Hyppää sisältöön

Tietovuoto: Sveitsiläispankin syytetään säilyttäneen miljardien edestä rikollista ja hämäräperäistä rahaa

Kyseessä on laajin sveitsiläispankkiin liittyvä tietovuoto. Credit Suisse kiistää väitteet.

Närbild av bokstäver som bildar namnet på banken Credit Suisse. Bilden är från 6 april 2021.
Tilien haltijat ovat suurelta osin maista, joissa korruptio on laajaa ja politiikan ja talouden eliitit ovat ohjanneet rahojaan ulkomaille. Kuva: LEHTIKUVA / AFP
STT–Yle,
Vilma Romsi

Sveitsiläispankki Credit Suissen väitetään säilyttäneen vuosikymmeniä kymmenien miljardien eurojen edestä rikollista rahaa, selviää 47 median yhteenliittymän tekemästä tutkimuksesta. Tutkimus perustuu pankin sisäpiiriläisen luovuttamaan aineistoon saksalaiselle Süddeutsche Zeitung -lehdelle.

Kyseessä on laajin sveitsiläispankkiin liittyvä tietovuoto.

Tietovuotoaineistossa on kymmenien tuhansien pankkitilien tiedot 1940-luvulta aina 2010-luvun lopulle saakka. Tutkimusten perusteella sveitsiläispankki olisi rikkonut kansainvälisiä pankkisääntöjä, kun se säilytti vakavaan rikollisuuteen viittaavia varoja tileillä.

Yksi tutkimusta tehneistä 47 mediasta on brittiläinen lehti Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja yhdysvaltalainen The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Guardianin mukaan tilit ovat kuuluneet tahoille, joiden väitetään syyllistyneen kidutukseen, huumeiden salakuljetukseen, rahanpesuun, korruptioon ja muihin vakaviin rikoksiin.

Credit Suisse kiistää väitteet.

– Esitetyt asiat viittaavat pääosin menneisyyteen (--) ja raportit niistä perustuvat osittaisiin, epätäsmälliseen tai valikoivaan kontekstistaan irrotettuun tietoon, mikä on johtanut tarkoitushakuiseen tulkintaan pankin yritystoiminnasta, pankki sanoo tiedotteessa.

Lisäksi pankki ilmoittaa, että noin 90 prosenttia näistä tileistä oli suljettu - tai niitä oltiin sulkemassa - ennen kuin media lähestyi pankkia.

Sveitsiläinen valvontaviranomainen kertoo ottaneensa pankkiin yhteyttä tietovuodon uutisoinnin jälkeen.

Credit Suisse on Sveitsin toiseksi suurin rahalaitos UBS-pankin jälkeen.

Tilien haltijat keskittyvät korruptoituneisiin maihin

Guardianin mukaan vuodetuilla tileillä oli talletuksia yli 88 miljardia euroa.

Tilien haltijat ovat pääasiassa Afrikasta, Lähi-idästä, Aasiasta ja Etelä-Amerikasta. Erityisen suuria keskittymiä löytyy Venezuelasta, Ukrainasta, Egyptistä ja Thaimaasta, joissa korruptio on laajaa ja politiikan ja talouden eliitit ovat ohjanneet rahojaan ulkomaille.

Credit Suissen asiakkaita ovat olleet Guardianin mukaan muun muassa Filippiineillä ihmiskaupasta tuomittu ruotsalaismies, hongkongilainen lahjonnasta tuomittu pörssijohtaja, Libanonilaisen laulajatähtityttöystävänsä murhan tilannut miljardööri sekä Venezuelan valtion öljy-yhtiön varoja väärinkäyttäneitä yritysjohtajia.

The New York Timesin mukaan pankin asiakkaita ovat olleet muun muassa Jordanian kuningas Abdullah II ja kuningatar Rania sekä Egyptin entisen autoritäärisen presidentin Hosni Mubarakin kaksi poikaa.

Suosittelemme sinulle