Hyppää sisältöön

Syyttäjät vaativat Cannonball-järjestön lakkauttamista – oikeuskäsittely käyntiin valmisteluistunnolla

Syyttäjien mukaan Cannonballin pääasiallinen tarkoitus on rikosten tekeminen. Cannonballin edustajat kiistävät väitteen.

Lahden käräjäoikeuden sali, tuomarin pöytä, pöydällä näyttöruutu
Cannonball MC:n lakkauttamista koskevan jutun pääkäsittely alkaa myöhemmin. Kuva: Petri Niemi / Yle
STT–Yle

Moottoripyöräjengi Cannonballin lakkauttamiskanteen käsittely alkaa maanantaina Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla.

Syyttäjät vaativat Cannonballin ja sen alayhdistyksen Squad 32:n lakkauttamista. Heidän mukaansa Cannonball on rekisteröimätön yhdistys, jonka toiminnan määräävänä ja pääasiallisena tarkoituksena on rikosten tekeminen. Näin ollen se toimii olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja, ja on yhdistyslaissa tarkoitettu kielletty yhdistys.

Syyttäjien mukaan Cannonball on hierarkkisesti järjestäytynyt ja sen organisaatiorakenne on tyypillinen järjestäytyneille rikosryhmille. Liiveistä ilmenee jokaisen asema yhdistyksessä, ja ryhmän tunnuksia käytetään myös rikoksia tehdessä, kanteessa sanotaan.

Cannonballin edustajat ovat kiistäneet väitteet. Edustajien vastauksessa käräjäoikeudelle sanotaan, ettei Cannonballin hierarkia poikkea millään tavalla muista moottoripyöräkerhoista. Myös ulkoiset tunnusmerkit ovat vastauksen mukaan tavanomaisia moottoripyöräkerhoille.

Vastauksessa kiistetään myös, että Cannonball olisi varustautunut aseellisesti.

Syyttäjät: "Lakkauttaminen välttämätöntä yleisen edun takia"

Syyttäjät katsovat, että Cannonballin lakkauttaminen on välttämätöntä yleisen edun ja turvallisuuden sekä pakottavan yhteiskunnallisen tarpeen takia.

– Järjestäytyneen rikollisryhmän lakkauttaminen on tärkeää demokraattisessa yhteiskunnassa rikollisuuden torjumiseksi. Järjestäytynyt rikollisuus ei voi sisältyä yhdistymisvapauteen, syyttäjät toteavat lakkauttamiskanteessa.

Syyttäjät ovat myös vaatineet Cannonballin ja Squad 32:n asettamista heti väliaikaiseen toimintakieltoon. Käräjäoikeuden mukaan ratkaisu toimintakiellosta annetaan todennäköisesti valmisteluistunnon jälkeen, ennen pääkäsittelyn alkamista. Asian pääkäsittely käynnistyy myöhemmin.

Lakkauttamiset harvinaisia

Suomessa yhdistyksen lakkauttaminen on erittäin harvinaista, mutta viime vuosina siitä on saatu muutamia oikeuden ratkaisuja. Cannonballin lakkauttamiskanteessa syyttäjä nostaa esiin korkeimman oikeuden syksyllä 2020 tekemän ennakkopäätöksen, jolla uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike määrättiin lakkautettavaksi.

Viime vuoden keväällä Itä-Uudenmaan käräjäoikeus puolestaan julisti rikollisryhmä United Brotherhoodin lakkautetuksi. Hovioikeus ei myöntänyt asialle jatkokäsittelylupaa, eli käräjäoikeuden päätös jäi voimaan.

Hovioikeuden tammikuussa 2022 antama päätös ei kuitenkaan ole vielä lainvoimainen, ja siihen voi edelleen hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Lue myös:

Syyttäjä: Rikollisjärjestö Cannonball MC on lakkautettava – kyseessä ensimmäinen yritys valtakunnallisen moottoripyöräjengin kieltämiseksi

Kuka johtaa moottoripyöräjengi Cannonballia? Oikeuteen ilmoittautui uusi mahdollinen johtaja vastaamaan poikkeukselliseen lakkautuskanteeseen

Suosittelemme sinulle