Hyppää sisältöön

Kauppakeskuksen tulipalo järkyttää Saariselällä – “Kyllä tässä on itketty”, sanoo kauppiasta miettivä Teija Parpala

Talvilomailijat lupaavat auttaa toisiaan ruokakauppahankinnoissa. Tuli tuhosi Saariselän ainoan ruokakaupan.

Saariselällä asuva Teija Parpala kommentoi kauppakeskus Kuukkelin tulipaloa.
Annu Passoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Saariselällä asuva Teija Parpala kuuli kauppakeskus Kuukkelin palosta aamukuudelta soittaneelta siskoltaan. Parpalan oma ruokakauppamatka pitenee nyt yli 30 kilometriä. Päällimmäisenä mielessä on kuitenkin kauppias.

– Surullinen olen Anteron ja henkilökunnan puolesta. Ja vaikeuttaahan tämä meidän ja turistienkin elämää. Kyllä tässä on itketty.

Paikallisilta ja talvilomaansa aloittavilta turisteilta tuhoutui ruokakauppa, posti, Matkahuolto, Alko ja myös kylän lääkevarasto.

Lue myös: Kauppakeskus Kuukkeli paloi Saariselällä – ainoa ruokakauppa ja moni muu palvelu tuhoutuivat lomasesongin alkuun

Loman ikävä yllätyskäänne

Pakkassäässä palomiesten toimintaa seuraava Ramu Dharma on suuresti hämmästynyt lomansa saamasta käänteestä. Hän näkee kohtalon ivaa siinä, että matkustaa New Yorkista asti vain todetakseen, ettei pääse kirjautumaan sisään majoitukseensa, koska vastaanottoa ei enää ole.

Dharma odottaa yhä avaimiaan, ja ne saatuaan on edessä kauppamatka Ivaloon.

– Matkustat hyvin pitkän matkan tällaiseen pikkuiseen kylään ja sitten ainoa ruokakauppa on palanut. Muistan tämän varmasti loppuikäni, Dharma toteaa.

Kymmenien kilometrien kauppamatka ei Dharmaa pahasti vaivaa. Lomalla ei olla jäniksen selässä, joten matka ei ole suurikaan ongelma.

Amerikkalaismies seisoo paloauton edessä Saariselällä
Ramu Dharma tuli Saariselälle New Yorkista. Hän ei ole vielä päässyt majoittumaan, koska majoituksen vastaanottotiski oli palaneessa rakennuksessa. Kuva: Jarmo Siivikko / Yle

Perheensä kanssa lomailevan kaarinalaisen Janne Kankaanpään tietoon tulipalo tuli somen kautta.

– Aamukahvia juodessa vaimo katsoi Facebookista, että Kuukkeli palaa. Sitten mentiin äkkiä katsomaan ikkunaan, että kyllä sieltä savua tulee.

Naapuriapua mökkikylässä

Kankaanpään nelihenkinen perhe on autolla liikkeellä ja kauppamatkat Ivaloon onnistuvat tarpeen tullen. Ivalon K-market on myös luvannut lisätä kuljetuksia Saariselän suuntaan lomaviikkojen avuksi.

Kankaanpää kertoo, että mökkinaapureiden kanssa on jo puhuttu avunannosta ruokaostosten kanssa.

– Tarjouduttiin mökkinaapureille, että jos haetaan Ivalosta ruokaa, niin vinkataan että ollaan lähdössä ja tuodaan sitten samalla heillekin.

Kankaanpään mukaan onni onnettomuudessa oli, että tuuli ei puhaltanut mökkikylän suuntaan eikä mökkikylää jouduttu evakuoimaan.

Saariselän palanut kauppakeskus Kuukkeli savuaa. Paloauto ja palomiehet ovat sammutustöissä.
Saariselän keskustassa sijaitseva kauppakeskus Kuukkeli tuhoutui maanantaina aamuyöllä syttyneessä tulipalossa. Sammutustyöt jatkuvat yhä. Kuva: Anneli Lappalainen / Yle

Paikallinen taksiyrittäjä Marko Katajamaa todisti aamulla valtavaa savupatsasta ja savun leviämistä yli nelostien.

– Surullinen näky.

Palossa tuhoutui myös Saariselän taksiasema, joka oli kuljettajien taukopaikka. Asemalla oli myös autojen pesuhalli, ainoa joka alueella oli.

Katso koko lähetys, näin paikalliset ja matkailijat kuvailivat tilannetta Saariselällä maanantaina päivällä

"Isommistakin on päästy yli"

Savuna ilmaan haihtuivat monet Saariselän turistien keskeisistä palveluista. Katajamaata huolestuttaa, mitä se tarkoittaa lähikuukausien matkailulle.

– Kyllä se tulee vaikuttamaan Saariselän matkailuun huonolla tavalla. Varmasti on porukkaa, joiden kohde voi vaihtua, kun tällainen palvelu on kylältä pois.

Tulipalo tapahtui pahimpaan mahdolliseen aikaan, vilkkaimman lomasesongin alussa. Katajamaa uskoo kuitenkin, että Saariselkä nousee taas jaloilleen.

– Eiköhän me isommistakin ole päästy yli, taksiyrittäjä toteaa.

Suosittelemme sinulle