Hyppää sisältöön

Analyysi: Länsijohtajien puheissa diplomaattisia keinoja käytetään “viimeiseen asti” – Münchenin turvallisuuskokouksesta puuttuu kuitenkin keskustelujen päähenkilö Vladimir Putin

Ukraina puolestaan hakee Münchenistä selustatukea ja toivoo uusia lupauksia aseellisesta tuesta, kirjoittaa Münchenin kokousta seuraava Ylen toimittaja Anna Saraste.

Zelenskyi ja Scholz seisovat etualalla. Zelenskyillä on harmaa puku ja kravatti, Scholzilla tummempi puku ja raidallinen  kravatti. Scholz hymyilee kädet ristissä edessään, Zelenskyi seisoo hieman jäykässä asennossa kasvot peruslukemilla.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi Münchenissä Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin. Zelenskyi haki Ukrainalle tukea yhä tiukemmaksi käyvässä tilanteessa. Kuva: Alexandra Beier / EPA
Anna Saraste
Avaa Yle-sovelluksessa

MÜNCHEN Jos Münchenin vuotuinen turvallisuuskokous on maailmanpolitiikan kuumemittari, näyttää se tänä vuonna reippaasti punaista.

Noin 500 valtionpäämiestä, ministeriä ja järjestöjen edustajaa on kokoontunut kolmen päivän ajaksi Müncheniin keskustelemaan maailman polttavimmista konflikteista ja turvallisuusuhista.

Keskusteluja käydään muun muassa Afganistanin tilanteesta, tulevien pandemioiden ehkäisystä ja ilmastonmuutoksesta.

Yksi aihe hallitsee kuitenkin kaikkia käytäväkeskusteluja: aikooko Venäjä todella hyökätä Ukrainaan? Miten yhä kärjistyvään tilanteeseen tulisi reagoida?

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on vakuuttunut siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on päättänyt hyökkäyksestä Ukrainaan, peräti pääkaupunkiin Kiovaan.

Eurooppalaiset johtajat eivät toistaiseksi yhdy Bidenin tilannearvioon, mutta heidän puheisiinsa diplomatian keinoihin tukeutumisesta on tullut lisäys: “viimeiseen asti”.

– Venäjälle kyse on Itä-Ukrainan tilanteen jonkinlaisesta selvittämisestä, arvioi presidentti Sauli Niinistö suomalaismedialle Münchenissä pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa useat eri asiat ovat johtaneet tilanteen nopeaan kehittymiseen: muun muassa Putinin huoli Naton itälaajentumisesta, Saksan pitkäaikaisen liittokanslerin Angela Merkelin lähtö ja Eurooppaan siten syntynyt johtajuustyhjiö.

Nämä laukaisivat joukon toimia, joita olisi ollut Niinistön mukaan vaikea kuvitella vielä puoli vuotta sitten.

Niinistö istuu tuolissa ja puhuu oikeassa kädessään olevaan mikrofoniin viitaten vasemmalla kädellään jonnekin. Taustalla on vaalea kangas, jossa näkyvät kirjaimet MSC eli Munich Security Conference.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui M;ünchenin turvallisuuskonferenssin paneelissa idän ja lännen suhteista ja Euroopan turvallisuusarkkitehtuurista 19. helmikuuta. Kuva: Ronald Wittek / EPA

EU, Nato ja Yhdysvallat haluavat pitää keskusteluyhteydet auki Venäjälle. Münchenissä Venäjän edustajat kuitenkin puuttuvat. Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1991 Venäjä ei lähettänyt turvallisuuskokoukseen yhtäkään valtion virallista edustajaa.

Niinpä Münchenissä on jouduttu vain arvailemaan, mitä Venäjän presidentin päässä näinä tunteina ja päivinä liikkuu.

Ukrainalaiset sen sijaan ovat näyttävästi mukana. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui lauantaina turvallisuuskonferenssin päälavalla ja epäili taloudellisilla sanktioilla uhkaamisen tehoa.

Ukraina hakee konferenssista selustatukea ja ennen kaikkea mahdollisia uusia lupauksia aseellisesta tuesta. Suomeltakin aseellista apua on pyydetty, mutta Suomi on vedonnut aseidenvientikieltoonsa konfliktialueille.

Suomi ei ole kantansa kanssa yksin. Saksan liittokansleri Olaf Scholz on toistuvasti sanonut, ettei Saksa aio viedä aseita Ukrainaan. Münchenissä hän sanoi, että jos Venäjä hyökkää Ukrainaan, olisi kyseessä “vakava virhe”.

Kokouksen tärkein anti ovat virallisen ohjelman ulkopuolella tarjoutuvat mahdollisuudet vaikuttajien kahdenvälisiin tapaamisiin. Näissä keskusteluissa Venäjän läsnäolo olisi ollut tänä vuonna enemmän kuin toivottua.

Nyt Eurooppa ja Yhdysvallat jäivät keskenään pohtimaan kriisiä, jonka laantumisesta ei ole minkäänlaisia merkkejä.

Aiheesta aiemmin:

Niinistö kommentoi Ukrainan kiristynyttä tilannetta: "Olemme nyt shakkilaudalla, jossa siirtämättömyyskin on siirto" 19.2.2022

Ylen toimittaja Itä-Ukrainassa: Taistelujen mahdollinen kiihtyminen huolestuttaa ihmisiä, tulitus lisääntynyt rintamalinjalla viime päivinä 19.2.2022

Biden varoitti, että Putin on jo päättänyt hyökätä Ukrainaan – asiantuntija kertoo, mitä vaihtoehtoja Venäjällä on tämän jälkeen 19.2.2022

Biden: Putin on tehnyt päätöksen hyökkäyksestä – Venäjä voi hyökätä Ukrainaan tulevina päivinä ja hyökkäyksen kohteeksi valikoitunee pääkaupunki Kiova 19.2.2022

Suosittelemme