Hyppää sisältöön

Bolshunoville kisojen kolmas kulta typistetyllä kuninkuusmatkalla, suomalaiset kaukana kärkitaistelusta – Hyvärinen: "Tämä oli tällainen pellehyppykisa loppuun"

Aleksandr Bolshunov kasvatti voitollaan kisojen mitalisaldonsa viiteen. Perttu Hyvärinen oli kilpailun 19:s ja Remi Lindholm 28:s.

Venäläisille kaksoisvoitto 30 km vapaan hiihtotavan kisassa
Jaakko Palvaila
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Perttu Hyvärinen ja Remi Lindholm sijoittuivat 19:nneksi ja 28:nneksi miesten 30 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa.

Kilpailun voittoon hiihti Venäjän olympiajoukkueen Aleksandr Bolshunov, jolle kultamitali oli jo kisojen kolmas. Joukkuetoveri Ivan Jakimushkin oli kilpailun toinen ja koronaeristyksestä kisojen avausmatkalleen startannut Norjan Simen Hegstad Krüger kolmas.

Hyvärinen jäi Bolshunovista maalissa 3 minuuttia ja 16 sekuntia, Lindholm 4 minuuttia ja 22 sekuntia.

Jo ennen kilpailun alkua koettiin draamaa, kun hiihdon kuninkuusmatkaa lyhennettiin yli 20 kilometrillä huonon sään vuoksi. Kilpailussa kierrettiin neljästi 7,1 kilometrin lenkki, eli hiihdetty kilpailumatka oli hieman yli 28 kilometriä.

Kilpailun lyhentämisen myötä avausmatkana hiihdetty 30 kilometrin yhdistelmäkilpailu nousi miesten pisimmäksi kilpailumatkaksi näissä olympialaisissa. Yhdistelmäkilpailun pronssimitalisti, jo kotiin Kuopioon rientänyt Iivo Niskanen kommentoi kilpailun lyhentämistä kotisohvalta käsin.

Näin kilpailu eteni

Kilpailu käynnistyi Zhangjiakoun hiihtostadionilla rapsakassa 16 asteen pakkasessa ja napakassa tuulessa, joka pöllytti lunta laduilla.

30 kilometrin matkasta hiihdettiin rauhallisesti kolme kilometriä, kunnes Norjan Hans Christer Holund kiskaisi muutaman sekunnin etumatkan muihin hiihtäjiin. Venäjän olympiajoukkueen Aleksandr Bolshunov hiihti kuitenkin eron lähes välittömästi kiinni. Ensimmäisen 7,1 kilometrin lenkin jälkeen kärkiryhmässä oli 40 hiihtäjää, mukana myös molemmat suomalaishiihtäjät.

Ranskan Maurice Manificat ja Clement Parisse repivät pääjoukon kahtia toisella kierroksella ja pudottivat suomalaiset kärkiletkan kyydistä. Vauhdinlisäys oli liikaa myös Johannes Hösflot Kläbolle, joka jäi pari kilometriä myöhemmin letkasta ja keskeytti kilpailun 20 kilometrin kohdalla.

Simen Hegstad Kruger ja Aleksandr Bolshunov Pekingissä 2022.
Simen Hegstad Krüger ja Aleksandr Bolshunov pitivät vauhtia kilpailun keskivaiheilla. Kuva: Lars Baron / Getty Images

Puolenmatkan krouviin 15 miehen kärkiletka saapui Bolshunovin vetämänä. Hyvärinen ja Lindholm olivat stadionin väliaikapaikassa 48 sekuntia venäläistä perässä.

Norjalaiset Holund ja Krüger hyödynsivät kärkiletkan ainoina hiihtäjinä suksienvaihtomahdollisuuden 14 kilometrin kohdalla. Norjalaiskaksikko teki seuraavien kilometrien aikana runsaasti töitä saadakseen kärkijoukon uudestaan kiinni, mutta Holund ei tässä onnistunut sauvan katkettua kriittisellä hetkellä.

Simen Hegstad Krüger ja Hans Christer Holund kävivät vaihtamassa sukset kilpailun puolivälissä.

Krüger iski kolmannen lenkin loppuvaiheilla ja pienensi kärkiletkan koon kymmeneen urheilijaan.

Bolshunovin ja Krügerin vauhdinpito jatkui myös viimeisillä kilometreillä, joiden aikana hiihtäjä toisensa perään putosi vauhdista. Lopulta kärkiletkassa olivat jäljellä heidän lisäkseen vain Venäjän olympiajoukkueen Jakimushkin ja Denis Spitsov sekä Norjan Sjur Röthe.

Bolshunov yritti ratkaista kilpailun pari kilometriä ennen maalia, mutta Krüger ja Jakimushkin roikkuivat perässä. Stadionille tullessa venäläistähti otti kuitenkin ratkaisevan eron ja nappasi kisojen kolmannen kultamitalinsa.

Jakimushkin jäi maaliviivalla kultamitalistista 5,5 sekuntia ja Krüger Jakimushkinista 1,5 sekuntia. Venäjän olympiakomitean vahvan päivän täydensi Artem Maltsev nelossijallaan ja Denis Spitsov kuudennella sijalla.

Asiantuntijat: suomalaisten kilpailu odotusten mukainen

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila ja Urheilustudiossa vieraillut Martti Jylhä analysoivat kilpailua tuoreeltaan lähetyksessä.

– Tästä tuli sellainen kilpailu, mitä kolmeltakympiltä voi odottaakin. Aggressiivisempaa hiihtämistä koko matkan ajan ja vauhti oli kokonaisuudessaan kovempi, kuin mitä se olisi viidelläkympillä ollut, Lassila arvioi kilpailun jälkeen.

Jakimushkinin nousu hopealle oli pieni yllätys, mutta Jylhä myöntää, että Venäjän hiihtomaajoukkueen kova taso tarkoittaa kovaa nelikkoa jokaiseen kisaan.

– Venäjän miesten ryhmä on kovassa tikissä ja kuka tahansa voi ottaa lähtöviivalle päästessään mitalin, Jylhä totesi.

Perttu Hyvärinen 30 kilometrin kilpailussa Pekingissä 2022.
Perttu Hyvärisen kilpailusuoritus oli perustasoa. Kuva: Cameron Spencer / Getty Images

Lassila arvioi suomalaisten kilpailun menneen suunnilleen odotusten mukaisesti.

– Remi varmasti miettii, että on noussut tälle kaudelle uudelle tasolle. Ensimmäiset aikuisten arvokisat kovissa olosuhteissa ja Remi suoriutui ihan kunnialla omista hiihdoistaan.

– Pertun osalta nähtiin alkukaudesta paljon sitä "perus-Perttua", välissä oli pari huikeaa kisaa ja nyt ehkä palattiin sinne perustasolle. Hän ei onnistunut aivan pitämään sitä huippuvirettään tänne kisojen päätösmatkalle, Lassila arvioi.

Hyvärinen: "En tiedä, mitä siinä kakkoskierroksella tapahtui"

Perttu Hyvärinen saapui Ylen haastatteluun kilpailun jälkeen päätään pudistellen.

– En tiedä, mitä siinä kakkoskierroksella tapahtui. Letka vain katkesi ja meidän letka meni hitaampaa, Hyvärinen totesi viitaten kärkiletkan puolittumiseen avauskierroksen 40 hiihtäjästä.

Kilpailumatkan lyhenemiseen ei Hyvärisellä ollut kilpailun jälkeen vastalauseita, vaikka säätila ei kuopiolaista tänään jäädyttänytkään.

– Kummasti se (matkan lyhentäminen) minulle kävi hyvin, ei ollut hirveä into viidellekympille lähteä. Ei tämä sinällään niin paha keli ole, varmaankin tässä (haastattelualueella) seisoskellessa pahempi, mutta hiihtäessä ihan hyvä.

– Ihan liukas keli oli. Vastatuuliosuuksilla ei ollut oikein kenelläkään vetohaluja, mutta muuten meni ihan hyvin.

Omiin kisasuorituksiinsa Pekingissä Hyvärinen oli tyytyväinen.

– Kutos- ja seiskasijat ovat ihan mielettömät minulle ja viestin olen unohtanut jo kauan sitten. Tämä oli tällainen viimeinen pellehyppykisa tähän loppuun. Oma taso on noussut ihan huikeasti ja varsinkin perinteinen onnistui täällä tosi hyvin. Olen todella iloinen ja ylpeä niistä hiihdoista, Hyvärinen summasi.

Lopputulokset:

1. Aleksandr Bolshunov ROC
2. Ivan Jakimushkin ROC +5,5
3. Simen Hegstad Krüger NOR +7,0
4. Artem Maltsev ROC +10,7
5. Sjur Röthe NOR +15,8
6. Denis Spitsov ROC +26,2
7. Clement Parisse FRA +28,8
8. Scott Patterson USA +33,9
9. William Poromaa SWE +56,4
10. Maurice Manificat FRA +57,6

19. Perttu Hyvärinen FIN +3.16,8
28. Remi Lindholm FIN +4.22,9

Lue myös:

"Mikä vitsi!" Brittihiihtäjältä täyslaidallinen hiihdon kuninkuusmatkan lyhentämisestä olympialaisissa – asiantuntija eri linjoilla

Katso, millaisen vastaanoton olympiavoittaja Iivo Niskanen sai kotiseudullaan – Yle seurasi hiihtäjän saapumista Kuopioon

Suosittelemme sinulle