Hyppää sisältöön

Yritys haluaa korvata käyttämäänsä turvetta kahvijätteellä: kerää nyt tuhansia litroja kahvinporoja liikenneasemilta

Berner oy kerää kahvinpuruja talteen ja käyttää niitä raaka-aineena multatuotteissaan. Kiertotalouden asiantuntija kannustaa muitakin vastaaviin kokeiluhin.

Liikenneasematyöntekijä Ida du Jarvin lataa kahvinkeitintä Linnatuulen liikenneasemalla.
Timo Leponiemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Janakkalassa Valtatie 3:n yli kulkevan Neste K Linnatuulen kauppias Seppo Lauer on kova kahvin juoja. Aamulla kuluu pari kuppia, päivällä viisi. Sumppi maistuu myös Linnatuulen asiakkaille, ja kahvinporoja syntyy roimasti.

– Tuollainen 150 litran suuruinen säkki saadaan helposti päivässä täyteen.

Green Caren tuoteryhmäpäällikkö Jussi Petäjä ja Neste K Linnatuulen kauppias Seppo Lauer kahvikupposten ääressä
Green Caren tuoteryhmäpäällikkö Jussi Petäjä ja Neste K Linnatuulen kauppias Seppo Lauer kahvikupposten ääressä. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Seppo Lauer alkoi miettiä, voisiko kahvijätettä käyttää hyödyksi johonkin. Kun pohdiskeluun liittyivät mukaan Kesko, Berner ja Lassila & Tikanoja, idea jalostui kahvinporojen käyttöön multatuotteiden raaka-aineena.

Jatkossa kahvinporot tullaan keräämään talteen kaikilta Suomen Neste K -liikenneasemilta, joita on 69. Nyt käynnistynyt kokeilu on Suomessa ainutlaatuinen.

Turpeen korvaaja

Kahvinporot toimitetaan Berner oy:n yhteistyökumppanille Tikalanille Saarijärvelle kompostoitavaksi ja edelleen raaka-aineeksi puutarhatuotteisiin. Kahvinporot kerätään talteen muiden kuljetusten yhteydessä.

Multatuotteissa kahvinporojen osuus voi olla kolmasosa. Berner Green Caren tuoteryhmäpäällikkö Jussi Petäjä sanoo, että kahvinporot ovat erinomainen ainesosa multasormien tuotteissa.

– Kahvinporot on hyvä lannoitevarasto. Siellä on valmiiksi ravinteita, joten se omaa hyvän pohjan kasvualustalle. Se sitoo myös kosteutta, joka on kasveille hyvästä.

Liikenneasematyöntekijä Ida du Jardin lataa kahvinkeitintä Linnatuulessa
Neste K Linnatuulessa juodaan paljon kahvia, ja kahvinporoja kertyy viikossa useita säkillisiä. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Kahvinporojen käytöstä saadaan myös se luonnon kuormitusta vähentävä etu, että sillä voidaan korvata kasvuturpeen käyttöä. Green Caren tavoitteena on vähentää vuoteen 2030 mennessä merkittävästi kasvuturpeen käyttöä kasvualustatuotteissa, kertoo Petäjä.

Asiantuntija pitää hyvänä kokeiluna

Sitran kiertotalouden asiantuntija Riku Sinervo kannustaa muitakin vastaaviin kokeiluihin.

– Uusille ennakkoluulottomille kokeiluille on ehdottomasti sijaa tässä maailmassa. Jos tässäkin tapauksessa kahvinporoilla pystytään korvaamaan neitseellistä luonnonvaraa, se on oikein hyvä lähtölaukaus.

Ensimmäisiä kahvinporo-multatuotteita voi odottaa markkinoille vuoden päästä keväällä.

Voit keskustella aiheesta torstai-iltaan klo 23:een saakka.

Juttua muokattu 23.2.2022 klo 11:52: Neste K -liikenneasemia on 69, ei 45, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Suosittelemme