Hyppää sisältöön

Kauppakeskus Kuukkeli paloi Saariselällä – ainoa ruokakauppa ja moni muu palvelu tuhoutuivat lomasesongin alkuun

Palo pyyhki Saariselän matkailukylän koko palvelukeskuksen. Kunta ja alueen yrittäjät yrittävät saada hiihtolomalaisille palveluita pika-aikataululla. Palon syttymissyytä ei vielä tiedetä.

Lapin pelastuslaitoksen palomestari Jari-Pekka Härkönen kommentoi Saariselän kauppakeskus Kuukkelin palon ensivaiheita.
Lapin pelastuslaitoksen palomestari Jari-Pekka Härkönen kommentoi Saariselän kauppakeskus Kuukkelin palon ensivaiheita.
Tekijät

Saariselän keskustassa Inarissa sijaitseva kauppakeskus Kuukkeli tuhoutui täysin maanantaina aamuyön ja aamun tunteina riehuneessa tulipalossa.

Rakennuksessa sijaitsivat muun muassa Saariselän matkailukeskuksen ainoa ruokakauppa, ravintola, Alko, maastopyörä- ja välinevuokraus, posti ja apteekin lääkekaappi.

– Tämä on valtava tappio koko alueelle ja kaikille. Jokainen tarvitsee Kuukkelin palveluita lomallaan. Ne palvelut ovat nyt poissa, Kuukkelin omistaja ja yrittäjä Antero Ylävaara kertoo.

Inarin elinkeinojohtaja Samuli Mikkola kertoo, että Saariselän alueella on tällä hetkellä todella paljon niin kotimaisia kuin ulkomaisia matkailijoita, joiden lomanviettoon palolla on vaikutusta.

– Saariselällähän on todella paljon tällaista hotellien ulkopuolista majoitustoimintaa eli huviloita ja lomaosakkeita. Näiden huoltohan on ollut pitkästi tämän Kuukkeli-tavaratalon varassa tyypillisesti, hän kertoo.

Lue myös: Kauppakeskuksen tulipalo järkyttää Saariselällä – “Kyllä tässä on itketty”, sanoo kauppiasta miettivä Teija Parpala

Saariselän palavan kauppakeskus Kuukkelin sammutustyöt käynnissä
Saariselän matkailukeskuksen keskeisimmässä liikekeskuksessa syttyi aamuyöllä tulipalo, joka tuhoaa koko rakennuksen. Kuva: Anneli Lappalainen / Yle

Yrittäjät ja kunta miettivät ratkaisuja

Alueen ainoan ruokakaupan tuhoutuminen vaikeuttaa paikallisten sekä hiihtolomalaisten ja muiden matkailijoiden ruokaostosten tekoa. Lähimmät muut kaupat ovat Ivalossa, noin 30 kilometrin päässä.

Inarin kunta ja Inari-Saariselkä Matkailu Oy ovat yhdessä taksiyrittäjä Briitta Pajarin kanssa järjestäneet asiointikuljetukset Saariselältä Ivaloon tiistaiaamusta alkaen. Kyyti lähtee aamuisin yhdeksältä ja ostosaikaa Ivalossa on 45 minuuttia. Pajarin mukaan järjestely jatkuu ainakin perjantaihin asti.

Kyyti pitää varata edellisenä iltana. Jos varauksia tulee paljon, kapasiteettia hankitaan lisää.

– Sitten minun täytyy ottaa toisiinkin autoilijoihin yhteyttä. Teemme parhaamme sen eteen, että saadaan kuljetettua ihmisiä Ivaloon, Pajari sanoo.

Pysyvämmän ratkaisun pohtiminen aiheuttaa päänvaivaa Keskolla.

– Tämä on tosi iso ja hankala asia tähän vuodenaikaan, voiko pahempaan ajankohtaan tulla, huokaa Keskon Pohjois-Suomen aluejohtaja Jari Saarinen ja tietää, että ei.

Yksi esille noussut mahdollisuus on kunnan omistaman ja nyt tyhjillään olevan Siula-liikekeskuksen saaminen väliaikaiseen ruokakauppakäyttöön. Kauppias Ylävaara on saanut tarjouksia tiloista myös muilta Saariselän yrittäjiltä.

– Vaikka tila löytyisikin, sen kalustaminen ja tavaroittaminen ei käy kädenkäänteessä. Se vie vähintäänkin viikkoja, aluejohtaja Saarinen arvioi.

Ivalon K-Supermarketilla on myös kotiinkuljetuspalvelu ja kuljetuskapasiteettia Saariselän suuntaan lisätään tuleviksi viikoiksi. Keskolla ei Saarisen mukaan ole juuri mahdollisuutta auttaa asiassa eikä esimerkiksi myymäläautoja ole ollut Pohjois-Suomessa käytössä vuosiin. Sellaisen löytäminen nyt on käytännössä mahdotonta.

Kartta Saariselästä
Kauppakeskus Kuukkeli sijaitsee Saariselän matkailukeskuksen ytimessä ja on alueen keskeinen liikekeskus. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Sodankylän K-marketin kauppias Antti Penttinen kertoo, että kaupassa on lisätty verkko-ostosten noutoaikoja. Sodankyläläiskaupan kotiinkuljetuspalvelu ei ulotu Saariselälle asti.

Saariselällä paikallinen huoltoasemayrittäjä puolestaan on luvannut kasvattaa elintarvikevalikoimaa huoltamolla.

Tulipalossa tuhoutui myös Ivalon apteekin palvelupiste, jossa myytiin itsehoitolääkkeitä. Proviisori Veera Mertaniemi kertoo, että itsehoitolääkkeitä on saatavilla myös kerran viikossa Saariselällä pyörähtävässä kirjastoautossa. Kirjastoauton valikoimaa aiotaan nyt lisätä, mikäli tarvetta on.

Palomies seisoo paloauton edessä
Pelastajille kävi nopeasti selväksi, ettei rakennusta voi pelastaa, kertoo vs. palomestari Jari-Pekka Härkönen. Kuva: Raimo Torikka / Yle

"Näki selvästi, ettei mitään ole tehtävissä"

Lapin pelastuslaitos sai hälytyksen palopaikalle aamuyöllä ennen kello neljää. Ensimmäisen pelastusyksikön saapuessa kohteeseen rakennuksen katto oli jo palanut puhki. Sisälle pelastajat eivät päässeet kovan kuumuuden ja huonojen olosuhteiden vuoksi.

– Kun tulimme paikalle, matalan osa pääty paloi voimakkaimmin. Eli todennäköisesti (palo alkoi) sieltä. Syttymissyytä, tai mistä se tarkalleen ottaen on alkunsa saanut, on vielä hankala arvioida tässä vaiheessa, kertoo vs. palomestari Jari-Pekka Härkönen.

Päivystävä palomestari Tuomas Korhonen kertoo, että palon syytä ei ehkä päästä tutkimaan vielä maanantain aikana.

– Sinne ei voi mennä niin kauan kuin savuaa. Uskon, että viimeiset yksiköt suihkivat vettä vielä tänä iltana, Korhonen arvioi.

Aamun tunteina sammuttajat saivat rajattua palon niin, ettei tuli päässyt leviämään viereiseen majoitusrakennukseen. Apuna oli muun muassa Ivalon lentoaseman paloautoja.

Pelastuslaitoksen tiedossa ei ole, että noin 3000 neliön kokoisen rakennuksen sisällä olisi ketään. Viereisestä majoitusliikkeestä evakuoitiin yöllä noin parikymmentä henkeä.

Kauppias Antero Ylävaara kuuli palosta aamuyöllä 4–5 aikaan ja lähti heti palopaikalle.

– Se oli pahannäköistä katsottavaa. Näki selvästi, että mitään ei ole enää tehtävissä, hän kertoo.

Ylävaaran mukaan kaikki oli normaalia vielä sunnuntai-iltana kello 23 aikaan, kun hän poistui rakennuksesta. Hän arvioi, että taloudelliset vahingot ovat kymmenen miljoonan euron luokkaa.

Antero Ylävaara kauppias Saariselällä
Antero Ylävaara lähti nopeasti palopaikalle kuultuaan, että hänen kauppansa palaa. Kuvassa Ylävaara kuvattuna kaupassaan viime vuonna. Kuva: Jarmo Siivikko / Yle

Murtohälytin hälytti jo aiemmin yöllä

Pelastuslaitos sai hälytyksen tulipalosta kello 3.42. Hätäkeskus oli kuitenkin saanut automaattisen murtohälytyksen rakennuksesta jo reilut kaksikymmentä minuuttia ennen varsinaista ohikulkijan tekemää palohälytystä. Automaattihälytys oli mennyt poliisille.

Poliisin mukaan ei silti ole syytä epäillä, että tulipalossa tuhoutuneessa rakennuksessa olisi ollut ketään sisällä palon syttyessä.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomissario Esa Harjun mukaan kyse voi olla siitä, että hälytyslaite on reagoinut esimerkiksi savusta johtuvaan valaistuksen muutokseen.

Poliisin saamasta murtohälytyksestä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Katso maanantai-iltapäivän koko lähetys:

Päivitetty kello 15.22 Jari-Pekka Härkösen kommenteilla.

Päivitetty kello 15.59 tiedolla murtohälytyksestä.

Lue myös:

Haluatko halvemman Lapin-reissun? Listasimme 10 vinkkiä

Hiihtolomalaiset saavat lumisen Lapin – paksuimmat hanget on Kittilässä, Saariselällä ja Käsivarressa

Suosittelemme sinulle