Hyppää sisältöön

Vihreiden Atte Harjanteen mukaan Ukrainan tilanne kyseenalaistaa yhä vahvemmin Fennovoiman ydinvoimalan mielekkyyden

Pyhäjoelle suunnitellun ydinvoimalan toimittaa venäläinen valtionyhtiö Rosatom, joka on laitosta puuhaavan Fennovoiman suurin omistaja. Hallitus ei ole vielä päättänyt voimalaitoksen rakentamisluvasta.

Atte Harjanne Fennovoimasta: Ukrainan tilanne kyseenalaistaa hankkeen mielekkyyden
Leo Kosola
Avaa Yle-sovelluksessa

Samaan aikaan kun Venäjä uhkaa Ukrainaa, Suomeen valmistellaan venäläistä ydinvoimalaitosta.

Pyhäjoelle ydinvoimalaa puuhaavan Fennovoiman suurin omistaja ja laitostoimittaja on Venäjän valtionyhtiö Rosatom, joka vastaa myös maan ydinaseista.

Rakentamislupaa ei ole vielä myönnetty. Pitäisikö hanke kaataa Ukrainan tilanteen vuoksi?

A-studiossa esiintyneet varapuheenjohtajat Atte Harjanne vihreistä ja Matias Mäkynen sosiaalidemokraateista ja kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma eivät halunneet lukita kantojaan asiassa. Kaikki vain peräänkuuluttivat hankkeen kriittistä tarkastelua.

– Tilanne ja päivän uutiset entistä vahvemmin kyseenalaistavat hankkeen mielekkyyden. Se on hyvä tunnustaa, Harjanne sanoi.

Harjanteen mukaan geopoliittiset riskit olivat tiedossa jo laitoksen periaatepäätöstä myönnettäessä vuonna 2014, muttei niihin haluttu kiinnittää huomiota.

Fennovoiman ydinvoimalaitoksen rakentamislupa tulee ennemmin tai myöhemmin hallituksen pöydälle, jos yhtiö saa vaadittavat lupa-aineistot kasaan Säteilyturvakeskukselle.

Pia Kauman mielestä voimalan riskejä tulisi arvioida monelta kantilta, kuten esimerkiksi suojelupoliisi on esittänyt. Kauman mielestä hankkeen toteutuminen näyttää tällä hetkellä epävarmalta.

Kauma äänesti aikanaan laitoksen puolesta eduskunnassa. Hän pitää sitä itsessään tärkeänä ja pohtii, voisiko Rosatomin tilalle löytyä toinen yhtiö toimittajaksi.

– Jos peräydytään, täytyy arvioida, löytyisikö länsimaisia toimijoita, joiden kanssa tälle pohjalle voitaisiin rakentaa uudenlainen ydinvoimahanke.

Matias Mäkynen pitää laitostoimittajan vaihtumista mahdollisena.

– Hankkeen aikana on jo vaihtunut laitetoimittaja yhden kerran. Kai se kertoo, että se voi vaihtua toisenkin kerran. Mutta pitkällä tämä on jo. Periaatepäätös on hyvin sitova eduskunnan tekemä päätös.

Mäkysen mielestä hankkeen arvioinnin paikka on sitten, kun lupa-asia on työ- ja elinkeinoministeriön valmistelemana valtioneuvoston käsittelyssä.

Maanantain A-studio katsottavissa Yle Areenassa.

Lue myös:

”Tuemme suoraan Venäjän ydinasetuotantoa” – asiantuntijat pitävät Fennovoiman hanketta vakavana virheenä

Suosittelemme sinulle