.

– Kyllä tässä on selvästi nähtävissä, että väkivalta on johtanut uusiin väkivaltaisuuksiin, Könönen toteaa.

Syyttäjä ei tässä syyteharkinnassa ole ottanut kantaa siihen, onko espoolaisjengi järjestäytynyt rikollisryhmä.

Todisteena videomateriaalia

Poliisi on aiemmin kertonut, että katujengit ovat muodostuneet gangsta rap -musiikin ympärille. Kappaleissa ihannoidaan rikollista elämäntapaa ja ruokitaan vastakkainasettelua toisten jengien kanssa. Suurin osa ryhmien jäsenistä on ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia.

Yksi tapauksen ominaispiirteistä liittyy rikosten videointiin. Niitä rikoksia, joihin syyttäjä vaatii koventamisperustetta on videoitu.

Julkisuudessa on kerrottu, että osa jengiläisistä on julkaissut netissä räppivideota. Musiikkivideoihin on Könösen mukaan liitetty myös todellisia rikoksia.

– On erinnäisiä videoita, joissa on kuvattu rikosta. On myös kuvattu videoita, jotka ovat sitten johtaneet rikoksiin tai ainakin ärsyttäneet jotakin osapuolta ja sitä kautta vaikuttaneet rikoksiin, Könönen kertoo.

Osa musiikkivideoiden kohtauksista voi olla lavastettuja.

– Jos ihmisiä kidnapataan näytellystikin, niin että joku voi saada sen käsityksen, että tämä on uhkaus, on se vakava asia. Se voi johtaa väkivaltaan, Könönen jatkaa.

Katujengijutun käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa perjantaina 4. maaliskuuta. Käsittelyyn on alustavasti varattu seitsemän istuntopäivää aina 1. huhtikuuta saakka.

Lisää aiheesta:

Laukauksia kotibileissä, huumeita ja uhkauksia: helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin välinen kierre johti epäilyyn useista törkeistä rikoksista

Yle tutki: Vangittu someräppäri on keskeinen hahmo katujengien yhteenotoissa, joissa on käytetty jo ampuma-aseitakin

Katujengiläiset suunnittelivat väkivaltaa Helsingin Kaivohuoneella – poliisi otti 10 kiinni, kaksi vangittu

Parikymppisten miesten katujengien toiminta kovenee pääkaupunkiseudulla – Poliisi: Useita ampumistapauksia, joista vaaraa myös sivullisille

Rikollisesta elämästä kertova suomiräp kerää miljoonia katselukertoja Youtubessa – ja se kertoo muutoksesta Suomessa

Onko Helsingissäkin pian rikollisjengien hallitsemia lähiöitä Tukholman tapaan? 10 kysymystä poliisille ja tutkijalle

Suosittelemme sinulle