Hyppää sisältöön

Sini Lällä yllätti korkeudessa Ella Junnilan – Raitanen vahvassa vireessä Kuopion SM-halleissa

Yleisurheilun Kuopion SM-hallikilpailut saatiin päätökseen sunnuntaina.

 Sini Lällä ja naisten korkeushypyn voittotuuletus
Sini Lällä ja naisten korkeushypyn voittotuuletus. Kuva: Lehtikuva
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Topi Raitanen väläytti vahvaa talven juoksuvirettään 3 000 metrillä Kuopion SM-hallissa sunnuntaina. Ilona Mononen puolestaan sinetöi terävällä kirillä jo toisen mestaruuden Kuopio-hallissa. Lauantaina Mononen voitti 1 500 metriä.

Raitanen kuorrutti 3 000 metrin mestaruuden hyvällä ajalla 7.57,46. Hänen halliennätyksensä on lyhyillä radoilla juostu 7.55,71.

– Mukava kilpailu, jossa sain lopussa ahdistettua hengitystä. Tämä kisa kertoo, että nyt olen tasapainoisemmassa tilassa kuin viime vuonna samaan aikaan. Silloin olin vähän liian väsynyt, Raitanen tuumi.

Topi Raitanen 3000 metrin kisassa Kuopiossa
Topi Raitanen 3 000 metrin kisassa Kuopiossa. Kuva: Lehtikuva

Joonas Rinne joutui tiukoille miesten 800 metrin kiritaistossa. Rinne sinetöi keskimatkojen tuplamestaruuden ajalla 1.49,74, vaikka Niko Viljola piti hänet tiukoilla ja oli toinen pitkien halliratojen ennätyksellään 1.49,98.

– Olin ajatellut, että ottaisin kärkipaikan ja koettaisin hallita juoksua. Näin jälkikäteen ajatellen olisi ollut parempi hakea paikkaa ryhmästä, mutta oli tiukkaa. Olin ihan varma loppusuoralla, että Niko menee ohi, Rinne kertasi.

Aitajuoksusta 800 metrille siirtynyt Eveliina Määttänen voitti naisten 800 metrin mestaruudella halliennätyksellään 2.06,01. Kiritaistossa kukistui toiseksi ajalla 2.07,17 juossut Viola Westling.

Lällä päihitti Junnilan, Salminen Mäkelän

Korkeushyppääjä Sini Lällä ei säästellyt äänijänteitään Kuopion SM-hallissa, kun oma ennätys koheni ensin lukemiin 188, minkä jälkeen ylittyi vielä mestaruuden varmistanut 190. Ennätyksellään Lällä nousi Suomen kaikkien aikojen hallitilastossa kolmanneksi.

– Minulla oli maha kipeä koko viikon. Oli sellainen hassu olo, mutta kuitenkin kevyt. Ja tiesin, että tämä on minulle hyvä hyppypaikka, koska kävin täällä kilpailemassa tammikuun lopussa, Lällä sanoi.

Kovatasoisessa kilpailussa Heta Tuuri oli toinen ja Ella Junnila kolmas. Molemmat ylittivät 188.

Senni Salminen voitti kolmannen perättäisen kolmiloikan hallimestaruuden talven kotimaisella kärkituloksella 14,16. Tulos on uusi SM-kisaennätys ja sijoittuu tämän talven maailmantilastossa yhdeksänneksi.

Kristiina Mäkelä oli toinen ponnistettuaan 13,75. Kummallakin kilpailun pisimmät hypyt painuivat yliastutuiksi.

– Vähän oli totuttelemista, mutta pitää olla tyytyväinen, kun ensimmäisessä kilpailussa meni yli 14 metriä. Juoksu kulki tosi hyvin ja rata oli nopea, joten askelmerkkiä sai siirtää aika lailla jo verryttelyssä, Salminen sanoi.

Senni Salminen naisten kolmiloikassa yleisurheilun SM-hallikisoissa Kuopiossa.
Senni Salminen naisten kolmiloikassa yleisurheilun SM-hallikisoissa Kuopiossa. Kuva: Lehtikuva

Salminen ja Mäkelä ovat jo varmistaneet paikan Belgradissa maaliskuun puolivälissä käytäviin MM-kilpailuihin.

– Muuten oli ihan kauheaa, mutta viimeinen hyppy oli hyvä. Sen huomasi, ettei ole pitkän vauhdin hyppyjä alla. Ollaan hypätty yksi 10 askeleen vauhdin treeni, Mäkelä sanoi.

Kuusiniemi hätyytteli MM-rajaa

Santeri Kuusiniemi yllätti harjoitus- ja seurakaverinsa Ilari Mannisen ja voitti 60 metrin aitajuoksun ennätyksellään 7,74, joka jäi vain kaksi sadasosaa MM-rajasta. Manninen oli toinen sadasosan hävinneenä.

Kuusiniemi paransi ennätystään jo alkuerissä aikaan 7,81. Finaaliaika on Suomen kaikkien aikojen tilaston kymmenes.

– Se oli kokonainen juoksu. Ilari irtosi telineistä paremmin enkä muista alusta mitään. Aitaväli lähti imemään hyvin ja pysyi ehjänä loppuun asti, Kuusiniemi sanoi.

– Olisi ehkä mahdollista yrittää MM-rajaa. Katsotaan. Harmittaahan se, että se jäi kahden sadasosan päähän.

Naisten 60 metrin aitajuoksun mestaruuden voitti moniottelija Saga Vanninen ennätyksellään 8,38.

Naisten 200 metrin mitalikolmikko Aino Pulkkinen, Anniina Kortetmaa ja Milja Thureson juoksivat kaikki halliennätyksensä. Kortetmaan ja Pulkkisen ajat 23,70 ja 23,74 ovat Suomen kaikkien aikojen hallitilaston seitsemäs ja kahdeksas, sekä lyhyet että pitkät radat huomioon ottaen. Thureson oli kolmas ajalla 23,86.

Purola mestaruuteen vaikka lähentäjälihas "kirrasi"

Samuel Purola voitti 200 metrin mestaruuden, vaikka tuntemukset reiden lähentäjälihaksessa pakottivat hidastamaan vauhtia. Purola voitti mestaruuden ajalla 21,01.

– Lähentäjää rupesi kirraamaan jo alkuerän jälkeen. Finaalin puolessavälissä siihen nappasi ihan kunnolla. Sen jälkeen se oli sinnittelyä kohti maalia ja viimeisellä 30 metrillä piti lyödä vauhdit kokonaan pois, kun ei pystynyt kunnolla juoksemaan, Purola sanoi.

Eljas Aalto ja Oskari Lehtonen olivat toinen ja kolmas ajoin 21,35 ja 21,44.

Essi Niskala otti nimiinsä sekä naisten, 22-vuotiaiden, 19-vuotiaiden että 17-vuotiaiden Suomen ennätykset voittaessaan naisten 300 metrin aitajuoksun hallimestaruuden ajalla 40,57.

Niskala paransi Viivi Lehikoisen toissatalvista naisten SE:tä roimasti 0,40 sekuntia.

Tuomas Lehtonen voitti miesten 300 metrin aitajuoksun ylivoimaisesti ajalla 36,37. Hänen ennätyksensä on toissatalvinen 36,08.

Anniina Kortetmaa, Heidi Salminen, Heini Ikonen ja Aino Pulkkinen juoksivat Jyväskylän Kenttäurheilijoille ylivoimaisesti naisten 4×337 metrin viestin Suomen mestaruuden. Voittoaika 3.00,08 on kaikkien aikojen paras Kuopio-hallin 337 metrin mittaisella radalla.

Miestenkin viestinjuoksussa Jyväskylän Kenttäurheilijat oli paras ja Helsingin IFK toinen voittoajan ollessa 2.40,09. Helsingin Kisa-Veikkojen 29 vuotta vanha halliennätys on hivenen parempi 2.38,87. JKU:n miesten viestiä veivät Konsta Alatupa, Ilari Manninen, Santeri Kuusiniemi ja Viljami Kaasalainen.

Suosittelemme