Hyppää sisältöön

Lumikuorma uhkaa jo kaikkia tasakattoisia halleja Etelä-Savossa: "Pidän todennäköisenä, että kattoja tulee alas", sanoo päivystävä palomestari

Jos kattorakenteet pitävät ääntä, taipuvat tai halkeilevat, sortuminen on lähellä.

Rakennuksen katto sortunut lumen painosta. Taustalla ihmisiä ja pelastuslaitoksen ajoneuvo.
Kahvilan etukatos romahti lumen painon alla perjantaina Savonlinnassa. Kuva: Etelä-Savon pelastuslaitos
Greta Virranniemi

Lumikuorma uhkaa isojen, tasakattoisten hallien kattoja Etelä-Savossa. Sortumisvaarassa alkavat olla kaikki rakennukset, joissa on pitkät kattorakenteiden jännevälit, jos lumikuormaa ei ole kevennetty. Näin kertoo Etelä-Savon pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Janne Vehviläinen.

Vaarassa ovat esimerkiksi myymälätilat, varastohallit ja teollisuuden isot rakennukset.

– Lumikuormaa on nyt mahdottoman paljon. Pidän todennäköisenä, että rakennusten kattoja tulee alas, kun suojakelit alkavat ja lumen paino kasvaa, Vehviläinen sanoo.

Ensimmäiset merkit lumikuorman voimasta on jo nähty. Savonlinnassa romahti kahvilan etukatos ja Ristiinassa kaupan kattopalkit alkoivat vääntyä perjantaina.

Lumikuorma ei Vehviläisen mukaan vielä uhkaa harjakattoisia rakennuksia ja pientaloja. Asuinrakennuksissa kattorakenteiden jännevälit ovat pienemmät kuin suurissa halleissa, joten ne kestävät paremmin.

– En pysty sanomaan, miten todennäköisesti sattuu henkilövahinkoja. Toivottavasti ei satu, Vehviläinen sanoo.

Äänet ja taipumiset varoittavat romahduksesta

Rakenteet antavat yleensä merkkejä pettämisestä ennen kuin katto sortuu. Rakenteet voivat pitää ääntä tai niissä voi näkyä selkeitä muodonmuutoksia, taipumisia ja jopa halkeamia tai lohkeamia.

– Siinä vaiheessa viimeistään on herättävä, mutta mielellään jo ennen sitä, kun tiedetään tämä tilanne, Vehviläinen toteaa.

Hän ohjeistaa tyhjentämään rakennuksen ihmisistä, jos merkkejä rakenteiden pettämisestä alkaa näkyä tai kuulua. Hätäkeskukseen pitää soittaa, jos ihmisiä on vaarassa.

Sortumavaaraa voi ehkäistä tukemalla rakenteita ja keventämällä lumikuormaa.

– Halleja ja tasakattoisia rakennuksia on syytä pitää silmällä ja miettiä lumen pudottamista, Vehviläinen sanoo.

Lumen pudottamisessa tulee huomioida työturvallisuus.

– Se on hyvä kysymys, pitääkö kaikkien hallien katoilta tiputella lunta. Se riippuu aikalailla rakenteista. Lumen pudottaminen on fyysisesti raskasta hommaa ja siinä on putoamisvaara. Suojainten pitäisi olla kunnossa.

Suosittelemme sinulle