Hyppää sisältöön

Näillä aivotutkijan vinkeillä voi saada paremmin unen päästä kiinni: illan oma soittolista ja villasukat jalkaan tunti ennen nukkumaanmenoa

Aivotutkija ja kasvatustieteen professori Minna Huotilaisen mielestä hyvä uni ei ole vain yksityisasia.

Aivotutkijan kolme helppoa keinoa, jotka voivat auttaa kehoa valmistautumaan hyvään uneen
Niina Honka
Avaa Yle-sovelluksessa

Nukkumisesta ja hyvän unen merkityksestä ihmisen mielelle ja keholle on puhuttu jo pitkään. Unettomuus ja unihäiriöt ovat jo niin yleisiä, että huonosti nukkumista voi pitää jo jonkinlaisena kansantautina.

Kasvatustieteen professori ja aivotutkija Minna Huotilainen muistuttaa, ettei nukkuminen ja hyvä uni ole vain jokaisen yksityisasia vaan myös yhteiskunnallinen kysymys.

– Unettomuus ei jakaudu väestöön tasaisesti. Unettomuutta on usein siellä, missä on ehkä muutenkin kasautunut hankaluuksia. Ajattele esimerkiksi koululaista, jonka vanhemmilla on rahahuolia tai työttömyyttä. On todennäköisempää, että tämä koululainen nukkuu huonosti. Ja siten on todennäköisempää, että juuri tällä koululaisella on oppimisvaikeuksia.

Jos ihminen ei nuku hyvin, katse kohdistuu myös päivään – ei ainoastaan siihen, onko esimerkiksi makuuhuoneessa pimennysverhot. Uneen vaikuttaa se, miten päivä on sujunut, ja siihen puolestaan vaikuttavat työpaikkojen ja oppilaitosten käytännöt.

– Hyvää unta ei tehdä pelkästään siellä kotona vaan myös työpaikan ja oppilaitoksen arjessa. Ollaanko ulkona vai istutaanko pelkästään tietokoneen ääressä? Liikutaanko, syödäänkö hyvin? Onko liikaa stressiä, keskeytyksiä ja digilaitteita?

Yhteisillä päätöksillä voidaan siis vaikuttaa myös toisten ihmisten uneen.

Huonon nukkumisen taustalla voi siis olla vuorotyö, raha- tai työhuolet tai jokin muu asia, joka ei ole vain omissa käsissä. Silloin yksinkertaiset, yksilön omat keinot eivät välttämättä ratkaise asiaa.

Huotilainen antoi kuitenkin Puoli seitsemän -ohjelmassa kolme yksinkertaista keinoa, joiden tehoa hyvän unen saamiseksi voi jokainen kokeilla vaikka tänä iltana:

Villasukat

– Villasukat liittyy kehon lämpötilan säätelyyn. Kun tuntia ennen nukkumaanmenoa vetäisee villasukat jalkaan, keho saa jo siitä signaalia, että kehon lämpötila lähtee muuttumaan

Musiikki

– Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millaista musiikkia kuuntelee päivällä ja illalla. Päivällä tietysti piristävää, vaudikasta, inspiroivaa ja liikkumaan kutsuvaa. Illalla ihan toisenlaista eli rauhallista, rauhoittavaa – sellaista, joka vie ajatukset kauas tai jonnekin ihanaan paikkaan. Sellaista, joka alkaa valmistella jo kehoa nukkumaan.

Rauhallinen, mielekäs tekeminen

– Itselle rakas ja rauhallinen tekeminen, on se sitten villasukkien kutomista tai kirjan lukemista. Kuitenkin jotain sellaista, joka rauhoittaa kehoa ja mieltä.

Katso koko Puoli seitsemän -lähetys tästä:

Aivotutkija ja kasvatustieteen professori Minna Huotilainen Puoli seitsemän -ohjelman vieraana.

Suosittelemme sinulle