Hyppää sisältöön

Leijonien ykkösketjun omaleimainen pelaaminen säväytti olympialaisissa – taustalla on SM-liigasta kadonnut suomalaisvalmentaja

Suomen ykköskenttä on hioutunut yhteen KHL-joukkue Salavat Julajev Ufassa. Hyökkäysketju osoittaa, että maailman huipulle voi päästä myös ilman NHL-menestystä.

Petteri Lindbohm, Sakari Manninen ja Markus Granlund Pekingin olympialaisten välierissä.
Sakari Manninen (keskellä) ja Markus Granlund (oikealla) juhlivat maaliva Petteri Lindbohmin kanssa. Kuva: Getty Images
Paavo Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen ykkösketju Markus GranlundSakari ManninenTeemu Hartikainen oli Leijonien syömähammas Pekingin olympialaisissa. Leijonien pieni suuri mies Manninen oli turnauksen pistepörssin kakkonen kuuden pelin tehoilla 4+3=7. Hartikainen oli pistetilaston neljäs. Hän teki kuudessa pelaamassaan ottelussa kaksi maalia ja antoi viisi maalisyöttöä. Markus Granlund keräsi turnauksesta yhden syöttöpisteen.

Ketju oli suuressa roolissa, kun Leijonat voitti historiansa ensimmäisen olympiakullan.

Kolmikon yhteispeli on hioutunut yhteen, sillä se on pelannut yhdessä KHL-joukkue Salavat Julajev Ufassa kaudesta 2020–21 lähtien, jolloin Granlund liittyi joukkueeseen. Samalla kaudella joukkueen päävalmentajan saappaisiin astui Tomi Lämsä, joka tuli joukkueeseen osaksi Erkka Westerlundin valmennustiimiä kaudeksi 2017–18.

Lämsä on suomalaisille tuntemattomampi valmentaja, joka muistetaan SM-liigasta Jokerien päävalmentajana vuosilta 2012–13. Lämsä ei ole valmentanut SM-liigassa kevään 2015 jälkeen. Silloin hän jätti Pelicansin päävalmentajan tehtävät.

Lämsän mukaan Suomen ykkösketjun pelissä näkyi seurajoukkueesta tuttuja elementtejä, etenkin viisikon rytmissä ja erikoistilanteissa.

– Huomasin sekä puolustukseen liittyviä asioita että juttuja hyökkäysalueen hyökkäyspelissä, mikä on poikien selvä vahvuus KHL:ssä. Tunnen valmentajana pelaajien taidot ja rutiinit, niin totta kai ne pistävät silmään. Pojat pelasivat erikoistilanteissa niillä pelipaikoilla, joilla pelaavat seurajoukkueessa. Se tuo silloin itseluottamusta pelaamiseen.

Jääkiekkopelaajat tuulettavat maalia.
Granlund (vas.), Hakkarainen ja Manninen seurajoukkueensa paidassa. Kuva: Donat Sorokin/TASS/All Over Pres

Granlundin, Mannisen ja Hartikaisen pelitapaa on kuvattu omaleimaiseksi. Lämsän mukaan ketju on luonut tyylinsä osin itse ja osa siitä on Ufan valmennuksen tulosta. Ufan joukkueessa kaikki neljä kentällistä toteuttavat tiettyjä, ennalta määritettyjä periaatteita.

– Totta kai jokaisen pelaajan, ja tässä tapauksessa näiden kolmen pelaajan, vahvuudet on otettava huomioon ja pyrittävä tuomaan niitä joukkueen käyttöön. Valmentajien tehtävä on auttaa heitä ja vahvistaa näitä hyviä asioita ja karsia turhia pois. Se on vahvaa yhteistyötä valmennuksen ja pelaajien välillä. Kaikki syntyy yhteistyöstä.

Lupsakka savolainen

Hyökkäyskolmikosta Teemu Hartikainen on viihtynyt Ufassa pisimpään. Hän liittyi Salavat Julajevin riveihin jo kaudella 2013–2014. Hartikainen siirtyi KalPasta Edmonton Oilersin organisaatioon vuonna 2010. Tie NHL:ssä ei kuitenkaan ollut helppo. Oilersin silloisen farmiseura Oklahoma City Baronsin kanssa AHL:ssa pisteitä syntyi, mutta Oilersissa hän ei tehoilla herkutellut. Kolmen Amerikan-kauden jälkeen suuntana oli Ufa ja KHL.

Lämsä kuvailee seurassa yhdeksän vuotta pelannutta Hartikaista kulttipelaajaksi. Lupsakka savolaispelaaja on sulattanut venäläisten sydämet.

– Hän on fanien sydämissä varmasti ikuisesti tässä kaupungissa. Hän on jättänyt positiivisen jäljen omalla pelaamisellaan ja persoonallaan. Hartikainen nauttii historiansa ja pelillisen antinsa takia pukukopissa ja katsomossa äärimmäisen suurta arvostusta ja kunnioitusta.

Teemu Hartikainen kuvassa.
Teemu Hartikainen on Ufassa kulttipelaajan maineessa. Kuva: Getty Images

Hartikainen pystyy suojaamaan kiekkoa kropallaan ja järjestämään itselleen hyvän ohjauspaikan tai ampumaan suoraan syötöstä. Lisäksi hän on itsekin hyvä syöttämään.

– Hän on pelintekijä. Se määrä, mitä hän on 3–4 metrin päästä maalista tehnyt yhdellä kosketuksella maaleja, on uskomaton. Hänen kiekon suojaamis- ja syöttökykynsä ovat poikkeuksellista osaamista, jota harvalla pelaajalla on.

Viime kaudella Hartikainen iski 53 runkosarjapelissä huimat tehot 28+36=64.

Valmentajan unelmapelaaja

Kärpät-kasvatti Sakari Manninen on kartuttanut pelikokemusta SM-liigassa myös HPK:ssa ja Ruotsissa Örebrossa. Manninen pelasi yhden kauden Jokereissa ennen siirtymistään Ufaan kaudeksi 2019–2020.

Kolmatta kauttaan Ufassa pelaava Manninen on Lämsän mukaan moderni ja monipuolinen keskushyökkääjä, joka puurtaa tunnollisesti myös puolustuspäässä.

– Hän on vahva luistelija, jolla on hyvä laukaus. Hän pelaa meillä alivoimaa, ylivoimaa ja pelin loppuja. Valmentajan näkökulmasta hän on luotettava ja tunnollinen pelaaja. Hän pystyy tekemään myös tulosta. Hyvä määrä maaleja taas tällä kaudella. Tehokasta ylivoimaa ja viidellä viittä vastaan -peliä.

Sakari Manninen tuulettaa mailaa kädesssä väärinpäin pitäen hattutemppua Slovakian verkkoon.
Sakari Manninen oli Pekingissä Leijonien paras pistemies. Kuva: Lehtikuva

Kuluvalla kaudella Manninen on tehtaillut 38 ottelussa pisteet 19+13=32. Lämsä kuvailee Mannista kaukalon ulkopuolella rehelliseksi ja jämptiksi suomalaismieheksi, joka on pidetty hahmo joukkueessa.

Pelisilmää ja oppimiskykyä

Mannisen lisäksi myös Markus Granlund on saanut kiekko-oppinsa Kärpissä. Granlund siirtyi HIFK:sta Calgary Flamesiin vuonna 2013. Ura taalajäillä ei kuitenkaan lähtenyt lentoon. Pohjois-Amerikassa Granlund pelasi myös Vancouver Canucksin ja Edmonton Oilersin organisaatioissa. Välillä hän joutui hakemaan vauhtia farmiliiga AHL:stä. Ura on jäänyt hieman isoveli Mikaelin varjoon.

Venäjällä jääaikaa ja vastuuta on tullut ja nuoremman Granlundin peli on lähtenyt lentoon. Debyyttikaudellaan KHL:ssä hän iski 50 runkosarjapelissä tehot 23+30=53. Kuluvalla kaudella tehoja 41 pelissä on tähän mennessä irronnut 8+30=38 pisteen verran.

Markus Granlund blickar fokuserat.
Markus Granlund on päässyt KHL:ssä hyvään vauhtiin. Tällä kaudella sairastelut ovat hieman jarruttaneet menoa. Kuva: Lehtikuva

Lämsä kertoi, että Ufassa Granlundilta odotettiin heti paljon etenkin ylivoimapelin suhteen.

– Hän on täyttänyt ruutunsa erinomaisesti. Hänellä on äärimmäisen hyvä pelikäsitys. Hänen pelistään näkee, että hän on pelannut pienessä kaukalossa. Hänellä on äärimmäisen hyvä oppimiskyky ja hyvä käsitys pelistä. Kahden suunnan pelaaja kuten Manninenkin.

Varsinkin ensimmäisellä kaudella Granlundin peli oli todella vahvaa. Tällä kaudella sairastelut ovat hieman jarruttaneet menoa. Kaukalon ulkopuolella Granlund on Lämsän mukaan tavallinen suomalainen mies, jonka kanssa on helppo keskustella.

Pelaajat ovat juhlansa ansainneet

Ufassa yhteen hitsautunut hyökkäysketju voitti nyt yhdessä olympiakultaa. Lämsä iloitsee historiallisesta saavutuksesta ja on hyvillään, että hänen ketjunsa pystyi auttamaan Leijonia. Paluu arkeen koittaa kuitenkin pian. Ufan KHL-pelit jatkuvat viikon päästä, kun Sibir Novosibirsk saapuu joukkueen vieraaksi ensimmäisellä pudotuspelikierroksellä. Lämsän mukaan pelaajat ovat juhlansa ansainneet.

– Varmasti siinä on vähän ulospuhallusta. Nautitaan siitä, mitä he ovat saavuttaneet.

Lämsä uskoo, että kun kiekko putoaa ensi viikolla jäähän, Ufan suomalaispelaajat ovat valmiina.

– He ovat kaikki tylyjä ammattimiehiä. He ymmärtävät tilanteen. Toivotaan, että saadaan nauttia myös täällä Ufassa joukkueen ja fanien kanssa heidän kiekosta parhaimmillaan. Se on äärimmäisen viihdyttävää jääkiekkoa.

Lue lisää:

Tornio huomioi kaupungissa syntyneet jääkiekon kultamitalistit – kaupunginjohtaja: "Päätimme huomioida hienon saavutuksen"

Sankarileijona Hannes Björnisen äidiltä meni ääni kesken olympiafinaalin – mitalikahvit keskeytyivät, kun poika soitti Kiinasta: "Tosi kova ikävä"

Suosittelemme